(Jednání pokračovalo v 16.07 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, před chvilkou jsme si schválili náročný program pro příštích čtyři až pět týdnů, takže abychom se s tím vyrovnali, tak je třeba se pustit do bodu číslo 1. Tím bodem je

 

1.
Návrh, kterým se upravují podrobnější pravidla
jednání Poslanecké sněmovny a jejích orgánů

 

Návrh usnesení vám předseda Poslanecké sněmovny rozeslal tak, abyste ho měli k dispozici v pátek 21. listopadu, a na mně je, abych v tuto chvíli požádal předsedu Poslanecké sněmovny pana Lubomíra Zaorálka, aby návrh uvedl. Ale on jistě posečká ještě chvilku, až všichni ti, kteří mají zájem o projednávání tohoto bodu, vejdou do sněmovny.

Dámy a pánové, všechny vás žádám, abyste se posadili a nezbytné věci abyste vyřizovali v kuloárech, pokud dáte přednost vyřizování jiných záležitostí než projednávání tohoto návrhu, kterým se mají upravit podrobnější pravidla našeho jednání.

Takže ještě jednou, dámy a pánové, týká se to úplně všech, ať zastávají jakoukoliv funkci v Poslanecké sněmovně i ve vládě, všichni jsou žádáni a voláni k pořádku a ke klidu.

Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Dámy a pánové, vážení kolegové, já jsem si dovolil v minulém týdnu obeslat předsedy poslaneckých klubů návrhem, kterým se upravují pravidla jednání Poslanecké sněmovny. Návrh, který jsem rozeslal, byl veden snahou předejít opakování situace, která tu vznikla při posledním jednání Poslanecké sněmovny, kdy bylo velmi málo těch, kteří ještě dokázali odpovědět na to, jaký je další program sněmovny, a kdo měli přehled o tom, jak bude sněmovna v dalších dnech pokračovat. Nejde jenom o to, že se stalo nepřehledné jednání sněmovny pro nás poslance, stalo se také nepřehledné pro veřejnost, která například prostřednictvím internetu poměrně rozsáhle, překvapivě rozsáhle, sleduje jednání sněmovny.

Jsem přesvědčen, že si nemůžeme dovolit, abychom jednali způsobem, který nedává jasnou představu o tom, jaký je program sněmovny. Je to podle mě v něčem nebezpečné i z hlediska kontroly toho procesu a možného zneužití v případě, že bychom neudělali pořádek.

Návrh, kterým jsem vás obeslal, byl dnes v průběhu dne konzultován na vedení sněmovny a také na poradě grémia a upraven ještě na základě oné diskuse. Řeknu, že základem je úprava, na základě které platí, že v průběhu schůze může dojít k přesunům jednotlivých bodů pouze tak, že bod, který se přesune, se zařadí na konec příslušného bloku prvních, druhých, třetích čtení. Jsem přesvědčen, že toto opatření, které vám předkládám, je schopno zlepšit průběh sněmovny také proto, že s tím máme určitou zkušenost z minulého volebního období, kdy si pamatuji, že na základě podobných úprav se podařilo jednání sněmovny dát větší řád a přehlednost. Zároveň si myslím, že je dobré přikročit k tomuto opatření proto, že i když se o tom příliš nemluvilo, tak nyní před vstupem do Evropské unie sněmovna čelí vlastně velmi podobné legislativní smršti, dokonce ještě větší legislativní záplavě, než byla ta v tom minulém období. Proto si myslím, že je dobré použít opatření, které se tehdy osvědčilo a o kterém víme, že nijakým způsobem neohrozilo funkčnost sněmovny.

Takže tolik k tomu textu, který je předložen. Já věřím, že se na něm dnes shodneme, odhlasujeme ho a že to bude už režim, podle kterého bude jednat sněmovna v průběhu této schůze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi Poslanecké sněmovny Lubomíru Zaorálkovi. Otevírám všeobecnou rozpravu. Přihlášen je pan poslanec Doležal.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP