(18.10 hodin)
(pokračuje Špidla)

Této zvláštní opozice, která se k sobě v této otázce přiblížila způsobem pro mě překvapivým. Velmi vhodným termínem je čtvrtek. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Dámy a pánové, pan ministr zahraničních věcí měl tentýž návrh. Pan předseda Kováčik, pan místopředseda Filip.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, to je přesně ta situace, do které se přece v takové vážné chvíli dostat nesmíme. Já bych chtěl poprosit vaším prostřednictvím, pane předsedající, pana předsedu vlády - ano, víme, že je to věc náročná, že to stojí hodně sil, ale prosím, aby k tomu bylo přistupováno skutečně bez emocí. My jsme pouze požádali, abychom měli písemný materiál na stole. To není nic, co by bylo nelegitimní, to není nic o tom, že bychom chtěli něčemu bránit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan poslanec Pavel Kováčik. Pan ministr Cyril Svoboda byl již vyzván dříve, takže předpokládám, že pan místopředseda Filip bude souhlasit, aby pan ministr vystoupil.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Pane místopředsedo, myslím si, že ten nejkorektnější způsob naší komunikace je za prvé, že poslanci a poslankyně dostanou ten materiál, který vláda schválila, to znamená ten definitivní mandát, a že se o tom bude ve čtvrtek jednat. Teď bychom stejně jednali hodinu před koncem sněmovny. Ve čtvrtek se o tom dá diskutovat. Je samozřejmě možné o této věci mluvit.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Vystoupí místopředseda sněmovny pan Vojtěch Filip, poté předseda klubu. Pane poslanče Tlustý, pan místopředseda Filip byl přihlášen dříve.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedající, vážená vládo, paní a pánové, já budu reagovat jen na jednu věc - na podivně ostrou námitku pana předsedy vlády.

My jsme se nepřišli střetnout jako opozice a koalice. My chceme legitimně diskutovat o tom, jakým způsobem vyjednává vláda za občany České republiky. Myslím si, že nešlo o žádný střet opozice a koalice. Jestli si pan předseda vlády myslí, že ten počet voličů, kteří volili ty tři strany koalice, jestli je přesvědčen o tom, že vyjednává správně, jestli si myslí, že stále zastupuje tolik voličů, jako zastupoval v době voleb, tak to je podivná rétorika. My jsme přece nevyzývali k žádnému střetu a předseda klubu jasně řekl, co chce, a čtvrtek akceptoval. Já si nemyslím, že jde o jakýsi boj, já si myslím, že jde o legitimní diskusi, o legitimní hledání toho, co nemůže být věcí jedné koalice, co nemůže být věcí jednoho volebního období, ale co je věcí, která by měla minimálně vydržet déle než jedno volební období, když nemá vydržet mnohem delší období, než je například jedno století, jestli integraci myslíte vážně, pane předsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl místopředseda sněmovny Vojtěch Filip. Nyní má příležitost k vystoupení předseda klubu ODS poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, pokud diskuse na toto téma byla možná kdykoliv, pak vyjadřujeme údiv nad tím, že právě teď měla proběhnout porada poslaneckého klubu. Diskuse mohla probíhat právě v tuto chvíli místo tohoto zbytečného dohadování.

Za druhé mi dovolte poděkovat jménem poslanců ODS ministrovi zahraničních věcí. Návrh na předložení zprávy v písemné podobě a projednání tohoto bodu ve čtvrtek v plném rozsahu akceptujeme, protože z mého vystoupení bylo myslím zřejmé, že nám jde o to, aby jednání proběhlo před následujícím víkendem. Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, po tom, co se tady v tuto chvíli odehrálo, před námi stojí úkol reagovat na návrh, abychom bod - a já si troufnu tvrdit, že můžeme hlasovat o bodu, který jsme zařadili, nebo můžeme hlasovat o bodu, který navrhl pan místopředseda Langer. Ale doporučoval bych, abychom tak učinili po vzájemné shodě zítra ráno a nenutili sami sebe v tuto chvíli přestupovat usnesení, které jsme před 14 dny přijali, je-li s tím souhlas. Je s tím souhlas. Zítra ráno ten, kdo bude po mně řídit schůzi, bude to paní místopředsedkyně Němcová a ta na to nezapomene, myslím, že po této shodě nebude problém se zařazením tohoto bodu.

A trvá-li předseda klubu ČSSD na přestávce pro jednání klubu (trvá), tak dnešní odpolední jednání Poslanecké sněmovny končím. Přeji vám hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 18.15 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP