(11.00 hodin)

Poslankyně Alena Páralová: A konečně budeme hlasovat o posledním návrhu pana poslance Duba pod písmenem E7. Doporučuji. (Ministr doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 322. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 322 z přítomných 174 pro bylo 128, proti 32. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Alena Páralová: Nyní přecházíme k návrhům paní poslankyně Milady Emmerové. Budeme hlasovat o bodu F1. Zpravodaj nedoporučuje. (Ministr doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 323. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 323 z přítomných 174 pro bylo 122, proti 45. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Alena Páralová: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu F2 a současně o druhé části pozměňovacího návrhu F3, který s tímto návrhem souvisí, protože se týká účinnosti. Zpravodaj nedoporučuje. (Ministr doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 324. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 324 z přítomných 175 pro 120, proti 48. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Alena Páralová: Dále budeme hlasovat o návrhu pod písmenem G pana poslance Pavla Höniga. Zpravodaj nedoporučuje. (Ministr - neutrální, spíše negativní.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Neutrální, spíše negativní je stanovisko pana ministra.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 325 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 325 z přítomných 175 pro 23, proti 68. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Alena Páralová: A konečně budeme hlasovat o návrhu pana poslance Petra Plevy pod písmenem H. Zpravodaj doporučuje. (Ministr nedoporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 326. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

V hlasování s pořadovým číslem 326 z přítomných 175 pro 51, proti 106. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Alena Páralová: Nyní nám zbývá nejkomplikovanější hlasování, protože máme celkem čtyři návrhy, a to o nabytí účinnosti. Vzhledem k tomu, že dva jsou stejné - je to 1. ledna 2004 - a legislativa nás upozorňuje, že tento termín je příliš blízký a nemusel by se stihnout, tak se domnívám, že bychom tyto návrhy neměli vzít v potaz, ty bych nedoporučila. Zbývají tedy dva návrhy, a to návrh paní poslankyně Emmerové - účinnost 1. května 2004, a návrh pod písmenem C10, kdy účinnost je prvním dnem prvního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Takže zde máme tři návrhy. Jeden je s účinností od 1. ledna 2004, druhý od 1. května 2004 a třetí prvního dne prvního měsíce po vyhlášení zákona ve Sbírce zákonů. Musíme se s tím vyrovnat tak, že budeme hlasovat o všech těchto návrzích, jakkoli máme upozornění od legislativy, že se domnívá, že ten první termín, to znamená 1. 1. 2004 je příliš blízký, jak řekla paní zpravodajka; přesto musí rozhodnout sněmovna.

Já se zeptám na stanoviska, nebo nejprve požádám paní zpravodajku, aby řekla, v jakém pořadí budeme o této účinnosti hlasovat, jaké pořadí navrhuje. Žádám o klid.

 

Poslankyně Alena Páralová: Já bych vám ráda sdělila, že jsme se s panem ministrem shodli na tom, že nejlepší bude návrh pod písmenem C10, to znamená prvním dnem prvního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení, taktéž to doporučuje i legislativa. Takže bych doporučila, abychom o tomto návrhu hlasovali jako o prvním. V případě, že neprojde, tak pak o návrhu paní poslankyně Emmerové.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vidím, že se hlásí procedurální specialisté. (Veselost.) Pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Až tak ostře bych to neformuloval, ale domnívám se, že jednoduché řešení je orientační hlasování o všech třech možnostech. Nestačí, že se paní zpravodajka s panem ministrem domluví. Nechť sněmovna vyjádří svou vůli, a který návrh bude mít nejvíc hlasů, o tom se bude hlasovat jako o prvním. Zde se mění pouze termín. Jsou to tři návrhy k téže věci, pouze termíny jsou různé. Takže tady je namístě orientační hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já si myslím, že jsou to dva plnohodnotné návrhy. To, co řekla paní poslankyně, má svou logiku v tom, že odhlasujeme-li nějakou účinnost, tak ty další dva návrhy na účinnost jsou nehlasovatelné podle mého názoru.

Dávám nyní hlasovat o návrhu, který je uveden pod bodem C10, to znamená návrh na účinnost tohoto zákona, který by vstoupil v platnost prvního dne prvního měsíce po vyhlášení zákona ve Sbírce zákonů. Bude-li tento návrh přijat, jsou ostatní návrhy stran účinnosti nehlasovatelné.

Pan poslanec Kohlíček. (Výkřiky: Ne!)

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Vznáším námitku proti jednání předsedající - takže žádám, aby o tom hlasovala sněmovna, jestli budeme hlasovat tak, jak jste, paní předsedající, navrhovala vy, nebo podle jednacího řádu sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Budeme tedy hlasovat o námitce vzhledem ke mně jako předsedající a k tomu návrhu, který jsem přednesla.

Rozhodneme v hlasování číslo 327, které zahajuji. Táži se vás, kdo podporuje námitku pana poslance Kohlíčka. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 327 z přítomných 174 pro bylo 33, proti 100. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu, tak jak jsem jej vyhlásila. Hlasujeme o dni účinnosti, který je uveden v návrhu C10. Stanovisko paní zpravodajky? (Souhlas, doporučuje.) Pan ministr? (Doporučuje.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 328. Táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 328 z přítomných 175 pro bylo 132, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme se vyrovnali se všemi pozměňujícími návrhy a můžeme přistoupit k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů, podle sněmovního tisku 261, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 329. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto usnesením. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 329 z přítomných 175 pro 88, proti 82. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP