Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
26. listopadu 2003 v 9.03 hodin

Přítomno: 185 poslanců

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dobrý den, zahajuji druhý jednací den naší 23. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám.

Žádám vás, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty nebo jakou kartu již dostal. Pan kolega Holáň má náhradní kartu číslo 2.

Podle schváleného programu schůze budeme dnes projednávat rozpočet ve druhém čtení.

Sděluji vám, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali pan poslanec Jaroslav Zvěřina, který je na jednání v Římě, pan poslanec Jiří Pospíšil, který má konferenci v Brně, a o pozdní příchod z důvodu návštěvy lékaře požádal Jiří Patočka. Všichni ostatní by měli být přítomni, nemám ani žádnou omluvu z řad členů vlády.

Hlásí se paní kolegyně Bayerová s faktickou poznámkou. Dám jí slovo. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marta Bayerová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Milé kolegyně a kolegové, omlouvám se, ale na včerejším 93. hlasování o návrhu zákona o státních svátcích jsem hlasovala proti zákonu, ale na sjetině mám ano. Omlouvám se, že to říkám až dnes, našla jsem to až večer v internetu. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, to byla poznámka pro stenozáznam.

Budeme pokračovat s tím, že projednáváme návrh zákona o státním rozpočtu ve druhém čtení.

Ještě se hlásí o slovo pan kolega Evžen Snítilý.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Děkuji, pane místopředsedo. Omlouvám se, že vám skáči do vašeho zahájení, ale chtěl bych na základě včerejšího rozhodnutí sněmovny požádat sněmovnu o zařazení nového bodu, a to bodu sněmovní tisk 289, návrhu poslanců Vlastimila Aubrechta a dalších, do druhého čtení tohoto zákona, a to na konec prvního bloku druhých čtení, to znamená po projednání návrhu o státním rozpočtu, a současně zařazení třetího čtení tohoto zákona, a to jako třetí bod úterního jednání.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vzhledem k tomu, že nemám žádnou výhradu proti zařazení nových bodů do programu schůze, dám o tomto návrhu hlasovat bez rozpravy.

Ještě se s faktickou poznámkou hlásí pan kolega Karel Vymětal. Chápu, co chce kolega Vymětal pravděpodobně říci - že usnesení je přece jen striktnější, než navrhl pan kolega Snítilý.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane místopředsedo, rozumím tomu, co kolega Snítilý navrhl. Pokud jde o druhé čtení, tam jsme včera řekli pod řízením pana místopředsedy Kasala, že to je možné, že to je blok druhých čtení, ale bohužel, pokud se týká třetích čtení, přijali jsme včera usnesení, že je možno takovýto bod zařadit na konec bloku třetích čtení, nikoliv na pevný bod. Jde tedy o to, chceme-li, nebo nechceme-li dodržovat to, co jsme si usnesli. Včera jsem o tom hovořil. Hned se chce nějaká výjimka, hned se to porušuje, a pak vzniká otázka, proč je tady ve sněmovně většina, která se na něčem usnáší a ví, že to nechce dodržovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji Karlu Vymětalovi, že mi umožnil nevěnovat se včerejšímu usnesení. Je zcela jednoznačné, že můžeme hlasovat o návrhu, že bude zařazen druhý bod, druhé čtení a třetí čtení návrhu, který přednesl pan kolega Snítilý, s tím, že nemůžeme podle tohoto usnesení hlasovat o pevném zařazení třetího čtení do programu naší schůze. Souhlasí s tím kolega Snítilý? (Ano.) Děkuji, takže můžeme se souhlasem navrhovatele hlasovat o zařazení druhého a třetího čtení na konec bloku druhých a třetích čtení.

Pan kolega Maštálka má náhradní kartu číslo 12.

Rozumíme tomu tedy tak, že druhé čtení návrhu, které přednesl kolega Snítilý, je na konec prvního bloku a druhé čtení je po dnešním projednání rozpočtu. Snad jsme všichni rozuměli tomuto návrhu a víme, o čem budeme hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 99 a ptám se, kdo je pro návrh kolegy Snítilého. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 99 z přítomných 123 bylo pro 78, proti 4. Návrh byl přijat. Zařadili jsme tedy druhé a třetí čtení podle návrhu kolegy Snítilého.

 

Budu pokračovat v zahájeném jednání, a to tím, že se nyní budeme věnovat druhému čtení návrhu státního rozpočtu na rok 2004, podle sněmovního tisku 460.

 

7.
Vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2004
/sněmovní tisk 460/ - druhé čtení

 

Předložený návrh uvede z pověření vlády místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Žádám ho, aby zaujal místo u stolku zpravodajů a ujal se slova. Zároveň žádám pana předsedu rozpočtového výboru jako zpravodaje návrhu zákona, aby také zaujal své místo u stolku zpravodajů.

Prosím tedy pana místopředsedu vlády a ministra financí o úvodní slovo ke druhému čtení státního rozpočtu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP