(16.00 hodin)

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážený předsedo vlády, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi před závěrečným hlasováním vystoupit se stanoviskem poslaneckého klubu, na jehož závěr uvedu to, co všichni předpokládáte - že poslanecký klub ODS nepodpoří návrh státního rozpočtu pro rok 2004.

Chtěl bych vám v úvodu poděkovat za vaši trpělivost při hlasování o desítkách pozměňovacích návrhů, které došly během letošního roku do rozpočtového výboru, protože jsem se domníval a stále se domnívám, že každý, kdo takový návrh připravil a odeslal, má právo přinejmenším na to, aby se o něm hlasovalo, byť se v hlasování ukázalo, že pokud si ho neosvojili vládní poslanci, naděje na jeho přijetí byla zanedbatelná bez ohledu na jeho obsah. Nebudu vyjmenovávat některé ze zamítnutých položek, možná to udělají jiní, ale některá zamítnutí těchto položek jsou dle mého názoru malicherná.

Za druhé mi dovolte konstatovat, že naše dnešní hlasování poskytuje obrovský základ pro statistické a analytické vyhodnocení toho, co se tady dnes odehrálo. Z těchto hlasování je možné formulovat několik hypotéz a doufám, že naše česká nezávislá média a dokonce i určité výzkumné týmy předloží veřejnosti takovouto statistiku a takové vyhodnocení.

Proto mi dovolte uvést hypotézu číslo jedna, která je dle mého názoru zřejmá.

Téměř všechny pozměňovací návrhy, které v této sněmovně předložili a obhajovali poslanci opozice, které byly zamítnuty - dodávám tento důležitý dovětek, byly zamítnuty hlasy všech poslanců vládní koalice podpořené, a to je velmi zajímavé, sice malou, ale bezpečnou částí poslaneckého klubu KSČM, který ve všech těchto hlasováních v průměru deseti hlasy, někdy sedmi, někdy patnácti, takovéto návrhy nepodpořil. Jinými slovy - ve všech hlasováních, při kterých byly zamítnuty pozměňovací návrhy opozice, se tak stalo hlasy nejen koalice, ale tohoto "bezpečného" spojence. (Potlesk.) Doporučuji tento fakt k bedlivé pozornosti těch, kteří se snaží z této sněmovny urputně činit závěry jiné. Je to výsledek vědecky a statisticky podložený. (Potlesk.)

Pokud jste tak činili vědomě a nyní to podporujete vlastním potleskem, tak vám také samozřejmě tleskám.

Další poznámka - rovněž výsledek statistického pozorování - je, že analyzujeme-li přírůstek schválených pozměňovacích návrhů touto vládní koalicí proti letům předešlým, zdůrazňuji přírůstek, dospějete k závěru, že největší naději měly pozměňovací návrhy, které splňovaly heslo "modli se a cvič" nebo alespoň "modli se nebo cvič". (Potlesk.) I toto je statisticky a analyticky prokazatelné.

Další statistický závěr, a ten mi připadá jako překvapivý, s tím jsem nepočítal a jsem překvapen, je, že poslanci KDU-ČSL podporovali opravy kostelů pouze v případech, kdy je sami navrhli. (Potlesk.) O co "horší" jsou ty kostely, které chtěli opravovat jiní poslanci, prosím, aby bylo v budoucnosti objasněno. To je k hlasování o pozměňovacích návrzích.

Vzhledem k oné statistické tezi, která tady byla mnou citována, si myslím, že je celkem jasné, jak dopadne závěrečné hlasování o tomto státním rozpočtu, neboť si myslím, že bezpečný spojenec, který provázel tuto vládní koalici v hlasování o pozměňovacích návrzích, vás v nějakém smyslu, vážené kolegyně a kolegové z vládní koalice, doprovodí i v hlasování závěrečném.

Nyní poznámky obecné k tomuto návrhu státního rozpočtu.

115 mld. plánovaného dluhu deficitu pro příští rok - předpokládám, že jako dosud v historii vlád sociální demokracie bude nakonec překonán - přičteme-li k těmto 115 mld. dluhu již známé nákupy na dluh, u nichž není ještě přesně uvedeno, jak budou financovány, ale jisté je, že na dluh, to jsou transportéry, stíhačky, sečteme-li tyto údaje, je zřejmé, že opravdu vláda Vladimíra Špidly v roce 2004 zadluží Českou republiku v přibližně stejném rozsahu, jaký byl celkový dluh České republiky v okamžiku, kdy první vláda sociální demokracie v této zemi převzala kormidlo. (Potlesk.) Jeden rok versus celá historie by měla každému, kdo má zájem o vývoj veřejných financí v České republice stačit na to, aby měl děs z dalšího pokračování tohoto typu hospodaření.

Pro zajímavost: Často bývá srovnávána tato vláda s vládou předchozí. I tady platí, že jeden rok Špidlovy vlády bude znamenat stejný dluh jako čtyři roky vlády Zemanovy. I to je snad zajímavé srovnání.

V poslední době bývám často tázán na to, jak Česká republika vážně míní přijetí eura. Proto mi dovolte uvést, že je zřejmé, že tato vláda to vážně nemíní. (Potlesk.) Těmito dluhy, které jsou daleko za maastrichtským kritériem, nemá Česká republika v dohledné budoucnosti šanci splnit takzvaný Pakt stability a přijmout euro. Rozumím tomu, že odvahu vám k tomu dodává postup jiných významných evropských zemí, které samy, byť byly autory tohoto paktu, ho dnes zjevně nerespektují. Nicméně špatný příklad by neměl být příkladem pro Českou republiku. Pokud tato vláda nadále bude uvádět evropské cíle svého vládnutí jako své priority, je naprosto zjevné, že v případě splňování maastrichtských kritérií nerespektuje své vlastní rozhodnutí a své vlastní priority.

Z tisku jsem si vystřihl článek, který začíná nadpisem Vláda vydá cenné papíry za půl bilionu. Uvádím to tady proto, že mám strach, že ani vy, ani naše vláda si neuvědomuje, kam až jste dovedli výši státního dluhu, že čísla vnímáte jako něco abstraktního. Dovolte mi připomenout: ano, budete muset, vážená vládo, letos vydat cenné papíry v celkovém rozsahu půl bilionu, a dokonce oznamujete, že při pokračování tohoto "hospodaření" dovedete Českou republiku k příštím volbám v roce 2006 s celkovou výší státního dluhu blízkou jednomu bilionu.

Přitom tyto dluhy nejsou používány k podpoře růstu České republiky, jsou projídány.

Toto jsou hlavní důvody, pro které ODS jako jediná opoziční strana, a to zdůrazňuji, nepodpoří a nepodporuje tento návrh státního rozpočtu, a to ani přímo či nepřímo, čímž se zásadně odlišuje od postupu jiných politických stran. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji Vlastimilu Tlustému, předsedovi klubu ODS. Eviduji přihlášku předsedy klubu KSČM Pavla Kováčika. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, pane premiére, paní a pánové, vím, že jsme už po velmi úmorném dni, že několik set hlasování, která proběhla, zanechala stopy i na výkonnosti některých lidí. Chtěl bych se prostřednictvím vás, pane předsedající, zeptat kolegy Tlustého, kdo ho učil základům statistiky, když vychází na této půdě od tohoto řečniště při závěrech k tak závažné záležitosti, jako je státní rozpočet České republiky na rok 2004, z velmi rychle upečené, horkou jehlou sešité jakési statistické předzáležitosti, předsoučtu, možná jenom odhadu, možná jenom zbožného přání, které bývá otcem myšlenky, a zpravidla vždycky takovýto jednoduchý přístup vede k mylným závěrům.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP