(12.00 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Melčákovi. Chce vystoupit paní poslankyně Čurdová? Nechce. Dovolíte-li, v tuto chvíli obecnou rozpravu končím. Je 11.59, ve 12 hodin dám hlasovat o návrhu pana poslance Chytky - návrh na zamítnutí. Odhlásil jsem vás, prosím o novu registraci.

 

Dámy a pánové, v obecné rozpravě zazněl z ústa pana poslance Chytky návrh na zamítnutí této předlohy.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 251. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu. Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 172 přítomných bylo pro 32, proti 121. Návrh nebyl přijat a tento návrh postupuje do rozpravy podrobné.

 

Takže otevírám podrobnou rozpravu a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Votava.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové. Já si neodpustím ještě přeci jen jednu poznámku. Pan poslanec Pospíšil se nám tady už delší dobu snaží předvést, že jedině jeho názor je ten správný, že jedině on má nějaký jakýsi patent na rozum, byť je stínový ministr spravedlnosti - možná mládí ho omlouvá.

Nyní k pozměňovacímu návrhu.

Za prvé. Bod 4 senátního návrhu zákona zní: Za § 180c se vkládá nový § 180d, který včetně nadpisu zní: § 180d Řízení motorového vozidla bez odborné způsobilosti. Kdo bez odborné způsobilosti k řízení motorového vozidla podle zvláštního právního předpisu, s výjimkou žadatele o získání řidičského oprávnění za odborného dozoru učitele autoškoly, řídí motorové vozidlo, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem.

Za druhé. Dosavadní bod 4 senátního návrhu zákona se označuje jako bod 5.

Tento pozměňovací návrh v písemné formě předám zpravodaji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Votavovi. Kdo se dále hlásí? Písemné přihlášky v tuto chvíli nemám - pan poslanec Melčák, pardon, já se omlouvám. Pan poslanec Melčák je zde napsán.

 

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji, pane předsedající. Považuji za svou povinnost, tak jak jsem byl vyzván paní zpravodajkou, abych potvrdil, že ten pozměňovací návrh v té dikci, jak jsem načetl v předchozím druhém čtení, považuji za platný, a domnívám se, že toto moje vystoupení stačí k tomu, aby byl přesně v tom znění, jak byl načten, pojat do projednávání ve třetím čtení. Děkuji vám za pozornost a omlouvám se, že vás zdržuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Melčákovi. Nyní vystoupí pan poslanec Nájemník.

 

Poslanec Václav Nájemník: Dámy a pánové. Já chci být objektivní a možná právě vzhledem k tomu, že mám nesmírný respekt k této problematice, tak bych chtěl, aby se tato věc projednala pořádně. Já mám pocit na základě této debaty, že je možné vyhrát nějak o jeden hlas, nebo prostě nebude to rozhodně objektivní. V rámci podrobné rozpravy dávám návrh na přerušení tohoto bodu a odsunutí na některou příští schůzi na lepší projednání.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Teď zkoumám, jak ten váš návrh zesouladit s jednacím řádem - přerušit ten bod. Můžeme odročit projednávání tohoto bodu do nějaké lhůty, do doby než bude projednán - můžete určit časovou lhůtu, můžete dát návrh na vrácení k novému projednání?

 

Poslanec Václav Nájemník: Já s vámi souhlasím. Navrhuji vrátit výboru k novému projednání.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, to je návrh, který je v souladu s jednacím řádem. Hlásí se paní poslankyně Vlasta Parkanová.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Kolegyně a kolegové, já bych si ráda nechala vysvětlit, co by ústavně právní výbor v této věci nového měl udělat. To, co se tady dnes odehrává, se prakticky téměř ve stejné podobě odehrálo při minulém projednání. Ústavně právní výbor se tímto návrhem znovu zabýval právě pro ty iniciativy, které byly nesourodé a byly přilepeny k tomuto návrhu. Ústavně právní výbor se shodl na tom, že podporuje pouze ten původní senátní návrh. Já skutečně nevím, co dalšího by ústavně právní výbor při dalším odložení měl projednávat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Vlastě Parkanové, a protože nejsou další přihlášky do podrobné rozpravy, tak podrobnou rozpravu končím.

Připomínám, že zazněl z úst pana poslance Václava Nájemníka návrh na vrácení návrhu zákona k novému projednání. Tento návrh dám za chvilku hlasovat, až se dostaví ti, kteří chtějí o tomto návrhu hlasovat.

 

Takže zahajuji hlasování pořadové číslo 252. Kdo souhlasí s návrhem na vrácení návrhu zákona k novému projednání, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Pro bylo 47, proti 109. Takže tento návrh nebyl přijat a mohu konstatovat, že návrh byl propuštěn do třetího čtení.

 

Děkuji paní senátorce Jitce Seitlové, paní zpravodajce.

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu. Tím je - nebo by měl být bod 24, ale předtím se o slovo přihlásil pan poslanec Grebeníček.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Moc se omlouvám, ale jde o procedurální záležitost. Při posuzování návrhu programu dnešní, to je 23. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky uplatnil místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip dva návrhy. Jeden z těchto návrhů byl orientován na rozšíření pořadu schůze a týkal se režimu na moravsko-slovenské, respektive česko-slovenské hranici. Vojtěch Filip - určitě si vzpomínáte - žádal, aby do programu 23. schůze byl zařazen bod Zpráva ministerstva vnitra o jednání o hraničním režimu na česko-slovenské hranici. Tento bod požadoval zařadit jako první bod zpráv.

Na otázku předsedajícího, kdo je pro zařazení tohoto bodu tak, jak ho navrhl místopředseda Filip, jsem reagoval vstřícně. Souvisí to i s mým vyjadřováním směrem ke sdělovacím prostředkům. V hlasování pořadové číslo 44 jsem stiskl tlačítko s nápisem ano, na sjetině je však uvedeno "zdržel se". Hlasování sice nezpochybňuji, pouze žádám o zaprotokolování dané skutečnosti. Děkuji vám za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji, pane poslanče. Prosím, pan poslanec Grospič.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji. Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Dlouho vás nezdržím. Dovolte mi, abych vzhledem k tomu, že proběhlo přijetí některých zákonů na minulé schůzi Poslanecké sněmovny, přehodnotil návrh předkladatelů a jménem předkladatelů stáhl poslanecký návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk číslo 331, bod číslo 33. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP