(15.00 hodin)
(pokračuje Doležal)

Za jedenácté - v kapitole VPS doplnění programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství o akci Základní škola v městské části Praha-Čakovice, městská část Čakovice, ve výši 20 mil. Kč, a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

A konečně naposledy, v kapitole VPS doplnění programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství o akci Rekonstrukce centrální školní vyvařovny ve Frýdlantu, město Frýdlant, ve výši 20 mil. Kč a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím, aby své návrhy přednesl pan poslanec Ladislav Šustr, který právě odchází, ale já ho vrátím, jedině že by se vzdal této unikátní možnosti. Ale není tomu tak, takže ho prosím, aby nás se svými návrhy seznámil. Po něm bude hovořit pan poslanec Václav Mencl.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Děkuji za slovo, paní předsedající. Je to velmi jednoduché, můj návrh zní: z kapitoly Ministerstva zemědělství snížit podporu agrokomplexů, konkrétně z dotací PGRLF, o částku 5 mil. Kč, převést do VPS jako dotaci a zařadit novou položku pro filmový festival Febiofest. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za váš návrh. Prosím pana poslance Václava Mencla, po něm je přihlášen pan poslanec Petr Šulák.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo. Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí při projednávání návrhu rozpočtové kapitoly územních rozpočtů projednal problematiku nákladů na výkon státní správy ve statutárních městech Plzeň, Brno a Ostrava a doporučil Poslanecké sněmovně vyčlenit z kapitoly VPS 100 mil. Kč na jejich dofinancování. Jak jsem informován, rozpočtový výbor tento návrh nepřijal, a proto si jej dovoluji předložit přímo sněmovně.

Návrh zní: na základě usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí navrhuji Poslanecké sněmovně vyčlenit z kapitoly VPS 100 mil. Kč na dofinancování nákladů na výkon státní správy statutárním městům Plzeň, Brno, Ostrava v souvislosti s druhou etapou reformy veřejné správy.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní pana poslance Petra Šuláka a jeho pozměňovací návrhy. Pan poslanec Petr Šulák. Po něm bude hovořit pan poslanec Libor Ježek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Šulák: Paní předsedající, děkuji za slovo. Dovolte mi, abych také já přednesl své pozměňovací návrhy k číselným položkám návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2004.

Za prvé, kapitola Ministerstva zdravotnictví, program 235 310, nová položka - Modernizace přístrojového vybavení očního oddělení nemocnice ve Vsetíně, částka 2,5 mil. Kč. Krytí z vládní rozpočtové rezervy. Zdůvodnění: odstranění neúnosné fyzické a morální zastaralosti technologického zařízení očního oddělení.

Za druhé, kapitola Ministerstva kultury, nová položka - Odvodnění stavby zámek Vsetín. Částka 1 mil., pokrytí vládní rozpočtová rezerva. Zdůvodnění: záchrana kulturního dědictví, zamezení chátrání zámku.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím pana poslance Libora Ježka a pak jsou zde už pouze dvě přihlášky do této rozpravy, a to pana poslance Robina Böhnische a Zuzky Rujbrové. Nejprve ale pan poslanec Libor Ježek.

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji, vážená paní předsedající. Dámy a pánové, navrhuji v kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí snížení ukazatele aktivní politika zaměstnanosti o 12 mil. V kapitole Ministerstvo vnitra program 214 110 zařadit novou položku Okresní ředitelství Policie České republiky Jablonec nad Nisou, rekonstrukce a přístavba objektu okresního ředitelství. Individuálně posuzované výdaje 12 mil.

Dále v kapitole Všeobecná pokladní správa zařadit do programu 298 110 novou položku Výstavba sportovní haly TJ Sokol Malá Skála, částka 15 mil., a druhou položku do téhož programu - Dostavba hřiště, baseball klub Blesk, Jablonec nad Nisou, částka 5 mil., a v kapitole Všeobecná pokladní správa snížení vládní rozpočtové rezervy o 20 mil.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní pana poslance Robina Böhnische a jeho pozměňovací návrhy. Po něm bude hovořit paní poslankyně Zuzka Rujbrová.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Děkuji, vážená paní předsedající. Můj návrh bude velmi krátký, stručný a skromný. Je k pozměňovacímu návrhu rozpočtového výboru a zní: z komplexního pozměňovacího návrhu rozpočtového výboru vypustit položku pořadové číslo 76/18.

Krátké zdůvodnění. Návrh rozpočtového výboru znamená snížení dotace na rekonstrukci Základní školy v Mladých Bukách o 3,5 mil. Kč na 11,5 mil. Kč, ovšem náklady rekonstrukce Základní školy v Mladých Bukách budou činit asi 15 mil. Kč. Chybějící částku by tato malá obec asi jen obtížně zajišťovala.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Prosím paní poslankyni Zuzku Rujbrovou, která je v tuto chvíli poslední přihlášenou do podrobné rozpravy.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Kolegyně a kolegové, na rozdíl od předřečníků nejdu žádat žádné peníze ze státního rozpočtu a chtěla bych vám říci proč. Nejsem členkou rozpočtového výboru a nejsem ani členkou vládní koalice. Ano, i na mě se obracejí starostové obcí, kteří mají problémy s komunikacemi, střechami na budovách okresních úřadů a školek. Vysvětluji jim nereálnost jejich počínání, ale nevěří mi a tvrdí, že jinde to jde. A tak bych vám ráda řekla pohádku o Potěmkinově vesnici. I když Potěmkinova je neskutečná a tato vesnice je reálná.

Jmenuje se Petrovice, leží na bývalém okrese Blansko, ve kterém bydlím, a má 404 obyvatel. Nemá ani webové stránky, i když z Programu obnovy venkova dostala na počítačové vybavení peníze. Zato má velmi schopného starostu, bývalého pana poslance Paulíka. Pan exposlanec, přestože již poslancem nebyl, dokázal nemožné. Na rozdíl od řady nás ostatních prosadil v rozpočtu minulého roku přidělení hned dvou částek - 3 mil. na rekonstrukci skládky, 5 mil. na místní komunikace. Mimochodem, v předcházejících letech dostal na místní komunikace již 413 000 z Programu obnovy venkova. Letos si v rozpočtovém výboru dokázal prosadit částku 13 200 000 Kč, tentokrát na obnovu blíže nespecifikované hospodářské budovy. Takže ze státního rozpočtu nad rámec běžných rozpočtů obcí petrovickým občanům připadá na hlavu loni 21 000 Kč navíc, letos už je to více než 30 000 Kč. Ne, já jim to nezávidím, přála bych samozřejmě i ostatním, aby se podobně schopných starostů dočkali.

Vy, kteří se ovšem pokoušíte své návrhy prosadit bez zkušeností pana poslance Paulíka, nevěřte, že tím, že se vám dnes možná podaří do zákona o státním rozpočtu své požadavky prosadit, že obcím pomůžete. Pouze na starostu přivoláte hněv občanů, protože na papíře bude mít, že v zákoně o státním rozpočtu dotaci dostal, ve skutečnosti na ni bude marně čekat. Mohu vám uvést konkrétní příklad rovněž z loňského roku, kdy pravděpodobně mimo plán prošel do rozpočtu návrh na přidělení částky 1 400 000 Kč na havarijní stav střechy mateřské školy v obci Němčice. Do zákona se dostal, peníze ovšem do Němčic nikoli. Po opakovaných urgencích Ministerstva vnitra v průběhu prvého pololetí byl 17. 6. panu starostovi doručen dopis datovaný 20. února, ve kterém je vyzýván, aby neprodleně do 30. června - počítejte se mnou, 13 dnů, z toho ve skutečnosti pět pracovních - předložil celou řadu dokumentů a aby kontaktoval příslušné pracoviště Ministerstva vnitra.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP