(19.20 hodin)
(pokračuje Schling)

A musím říci, že předložená zpráva, jak bylo v návrhu usnesení řečeno, nebo ve vystoupení zpravodaje řečeno, je zpracována standardně - já to chápu - standardně tak, že neuvádí zdaleka všechny skutečnosti a hlavně se vyhýbá problematickým záležitostem.

Zatímco Český telekomunikační úřad, který reguluje trh, který je velmi silně konkurenční, který zažívá obrovský technologický pokrok, si v krátké době přes všechny problémy vydobyl značnou autoritu v oboru, jeho stanoviska jsou respektována a prokázal, že i ve sporech s dominantním operátorem Telecomem dokázal obhájit zájmy občanů, protože Český Telecom měl a má veliké problémy s prosazováním svých návrhů, které znamenají jednou zvýšení cen, jednou zavedení služeb, které neodpovídají třeba standardu dalších zemí apod. Český telekomunikační úřad se zde opravdu prosazuje jako silný regulátor. Totéž se nedá říci o Energetickém regulačním úřadu. Kdyby zde byli zástupci firem, které podléhají regulaci Energetickým regulačním úřadem, tak by se asi vyjadřovali velmi skepticky o autoritě Energetického regulačního úřadu. Oni sice jeho rozhodnutí nakonec respektovat musí, protože tak je postaven zákon, ale přirozenou autoritu si tento úřad a jeho vedení u představitelů energetických firem rozhodně nezískalo. To je smutná skutečnost.

Za druhé tento úřad se ve své činnosti dopouští velmi závažných pochybení, která by mohla mít velmi nepříznivé důsledky v případě, že by kdokoliv z účastníků energetického trhu namítl například, že Energetický regulační úřad vydává rozhodnutí ve správním řízení na svém dislokovaném pracovišti, a nikoliv v sídle úřadu. To je podle všech právních výkladů nepřípustné a každá námitka proti takto vydanému rozhodnutí by znamenala jeho zrušení s obrovskými dopady. Tohoto pochybení se vedení ERÚ dopouští přesto, že na chybné postupy bylo právními autoritami upozorňováno.

Dále by bylo možno hovořit o řadě pochybení hospodářského charakteru, jako je např. nákup budovy, která kapacitně neodpovídá potřebám úřadu, i přesto, že Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových byl Energetickému regulačnímu úřadu nabízen jiný objekt ve státním vlastnictví, který má dostatečné prostory pro současné i budoucí potřeby úřadu. Dalo by se dlouze hovořit o vyplýtvaných prostředcích na udržování velikého tzv. dislokovaného pracoviště v Praze na rozdíl od jiných úřadů, které nejsou umístěny v Praze, např. v Brně, kde je nejen Úřad na ochranu hospodářské soutěže, ale řada soudních institucí, z nichž některé také mají malá dislokovaná pracoviště v Praze. Ale nesídlí v těchto pracovištích celé vedení úřadu, jako je tomu v případě ERÚ.

Dalo by se dlouze hovořit o nejrůznějších pochybeních v hospodářských otázkách, o nejrůznějších nehospodárnostech, ale domnívám se, že to je záležitost spíše pro Ministerstvo průmyslu a obchodu, které zastupuje směrem k vládě tento úřad a do jehož gesce vlastně tento regulátor spadá, i když jde samozřejmě o nezávislý regulační úřad. Nechci přímo poukazovat na NKÚ.

Dámy a pánové, podle mého přesvědčení by zpráva, která nám byla předložena, neměla být vzata na vědomí, protože tím bychom s ní vyjádřili v určitém ohledu souhlas, a tato zpráva rozhodně nevypovídá dostatečně o činnosti úřadu. To je alespoň můj názor. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se další hlásí do všeobecné rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku - vidím, pan kolega Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Pane předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové, vyslechl jsem si pozorně vystoupení kolegy Schlinga a myslím si, že by bylo dobré, aby bylo dáno slovo i řediteli tohoto úřadu, který je přítomen v předsálí, aby na to mohl reagovat. Myslím si, že by nebylo dobré, aby to zůstalo viset ve vzduchu, ale aby na to bylo reagováno i v této rozpravě, protože si myslím, že to je věc tak důležitá, tento úřad, a jestli se potvrdí toto vystoupení, tak je to dost až poplašná zpráva pro občany, protože ty regulace na ně dopadají velmi osobně. A já jsem jeden z těch, který vedl právě petiční hnutí před dvěma lety, když vznikl tento úřad, a bylo dosaženo úspěchu, že se v Jihočeském a Západočeském kraji cena elektrické energie o 10 % snížila. Proto když jsem poslouchal pozorně toto vystoupení, a nemám důvod nebrat kolegu Schlinga za odborníka, tak bych chtěl slyšet dnes večer i reakci toho, koho se to týká.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nejsem si jist, zda se zde v Poslanecké sněmovně nachází předseda Energetického regulačního úřadu pan Pavel Brychta a prosím o informaci od zaměstnanců Kanceláře Poslanecké sněmovny, zda tomu tak je.

(Poslanec Vymětal: Nejsem zaměstnanec, ale je tu.)

Takže je zde přítomen. Potom tedy chápu vystoupení pana kolegy Braného jako procedurální návrh, abychom hlasováním umožnili vystoupení předsedy Energetického regulačního úřadu. To je procedurální návrh, o kterém bychom měli rozhodnout bez rozpravy. Ještě uděluji slovo panu kolegovi Václavu Menclovi a pak přikročíme k hlasování.

 

Poslanec Václav Mencl: Dovolte mi konstatovat, pane předsedo, vážení kolegové, kolegyně, že tuto zprávu nám předkládá ministr a je na panu ministrovi, aby odpověděl na ty otázky, které zde padly, a aby zdůvodnil, proč je zpráva předkládána tak, jak je předkládána.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, souhlasím. V každém případě je pan předseda úřadu předkladatelem této zprávy, předkladatelem není ministr průmyslu a obchodu. Jestli pan kolega Braný souhlasí, dal bych slovo ještě panu ministrovi a poté nechám hlasovat o jeho procedurálním návrhu, neboť ten je stále platný.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Musím, pane místopředsedo, vážení kolegové, vážené kolegyně, upozornit pana kolegu, že Ministerstvo průmyslu a obchodu přímo neřídí nezávislý Energetický regulační úřad. Tedy jsem pro, aby bylo umožněno jeho představiteli zde vystoupit, aby mohl na ty otázky odpovědět.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 422 a ptám se, kdo je pro, aby se našeho jednání účastnil předseda Energetického regulačního úřadu. Kdo je proti?

Z přítomných 101 hlasovalo pro 70, proti 6.

 

Prosím tedy, aby byl do jednacího sálu pozván pan předseda Energetického regulačního úřadu. Prosím pana kolegu, a teď si neuvědomuji, kdo vystupoval v zastoupení pana poslance Teplíka, zda by mohl zaujmout místo u stolku zpravodajů. (Přichází předseda ERÚ pan Pavel Brychta.)

Pojďte, pane předsedo, zřejmě ke stolku zpravodajů se posaďte vedle zastupujícího pana zpravodaje. Moje otázka je logická - zda tedy chcete vystoupit v rámci rozpravy, kterou vedeme, zda jste zaregistroval výhrady, které zazněly v rozpravě, a zda jste připraven na ně reagovat. Ano, prosím, pokud tedy máte zájem vystoupit, tak vám uděluji slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP