Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
27. listopadu 2003 v 9.10 hodin

Přítomno: 183 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážené paní poslankyně a páni poslanci, vážení přítomní členové vlády, zahajuji třetí jednací den 23. schůze Poslanecké sněmovny.

(Neklid v jednací síni - předseda PSP zvoní.)

Žádám vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Sděluji, že pan poslanec Petr Rafaj má náhradní kartu č. 4, pan poslanec Josef Vícha náhradní kartu č. 2, pan poslanec Jan Vidím náhradní kartu č. 12 a pan poslanec Jiří Třešňák náhradní kartu č. 17.

Nejdříve bych vám sdělil, že o omluvení neúčasti na dnešním zasedání požádali pan poslanec Vladimír Doležal na 14 dní z osobních důvodů, pan poslanec Jaroslav Zvěřina - účast na jednání COSAC v Římě od 26. do 28. listopadu 2003.

Z členů vlády se omlouvá ministr vnitra pan Stanislav Gross od 11 hodin - odjezd do Bruselu, pan ministr Karel Čermák - jednání v Bruselu, pan ministr Miroslav Kostelka - oficiální návštěva ve Slovinsku, pan ministr Pavel Němec - ve dnech 27. a 28. 11. 2003 setkání ministrů k politice bydlení v Padově.

(Stálý hluk ve sněmovně - předseda PSP zvoní.)

Vážené kolegyně a kolegové, prosím, abyste mě opravdu poslouchali a vyslechli následující informaci.

Ve středu 26. listopadu 2003 prezident republiky vrátil sněmovně zákon o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, sněmovní tisk 399/3. Stanovisko prezidenta republiky vám bylo postoupeno jako sněmovní tisk 399/4 a rozdáno téhož dne. Předkládám v souladu s jednacím řádem tento zákon sněmovně a navrhuji jej zařadit jako první bod v úterý 9. prosince. K tomuto datu budou splněny příslušné zákonné lhůty.

A nyní budeme pokračovat body, které byly již pevně zařazeny.

Hlásí se pan poslanec Jan Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážený pane předsedo, paní a pánové, v souladu s usnesením sněmovny, kterým upravila způsob svého projednávání, bezprostředně po zahájení jednání předkládám návrh na změnu pořadu jednání sněmovny, a to tak, že navrhuji, aby bod 25, kterým je návrh zastupitelstva hl. m. Prahy na vydání zákona o živnostenském podnikání, byl projednáván příští pátek. Důvod je takový, že jedním z výborů, který tento bod měl projednat, je i výbor pro obranu a bezpečnost a my se jím budeme zabývat příští středu večer. Žádám, aby tento bod byl přeřazen na příští pátek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Tedy bod 25 přeřadit na příští pátek

Mám zde nyní písemné přihlášky k pořadu schůze paní poslankyně Milady Emmerové, pana poslance Jaroslava Plachého a pana poslance Lubomíra Suka. Dávám slovo paní poslankyni Emmerové.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane předsedo, vážení přítomní, dovoluji si vás požádat o zařazení projednání tisků 445 - vládní návrh zákona o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, dále 446 - vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře, a 447- vládní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, zákon č. 160/1992 Sb., o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních, zákon č. 111/1998 Sb.,o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů, dále zákon č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, do programu této schůze.

Těmto třem tiskům byla zkrácena lhůta na 25 dní a je tedy možné je i projednat ve druhém a třetím čtení. Prosím o zařazení těchto tří bodů v pořadí, jak byly přečteny, na konec bloku druhých čtení. Zároveň prosím o zařazení těchto tří tisků na konec bloku třetích čtení. Děkuji za podporu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím jenom paní poslankyni, jestli by nám čísla těchto bodů doručila, protože jsme si je nestihli zaznamenat. Děkuji.

Prosím pana poslance Jaroslava Plachého.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, také já se připojuji se svým návrhem na přeřazení jedné interpelace.

Jak známo, odpovědi na písemné interpelace byly zařazeny na čtvrtek 4. prosince 2003. Bohužel, tento den odjíždí delegace OBSE, jejímž jsem členem, monitorovat volby v Rusku. Proto mi dovolte, abych navrhl přeřazení interpelace poslance Jaroslava Plachého ve věci kostela sv. Michala Archanděla, sněmovní tisk 537, na čtvrtek 11. prosince 2003 jako první bod ráno. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, chtěl bych vám říci jenom takovouhle věc. Vzhledem k tomu, že písemné interpelace nebyly zařazeny, tak není možné je ani přeřazovat. Ještě jsme neurčili den. Proto si myslím, že je není možné přeřazovat. Můžete dát návrh na zařazení, ale na přeřazení ne.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: V tom případě beru zpět návrh na přeřazení a dávám návrh na pevné zařazení interpelace, tak jak jsem řekl. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Prosím pana poslance Lubomíra Suka.

 

Poslanec Lubomír Suk: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, s ohledem na to, že sněmovní tisk 354 - zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, byl projednán výborem pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí teprve včera večer a usnesení vám nebude doručeno dříve než dnes v poledne, navrhuji, aby bod 30 byl zařazen jako další pevný bod na úterý příští týden našeho odpoledního jednání.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Musím vám bohužel říci, pane poslanče, že v tomto bodu nevidím žádnou výjimečnost, která by opravňovala zařazení jinak než na konec příslušného bloku.

 

Poslanec Lubomír Suk: Problém je v tom, že posledním bodem je bod 32 a myslím, že bude včas doručeno poslancům usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, kterému byl tento sněmovní tisk vrácen k novému projednání. To je dnešní program, kdy jsme zhruba u bodu 20, a tento bod má č. 30.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Navrhuji, abychom ve chvíli, kdy bude splněna zákonná lhůta, to projednali.

 

Poslanec Lubomír Suk: Nebude to možné projednat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: V tuto chvíli nevidím důvod to pevně zařazovat. A myslím si, že to také neodpovídá novému usnesení.

 

Poslanec Lubomír Suk: Dobrá, já jsem splnil svoji povinnost zpravodaje, více pro to udělat nemohu. Na svém návrhu trvám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jsem přesvědčen, že je nehlasovatelný v duchu usnesení, které jsme přijali.

Dále je přihlášena paní poslankyně Eva Dundáčková.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP