(9.40 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Janu Mládkovi. Žádám, aby se ujal slova pan poslanec Karel Sehoř. Připraví se pan poslanec Eduard Vávra. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte i mně přispět dvěma pozměňovacími návrhy. První zní zařadit položku Rekonstrukce atletické dráhy stadionu Tělovýchovné jednoty Slezan Frýdek-Místek v hodnotě 9 milionů korun, vložit do programu 398 510 Dotace na obnovu a rozvoj materiálně technické základny sportovních organizací. Tuto položku bych chtěl vyřešit na úkor vládní rozpočtové rezervy. Atletický oddíl má výsledky jak s výchovou mladých atletů, tak v pořádání jak národních, tak mezinárodních soutěží.

Druhý můj návrh zní zařadit položku Vodovod Černá Zem a vodovod Mlzáky v obci Sedliště, okres Frýdek-Místek, taktéž shodou okolností v hodnotě 9 milionů korun, na úkor vládní rozpočtové rezervy. Tuto položku vložit do programu 329 030 Výstavba a technická obnova vodovodů a úpraven vod kapitoly Ministerstva zemědělství. Jde již o pět let opomíjený požadavek obce, který má krajskou podporu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegu Sehořovi. Slovo má pan poslanec Eduard Vávra. Připraví se pan poslanec Walter Bartoš, předseda školského výboru. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Eduard Vávra: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mám dva pozměňovací návrhy. První z nich - do programu 398 020 zařadit Vodovod Dukelská, město Blansko, ve výši 3,5 milionu korun na úkor kapitoly 396 Státní dluh, anebo kapitoly vládní rozpočtové rezervy.

Druhý pozměňovací návrh. Rekonstrukce sportovního areálu v ulici Komenského, Parcelní č. 362/1, katastrální území Letovice, město Letovice, zařadit do programu 298 210 ve výši 3 milionů korun. Je to na úkor kapitoly 396 Státní dluh, nebo kapitoly vládní rozpočtové rezervy. U obou akcí jde o havarijní stav.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Eduardu Vávrovi. Slovo má pan poslanec Walter Bartoš. Připraví se pan poslanec Jiří Patočka.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych zdůvodnění svých pozměňovacích návrhů rozdělil na dvě části. První se týká usnesení výboru, a budu zde tudíž vystupovat jako předseda tohoto výboru. Druhá se bude týkat oblasti vysokých škol.

Dne 12. listopadu 2003 zasedal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a zabýval se kapitolou 333 Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Když jsem se pak podíval na usnesení rozpočtového výboru, tak jsem s hrůzou zjistil, že z usnesení našeho výboru nezbyl kámen na kameni. Musím se přiznat, dámy a pánové, že bychom možná do budoucna mohli přemýšlet o změně jednacího řádu, aby všechny kapitoly projednával zřejmě jenom rozpočtový výbor, neboť ostatní usnesení v tomto případě, pokud tato praxe bude probíhat dál, jsou naprosto zbytečná.

Náš výbor ve svém usnesení rozdělil pozměňovací návrhy, které byly přijaty, do dvou částí. První se týkala obecné oblasti, nepostihovala konkrétní individuální dotace, ale skutečně se týkala systému jako takového. A protože ani část těchto systémových pozměňovacích návrhů nebyla přijata, tak si dovolím je přečíst jako předseda výboru a žádám, aby byly brány jako pozměňovací návrhy.

První pozměňovací návrh zní takto. Žádáme Poslaneckou sněmovnu, aby posílila kapitolu č. 333 tak, aby zvýšila prostředky na církevní školství, pokrytí nárůstu počtu jejich žáků ve školních letech 2003 - 2004 a 2004 - 2005 o 20 milionů korun, SIPVZ k pokrytí smluvních závazků ministerstva školství o 136 milionů korun a prostředky k zajištění rozvojových programů v regionálním školství, vyplývajících z dlouhodobého záměru ministerstva školství, zejména v oblasti vyrovnávání disproporcí ve vzdělávací nabídce jednotlivých krajů a v oblasti podpory odborného vzdělávání o 250 milionů korun a o tyto částky byla snížena vládní rozpočtová rezerva kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa.

Dalším pozměňovacím návrhem ze sady obecných systémových je, že žádáme Poslaneckou sněmovnu, aby posílila kapitolu č. 333 v oblasti běžných výdajů regionálního školství o 150 milionů korun z 919 261 tisíc na 1 069 261 tisíc účelovým určením na přímé výdaje obecního školství, položka učebnice, školní potřeby, učební pomůcky a podobně. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa.

Tolik návrhy, které vznesl výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

A teď bych si dovolil zdůvodnit pozměňovací návrhy, které navrhuji já jako poslanec. Pozměňovací návrh se týká vysokého školství. Dámy a pánové, vysoké školství se dostalo vlivem systému, který u nás teď panuje, do krize. Vysoké školství není schopno dnes pokrýt neustále se zvyšující poptávku po vzdělávání. Reálné výdaje na studenta se snižují. Konstrukce rozpočtu ukazuje, že vláda pana premiéra Špidly nebere vzdělání jako prioritu. Priorita byla chápána pouze verbálně a pouze v programovém prohlášení. Z konstrukce rozpočtu je jasné, že vzdělání prioritou není, a z toho také vyplývá, že šance občanů studovat na vysokých školách se nezlepší.

Z toho důvodu navrhuji, aby v kapitole 313 Ministerstva práce a sociálních věcí byla snížena položka aktivní politiky zaměstnanosti o 2 miliardy a o tuto částku se zvýšila kapitola č. 333 Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy veřejné vysoké školy. Tolik k návrhu týkajícímu se vysokých škol.

Dovolte, abych i já navrhl drobné individuální akce. První se týká Základní školy Lipov. Tudíž navrhuji zařadit do kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa, program 298 210, položku Základní škola Lipov, rekonstrukce, částka 10 milionů a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Další návrh se týká středního školství - zařadit do kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa, program 298 210, podprogram podpora výstavby a staveb středních škol, položku Střední průmyslová škola oděvní Prostějov, rekonstrukce, částka 15 milionů a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Waltru Bartošovi. S faktickou poznámkou zpravodaj s přednostním právem pan kolega Miroslav Kalousek. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Zdržím minimálně. Jenom faktickou poznámkou jsem chtěl reagovat na výtku pana předsedy Bartoše vůči tomu, že rozpočtový výbor neakceptoval téměř žádný pozměňovací návrh výboru pro vědu, vzdělání, kulturu. Pokud by návrhy příslušného garančního výboru se týkaly příslušné kapitoly nebo pokud by se pohybovaly fiskálně neutrálním způsobem a v rámci garance příslušného výboru, pak rozpočtový výbor by zcela jistě respektoval odborné doporučení příslušného výboru - a to se týká všech ostatních výborů. Nicméně návrhy výboru pana předsedy Bartoše směřovaly bilančně vůči vládní rozpočtové rezervě. Mně není nic známo o tom, že by výbor pro vědu, vzdělání a kulturu garantoval kapitolu Všeobecná pokladní správa. A pokud by byly akceptovány všechny návrhy tohoto výboru, pak by se vládní rozpočtová rezerva dostala do minusu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP