(13.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 494 z přítomných 153 poslanců pro hlasovalo 115, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Takže jsme ty body pevně zařadili tak, jak bylo navrženo. Můžeme tedy vzhůru do našeho programu.

 

Prvním bodem, který máme nyní před sebou, je bod 145, to je

 

145.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1992 Sb.,
o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů,
a o změně zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování
a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 132/ - třetí čtení

 

Já prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Žádám také zpravodaje výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pana poslance Vlastimila Aubrechta, aby se dostavil ke stolku zpravodajů. Zopakuji, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 132/6, a otevírám rozpravu ve třetím čtení, do které se přihlásil pan poslanec Miloslav Kala s legislativně technickými úpravami.

Takže prosím pana poslance Kalu, aby návrh těchto úprav přednesl na mikrofon. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, pane předsedající. Dovolte mi, abych ve svém pozměňovacím návrhu označeném pod písmenem C opravil písmeno s), za slovy "zajištění ochrany" patří čárka, "péče" a místo původně uvedeného "provoz" patří "provozu zpřístupněných jeskyní". Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám děkuji. Dívám se, jestli ještě někdo další se hlásí do rozpravy k tomuto návrhu zákona ve třetím čtení. Nevidím nikoho, písemnou přihlášku nemám. Pokud se opravdu nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Ptám se, jestli má někdo závěrečné slovo. Pan ministr se hlásí, takže prosím, pane ministře, máte na závěr slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Pane předsedo, děkuji. Aspoň velmi krátce, než se sníží hladina hluku kvůli hlasování.

Chtěl bych říci, že hlavním cílem tohoto návrhu zákona je uvést zákon o ochraně přírody a krajiny do souladu s příslušnými směrnicemi Evropských společenství, konkrétně směrnice o ochraně ptáků a směrnice o ochraně stanovišť. Návrh zákona byl v Poslanecké sněmovně projednáván téměř rok a toto projednávání vyústilo ve zpracování komplexního pozměňovacího návrhu přijatého výborem pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, který jsme ve druhém čtení vzali za základ jednání. Tento návrh považuji za velmi vyvážený a musím říci, že řeší otázky, kterými se vládní výbor z důvodu omezení na čistou transpozici nezabýval. Tento komplexní pozměňovací návrh byl také doplněn na základě dohody mezi předkladateli a Sdružením vlastníků obecních a soukromých lesů. Jeho velkým přínosem je zejména úprava náhrady újmy zemědělcům a lesníkům a odstranění některých taxativních nedostatků.

Co se týká pozměňovacích návrhů podaných ve druhém čtení, chtěl bych říci, že s řadou z nich lze souhlasit, některé jsou však dokonce v rozporu s příslušnými směrnicemi. Dovoluji si také upozornit na pozměňovací návrhy, které by mohly mít negativní vliv na ochranu přírody, ať už je to návrh kolegy Skopala nebo Zajíčka na omezení účasti veřejnosti a také návrhy na nepřijetí Správy ochrany přírody, protože v případě přijetí tohoto návrhu by se tato chráněná krajinná území dostala možná do legislativně technicky velmi obtížného postavení.

Závěrem si vás dovoluji požádat o podporu tohoto zákona ve třetím čtení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Pokud žádný ze zpravodajů, ani pan poslanec Aubrecht, ani pan poslanec Bíža, nemá zájem pronést nic závěrem, přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Já prosím zpravodaje, aby nám nyní oznámil postup při hlasování, pak by přednášel jednotlivé návrhy, zazní také stanoviska. Ale vás už nyní prosím o klid, protože musíme skutečně věnovat pozornost zpravodaji, který nám sdělí, jakým způsobem budeme nyní postupovat. (Předsedající zvoní zvoncem.)

Prosím, pane poslanče, řekněte nám, jak budeme hlasovat.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, procedura je poměrně komplikovaná, a proto bude dobře, když ji budeme sledovat, a popřípadě, dopustím-li se nějaké chyby, prosím, abyste mě včas opravili. Návrh je následující - (Permanentní hluk v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jednou. Prosím vás, slyšeli jste, že procedura je komplikovaná, budeme muset poměrně soustředěně sledovat, co nám pan poslanec sdělí, takže vás prosím, abyste se všichni posadili. Prosím opravdu všechny - pana poslance Martínka, pana poslance Macháčka, pana poslance Šustra - aby zaujali svá místa.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Budeme hlasovat ve čtyřech základních blocích. První jsou samostatné návrhy, druhý blok budou návrhy, které jsou proti sobě, nebo jsou totožné, třetí bude komplexní pozměňovací návrh výboru pro veřejnou správu a jako čtvrtý bude legislativně technická připomínka poslance Kaly.

Nyní k jednotlivým návrhům.

Návrh číslo 1 - I2; 2 - I4; 3 - G1; 4 - L poslance Doktora; 5 - H1; 6 - G5, G6, G7 a G8; 7 - I5; 8 - J3; 9 - J7, J8, J9; 10 - M1; 11 - M2; 12 - I3; 13 - H3 a H13; 14 - G2; 15 -G3; 16 - G4; 17 - H4; 18 - H6; 19 - G10; 20 - C poslance Kaly; 21 - J4 a J5; 22 - H14; 23 - J6; 24 - B.

Související poslanecké návrhy budou:

25. D2 a H5 - to budeme hlasovat najednou, protože to jsou návrhy totožné.

26. J1, v případě přijetí bude D1 nehlasovatelné.

27. F1 až 12 poslance Haška, pak by byly H10, H12, G9 a I1 nehlasovatelné.

28. J10, v případě, že projdou F, H10, H12, G9 nebo I1, bude toto nehlasovatelné, protože se jedná o odložení transformace správ národních parků.

29. E11, což je legislativně technická poznámka kolegy Pelce.

30. H11, v případě přijetí jsou nehlasovatelné J13, E, v případě nepřijetí budeme hlasovat nejdříve o E poslance Zajíčka a pak o J poslance Pelce.

31. D3, pak je nehlasovatelné H7.

32. J2 poslance Pelce, pak je nehlasovatelné H2.

33. H8, pak je nehlasovatelné D4.

34. H9, pak jsou nehlasovatelné návrhy J12 a K.

Jako další přijde komplexní pozměňovací návrh výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a jako poslední legislativně technický návrh poslance Kaly.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP