(17.20 hodin)

Poslanec Jan Zahradil: Pane předsedo, dámy a pánové, ještě jednou bych na základě rozmluvy s vámi zopakoval svoji, řekněme, prosbu na předsedu vlády, aby vláda zvážila zpětvzetí svého pozměňovacího návrhu týkajícího se zabezpečení budoucích poslanců Evropského parlamentu za Českou republiku a aby k této problematice bylo svoláno nějaké širší jednání, které se pokusí celou záležitost řešit v adekvátním kontextu. Vy jste osobně, pane předsedo, přislíbil, že byste byl ochoten takovéto jednání, setkání, takovouto sešlost zaštítit, nebo dokonce svolat. Takže ještě jednou apeluji na vládu, aby zvážila, zda její pozměňovací návrh je dostatečně komplexní, dostatečně systémový a dostatečně vhodný, aby byl řešen v souvislosti s tzv. návrhem prezidentské renty. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, jestli ještě existuje zájem přihlásit se do podrobné rozpravy. Pokud tomu tak není, žádné návrhy nezazněly, pokud jsem to správně registroval, můžeme ukončit druhé čtení tohoto návrhu a přejít k bodu, který navazuje na bod 24, to je bod číslo

 

25.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti
s přijetím zákona o zabezpečení prezidenta republiky po skončení funkce
/sněmovní tisk 314/ - druhé čtení

 

Zde proběhla obecná rozprava a byla i ukončena. Pak bylo jednání přerušeno. Stojíme před hlasováním o návrhu, tuším, na zamítnutí, který zazněl v obecné rozpravě. Ptám se zpravodaje, jestli jsem to shrnul správně. Je-li tomu tak, pokusím se svolat poslance, kteří by měli zájem hlasovat o tomto návrhu na zamítnutí. Prosím o chvilku trpělivosti.

Znovu vás odhlásím, protože jsem obdržel návrh, takže vás žádám, abyste se znovu přihlásili. Prosím, budeme hlasovat. Připomínám vám, že jsem vás odhlásil, takže žádám všechny, aby se znovu přihlásili, pokud chtějí opravdu hlasovat.

Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu na zamítnutí?

V hlasování pořadové číslo 79 z přítomných 149 poslanců pro hlasovalo 40, proti 74. Návrh na zamítnutí nebyl přijat.

 

Nyní máme před sebou podrobnou rozpravu, kterou zahajuji a do které se přihlásil písemně pan poslanec Karel Vymětal. Prosím pana poslance Vymětala, aby nás seznámil se svým návrhem.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane předsedo. Někteří poslanci mi říkali, abych tady předložil pozměňovací návrh na doživotní prebendy předsedů parlamentních stran a předsedů parlamentních klubů, ale bohužel, nemám to připraveno, nemohu sloužit.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ovšem předpokládám, že něco připraveno máte, takže prosím, předložte to.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji vám, pane předsedo, ale myslím, že jste vstoupil do mé řeči v rozporu s jednacím řádem, protože moje řeč se týká projednávané materie, takže prosím, abych nebyl ve svém vystoupení přerušován.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ne, mně šlo o to, abyste předložil to, co máte připravené.

 

Poslanec Karel Vymětal: Takže, dámy a pánové, chci říci, že v předloženém materiálu 314 - možná že to pan kolega Zahradil, kterého teď nevidím, popletl, protože o europoslancích se hovoří v tomto materiálu, je to v usnesení ústavně právního výboru, není to žádný vládní návrh, tak by možná bylo třeba, aby se ústavně právní výbor znovu sešel a posoudil zpětvzetí pozměňovacího návrhu kolem europoslanců. Já bych si v té souvislosti dovolil navrhnout, aby Poslanecká sněmovna vrátila tento návrh zákona výboru k novému projednání. To je první návrh.

Dále mi dovolte, dámy a pánové, abych předložil dva pozměňovací návrhy, a sice ve vládním návrhu navrhuji, aby v části třetí, kde je zaveden nový bod "zk", bylo vypuštěno slovo "renta". To je můj první pozměňovací návrh.

Druhý pozměňovací návrh. Dámy a pánové, rád bych předložil to, co už tady bylo několikrát předloženo. Jedná se o pozměňovací návrh, který ruší náhrady za dopravu pro ty funkcionáře Poslanecké sněmovny a Senátu, kteří mají současně přidělen služební automobil. Chtěl bych připomenout Poslanecké sněmovně, že tento pozměňovací návrh byl už jednou sněmovnou schválen v tisku 121 v únoru letošního roku a tehdy pro něj hlasovalo 120 poslanců, to znamená dokonce ústavní většina. Bohužel tehdy nebyl celý zákon schválen, takže samozřejmě s tím spadl pod stůl i tento pozměňovací návrh. Já jsem tento pozměňovací návrh uplatnil znovu u tisku 392, který jsme projednávali na konci září v Poslanecké sněmovně, a nechápal jsem, jak je možné, že tento pozměňovací návrh získal podporu pouze 49 poslanců a neprošel. Mluvím o tomto problému proto, abychom si všichni uvědomili, v čem spočívá tento pozměňovací návrh. Mrzelo mě, že dokonce ho zpochybnil i ministr práce a sociálních věcí pan Škromach a trval na svém stanovisku. Zřejmě to bylo v rámci tehdy projednávané reformy veřejných financí, že nechtěl na tomto úseku ušetřit nic.

Dovolte mi, dámy a pánové, abych přednesl inkriminovaný pozměňovací návrh již potřetí a doufám, že úspěšně. V části první čl. I se přidává nový bod 3, který zní: V § 9 odst. 1 písm. b) se na konci doplňují slova: "pokud mu nenáleží naturální plnění podle § 10 odst. 2".

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také vám děkuji, pane poslanče. Ptám se, jestli ještě někdo další má návrh do podrobné rozpravy. Pokud ne, podrobnou rozpravu končím a budeme hlasovat, protože registruji návrh, který zazněl z úst pana poslance Vymětala. Ptám se zpravodaje, jestli jediný návrh je tento. - Pouze pan poslanec Vymětal, to byl návrh vrátit tento návrh zákona k novému projednání.

Znovu se pokusím pozvat poslance do jednací síně k hlasování.

Hlásí se předseda klubu sociální demokracie pan poslanec Petr Ibl.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená sněmovno, dovolte mi, abych požádal o přestávku na jednání poslaneckého klubu v délce deseti minut.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vyhovím této žádosti a sdělím vám, že sněmovna bude pokračovat v 17.40 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 17.30 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP