(19.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Bod 105 a 106 přerušuji, a to tak, že zítra po zahájení schůze návrh, který přednesla paní kolegyně Kupčová, že budeme hlasovat po pevně zařazeném bodu, bychom hlasováním takto zařadili, protože platí usnesení Poslanecké sněmovny, že o změnách pořadu se hlasuje do půl hodiny po zahájení schůze.

 

Přerušil jsem bod 105 a 106, budeme pokračovat bodem číslo

 

107.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu Roční finanční dohoda pro rok 2003
mezi Českou republikou a Komisí Evropských společenství
jménem Evropského společenství, podepsaná dne 22. července 2003
/sněmovní tisk 423/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka. Prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, 22. července letošního roku byla podepsána roční finanční dohoda pro rok 2003, která České republice umožňuje čerpat prostředky z předvstupního nástroje programu SAPARD. 1. 8. 2003 byla sněmovně tato dohoda předložena ke schválení.

Podpora Evropských společenství v rámci tohoto nástroje je zaměřena na oblast ekonomické a sociální soudržnosti, zejména ve vztahu k politice rozvoje zemědělství a venkova. Prostředky alokované pro Českou republiku v rámci roční finanční dohody pro rok 2003 ve výši 23 760 154 eur je nutno spolufinancovat z národních veřejných zdrojů částkou přesahující 9 mil. eur, z čehož ze státního rozpočtu počítáme s kofinancováním ve výši 229 mil. Kč.

Dovoluji si požádat Poslaneckou sněmovnu o schválení této dohody.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru financí Bohuslavu Sobotkovi. Nyní žádám, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Libor Rouček. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Libor Rouček: Děkuji, pane předsedající. Jenom doplním předkladatele v tom, že předkládaná dohoda nevyžaduje změnu v právním řádu České republiky, nedotýká se závazků obsažených v jiných mezinárodních smlouvách, kterými je naše republika vázána, a také že není v rozporu s právem Evropské unie a s ostatními zahraničněpolitickými zájmy České republiky.

Tato dohoda má z hlediska právního řádu naší republiky charakter prezidentské smlouvy a v souladu s čl. 49 Ústavy České republiky se dohoda předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu a poté bude předložena podle čl. 63 k ratifikaci prezidentu České republiky.

Chtěl bych jenom požádat sněmovnu, aby tato dohoda byla projednávána v zahraničním výboru, a to tak, aby byla projednávána v režimu zkrácené lhůty, a to na 40 dní, tak aby druhé čtení mohlo být provedeno na únorové schůzi Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji Liboru Roučkovi a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Z místa se hlásí pan poslanec Karel Vymětal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená vládo, dámy a pánové. Když jsme projednávali smlouvu v téže věci pro rok 2002, tehdy jsem kladl vládě otázku, a není to tak dávno, aby sdělila Poslanecké sněmovně, jak je daleko ve vyjednávání této smlouvy na rok 2004. Je mi líto, odpovědi jsem se nedočkal. Myslím, že od té doby už uběhla nějaká doba a že bude moci pan místopředseda vlády na tuto otázku odpovědět, jak jsme tedy daleko v přípravě smlouvy na rok 2004. Sice nám bylo vysvětleno, že tyto smlouvy se uzavírají zpětně, teď máme v prvním čtení smlouvu pro rok 2003, ale myslím si, že by bylo dobře vědět, jak vlastně ten proces probíhá pro rok 2004, abychom byli dopředu informováni, nikoliv dozadu. Takže to je můj dotaz k této smlouvě na předkladatele.

Dále bych chtěl něco říci k vlastní proceduře, která se teď bude odehrávat v Poslanecké sněmovně. Dámy a pánové, většina Poslanecké sněmovny odhlasovala, že budeme jednat po 19. hodině. Kolik je nás tady přítomno, těžko teď spočítat, ale zcela určitě se nedivím paní místopředsedkyni Kupčové, že požádala o hlasování na zítra u předchozích smluv, protože je tam kvorum 120 a toho sněmovna není schopna.

Myslím si, že je správné připomenout, že jak se dívám do hlasovacího protokolu, hlavně nejsou přítomni ti poslanci a poslankyně, kteří hlasovali pro, aby se jednalo po 19. hodině s hlasováním. Musím říci, že je to např. pan poslanec Gross, že to je pan poslanec Palas, že to je pan poslanec Špidla, že to je pan poslanec Zaorálek, který to předkládal a velice se bil za to, abychom jednali večer, že to je pan poslanec Kalousek, pan poslanec Talíř, místopředseda Kasal. Z Unie svobody tady není vůbec nikdo, a všichni hlasovali pro. (Slabý potlesk.) Takže to je právě ta úroveň práce Poslanecké sněmovny.

Dámy a pánové, dovolte mi ještě jednu poznámku, když už se chováme k sobě nelidsky, tak bychom se měli aspoň chovat lidsky k pracovníkům Kanceláře Poslanecké sněmovny. Nevím, jestli si někdo uvědomuje, že už čtvrtý týden zde jednáme a pracovníci -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, já vás vedu k pořádku, abyste mluvil k věci, protože my projednáváme mezinárodní smlouvu. Chápu vaše výhrady. Jinak samozřejmě pan místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross je na jednání výboru pro obranu a bezpečnost, který byl, pravda, svolán předsedou výboru, ač ten to věděl, že bude dnes jednání po 19. hodině. Ale podle jednacího řádu ministr, který je požádán, aby se dostavil do výboru, se musí do výboru dostavit. Takže pan ministr Gross je v tuto chvíli na této schůzi omluven.

 

Poslanec Karel Vymětal: No, co k tomu dodat? Samozřejmě, že omlouvat se může každý, ale sněmovna rozhodla, že se takto bude jednat. Děláme si to sami. Jenom apeluji z hlediska i dodržování mezinárodních smluv, které projednáváme, že bychom měli dodržovat také zákoník práce vůči pracovníkům Kanceláře Poslanecké sněmovny. Děkuji. (Slabý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. Konstatuji, že nemám žádnou další přihlášku do rozpravy. Rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo. Ano, pan místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane místopředsedo. Pokoušel jsem se na minulé schůzi Poslanecké sněmovny neúspěšně se "vecpat" do programu s odpověďmi na otázky, které zde zazněly v rámci rozpravy k roční finanční dohodě na rok 2002, ale bohužel se mi to nepovedlo. Chtěl bych teď alespoň odpovědět na otázku pana poslance Vymětala.

Musím říci, že poslední roční finanční dohoda, která bude mezi Českou republikou a Evropskou komisí podepsána, je právě roční finanční dohoda pro rok 2003. SAPARD je nástrojem předvstupní pomoci pro země, které vstupují do Evropské unie.

V současné době Evropská komise navrhuje České republice možnost uzavření tzv. druhé roční finanční dohody 2003, která by obsahovala dodatečný závazek společenství vůči České republice ve výši cca 148 000 eur. Česká republika je připravena takovouto druhou roční finanční dohodu začít sjednávat za podmínky, že sjednáním této druhé roční finanční dohody nedojde ke změně víceleté finanční dohody, protože změna víceleté finanční dohody by vyžadovala nejprve relativně zdlouhavý legislativní proces a bylo by pro nás skutečně složité se dostat k tomu, abychom vyčerpali prostředky, které nám Evropská unie ještě poskytne, nebo navrhuje poskytnout v rámci té druhé roční finanční dohody.

Tímto by rámec pro čerpání finančních prostředků v rámci SAPARD měl být legislativně definován, čili uzavřením roční finanční dohody pro rok 2003, popř. maximálně uzavřením druhé roční finanční dohody pro rok 2003. Roční finanční dohoda pro rok 2004 se tudíž nepředpokládá. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru financí Bohuslavu Sobotkovi a ptám se zpravodaje, jestli má zájem vystoupit se závěrečným slovem. Není tomu tak.

Přistoupíme k hlasování. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. V rámci rozpravy padl jediný návrh, a to zkrátit lhůtu k projednání na 40 dnů, tedy o 20 dnů. K tomu není potřeba souhlasu předkladatele. Jiný návrh nepadl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP