(11.40 hodin)
(pokračuje Gongol)

Že existuje dokonce usnesení vlády, tenkrát ještě pouze jen sociálně demokratické, z června minulého roku o řešení nezaměstnanosti ve dvou nejvíce postižených regionech, to je severní Čechy a severní Morava, asi tato vláda ani neví. Vláda o tomto usnesení mlčí a nezaměstnanost v těchto regionech dále roste.

Pro zmírnění této situace proto předkládám pozměňovací návrh v podrobné rozpravě ve druhém čtení ke státnímu rozpočtu na rok 2004, který zní: Kapitola Ministerstva práce a sociálních věcí, zvýšení výdajů na aktivní politiku zaměstnanosti v kraji Ústí nad Labem o 200 mil. Kč a kraji Moravskoslezském o 300 mil. Kč.

Kapitola Ministerstva zdravotnictví - v programu 235 310 Podpora rozvoje zdravotní péče vytvořit pak novou položku s názvem Rekonstrukce nemocnice v Karviné v částce 49 mil. Kč.

A můj třetí pozměňovací návrh zní: Kapitola VPS - zařadit do programu 298 110 Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury položku Rekonstrukce krytého bazénu Břidličná, okres Bruntál, v celkové částce 15 mil. Kč.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Jan Vidím, připraví se pan poslanec Tomáš Teplík.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Paní předsedající, paní a pánové, dovolte mi, abych předložil jeden pozměňující návrh k vládní předloze zákona o státním rozpočtu na příští rok. Do programu 398 210 navrhuji zařadit akci Rekonstrukce a modernizace školského zařízení města Dolní Bousov v částce 63,327 mil. Kč. Navrhuji tuto částku převést z kapitoly VPS, vládní rozpočtová rezerva.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Tomáš Teplík, připraví se pan poslanec Vlastimil Ostrý.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte i mně, abych po vyzvonění mobilního telefonu paní kolegyně Orgoníkové přednesl také několik pozměňovacích návrhů k návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2004. Jsou to všechno návrhy, ke kterým mě inspirovali starostové příslušných obcí, a já považuji tyto návrhy z hlediska stavu a situace těchto záležitostí za potřebné. Těchto návrhů je sedm a já doufám, že se to projeví i při závěrečném hlasování a že sedmička bude v mém případě šťastné číslo.

O které návrhy konkrétně jde? Za prvé je to návrh, ve kterém doporučuji do kapitoly 398 VPS zařadit akci Dokončení rekonstrukce zimního stadionu v Sedlčanech ve výši 12 mil. Kč a zařadit do programu 398 110.

Do stejné kapitoly, tedy 398 VPS, navrhuji zařadit Zastřešení a rekonstrukci zimního stadionu v Hořovicích ve výši 16 mil. Kč, opět do programu 398 110.

Dále navrhuji, aby do kapitoly 398 VPS byla zařazena akce Rekonstrukce jídelny a střechy Základní školy v Nebuželích, okres Mělník, ve výši 2,5 mil. Kč, zařadit do programu 298 210.

Stejně tak doporučuji do stejného programu a do stejné kapitoly zařadit akci Rekonstrukce jídelny a kotelny Základní školy Malý Újezd, okres Mělník, ve výši 2,5 mil. Kč.

Dále navrhuji, aby do kapitoly Ministerstva kultury, kapitola 334, byla zahrnuta akce Rekonstrukce chrámu svatého Petra a Pavla v Mělníku ve výši 6 mil. Kč, dále pak Rekonstrukce farního kostela v Chorušicích ve výši 3 mil. Kč a Rekonstrukce děkanského chrámu v Bavorově ve výši 3 mil. Kč. Tyto tři návrhy navrhuji zařadit do programu 234 410.

Veškeré navýšení v příslušných kapitolách doporučuji kompenzovat snížením kapitoly VPS, vládní rozpočtová rezerva. Jedná se o částku 45 mil. Kč.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Vlastimil Ostrý, připraví se pan poslanec Josef Smýkal.

 

Poslanec Vlastimil Ostrý: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu ve druhém čtení, tisk 460. Pozměňovací návrh k usnesení rozpočtového výboru, tisk 460/2, v kapitole VPS, číselných položek:

1. Kapitola VPS zvýšení, rekonstrukce hospodářské budovy č. 44/5, obec Petrovice, okres Blansko, ve výši 13,2 mil. Kč nahradit za prvé kapitola VPS zvýšení, vybudování mobilní ledové plochy, město Brno, městská část Žabovřesky, ve výši 5 mil. Kč, za druhé kapitola VPS zvýšení, rekonstrukce místní komunikace, obec Doubravčice, okres Český Brod, ve výši 3 mil. Kč, kapitola VPS zvýšení, klimatizace na jednotku intenzivní péče Nemocnice u sv. Anny, město Brno, ve výši 5,2 mil. Kč. Tento návrh je fiskálně neutrální.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Josef Smýkal, připraví se pan poslanec Petr Zgarba.

 

Poslanec Josef Smýkal: Vážená paní předsedající, členové vlády, dámy a pánové, dovoluji si předložit několik pozměňovacích návrhů - velmi stručně.

V kapitole Ministerstva zdravotnictví 335 zavést novou položku Rekonstrukce havarijního stavu polikliniky v Holešově v částce 15 mil. Kč, s tím, že finanční prostředky doporučuji převést z kapitoly 398 VPS. Jako zdůvodnění bych chtěl uvést, že na poliklinice v Holešově je zabezpečována základní zdravotní péče v okruhu působnosti cca 40 tis. lidí a stávající stav je doslova na kolaps, v havarijním stavu, často v rozporu s hygienickými a zdravotními předpisy a vyhláškami.

Do kapitoly 398 VPS zařadit do programu 298 210 položku Základní škola Koryčany, Masarykova, okres Kroměříž, a to rekonstrukce havarijního stavu školy, s tím, že částka 15 mil. Kč by se řešila snížením vládní rozpočtové rezervy. Jako zdůvodnění chci uvést, že sávající stav je rovněž na hranici provozu, vypadávají okna, je zcela nevyhovující hygienické zařízení a často je doslova ohroženo zdraví dětí.

Do kapitoly 398 VPS zařadit do programu 298210 položku Základní škola Bratrství, Bystřice pod Hostýnem, rekonstrukci základní školy včetně havarijního stavu a bezbariérového přístupu v částce 14,9 mil. Kč.

V kapitole 334 Ministerstva kultury zavést položku účelně vázanou v programu 234 210, a to Rekonstrukce kina Svět Holešov ve výši 5 mil. Kč, a o tuto položku snížit kapitolu VPS.

Děkuji za podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Petr Zgarba, připraví se pan poslanec Tomáš Dub.

 

Poslanec Petr Zgarba: Vážená paní místopředsedkyně, vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych předložil jeden pozměňovací návrh k návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2004. Navrhuji přesunout z kapitoly 398 VPS do kapitoly 329 Ministerstvo zemědělství částku 670 mil. Kč na dofinancování horizontálního plánu rozvoje venkova, spolufinancování České republiky ze státního rozpočtu. Částku přesunout z kapitoly Všeobecná pokladní správa, a to 200 mil. Kč z výdajů na spolufinancování programu EU a 470 mil. Kč z vládní rozpočtové rezervy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP