(19.40 hodin)
(pokračuje Filip)

Ministr zahraničních věcí a místopředseda vlády navrhuje to projednat a odhlasovat až zítra. Ani k tomu nejsem oprávněn, protože sněmovna rozhodla, že budeme hlasovat po 19. hodině. To je jiný procedurální návrh, na který nemám dostatek poslanců. Pokud nezískám od zástupců klubů stanovisko, že tady budou mít alespoň třetinu klubu, to znamená, že to je ta potřebná třetina, tak v tom případě schůzi přeruším.

Prosím, ještě paní místopředsedkyně Kupčová.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane místopředsedo, já už podruhé v tomto dnešním večeru využívám svého práva na základě naší dohody a vznáším námitku proti hlasování. Navrhuji tedy, abychom projednali tento bod i další body, a pokud tady nebude potřebné kvorum, abychom oddálili hlasování na zítřejší dopoledne po pevně zařazeném bodu. Myslím si, že o tomto návrhu není třeba hlasovat, protože jsme se dohodli, že v případě, že kterýkoliv poslanec vznese námitku proti hlasování, hlasovat se dnes nebude a bude se hlasovat zítra. Domnívám se, že bude správné a vzhledem k našemu náročnému programu velmi užitečné, když projednáme mezinárodní smlouvy a hlasování odložíme na zítřek. Rozpravy mohou proběhnout.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, skutečně taková dohoda byla uzavřena, já jsem ale nemohl bez takového návrhu procedurálně rozhodnout jinak, protože to bylo rozhodnutí sněmovny a předsedajícímu nenáleží právo rozhodovat za plénum sněmovny.

Byla vznesena námitka proti hlasování a já přerušuji bod 108 a žádám ještě o stanoviska klubů. Mezitím než se dostaví zástupci klubů, s procedurálním návrhem poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, já vznáším námitku proti tomu, že sněmovna jedná, ačkoliv nemá potřebné kvorum pro jednání.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já rozumím této námitce. Pravda je, že to není podmínkou podle zákona o jednacím řádu, že by se nemohlo jednat, pokud není přítomno; jednat se může, i když není přítomna potřebná třetina, ale nemůže se rozhodovat. To jsou rozdílné pojmy.

Odcituji § 70: Sněmovna je způsobilá se usnášet za přítomnosti alespoň jedné třetiny všech poslanců. K platnému usnesení sněmovny je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců, nestanoví-li ústava jinak. Odstavec 3: K přijetí ústavního zákona a ke schválení mezinárodních smluv o lidských právech a základních svobodách je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců.

Pokud jde o přítomnost, odcituji také příslušné ustanovení. Paragraf 54: Schůzi sněmovny zahájí předsedající ve stanovenou dobu bez ohledu na počet přítomných poslanců. To je analogie, tím dokládám, že sněmovna může jednat, i když není přítomen potřebný počet poslanců.

Já bohužel námitce pana poslance Exnera nemohu vyhovět a musím se řídit usnesením Poslanecké sněmovny z dnešního odpoledne.

S procedurální poznámkou se hlásí pan poslanec Petr Nečas. Prosím.

 

Poslanec Petr Nečas: Děkuji. Pane předsedající, nicméně by podle mého názoru nemělo zapadnout, že vy ve vaší nelehké situaci jste díky tomu, že koaliční kluby si prohlasovaly tento způsob jednání. Já konstatuji, že z koaličního klubu Unie svobody tady není vůbec žádný poslanec, že z koaličního klubu KDU-ČSL je tady pět hlasujících a možná je tady s bídou jedna třetina klubu ČSSD. To je situace, kterou způsobila vládní koalice.

Já se domnívám, že je to nedůstojná a trapná situace pro nás pro všechny, kteří jsme tady zůstali. Než pokračovat v této trapné situaci, tak si dovolím navrhnout, pane předsedající, abyste přerušil jednání Poslanecké sněmovny prostě tím, že odejdete od stolku předsedajícího.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě než tak učiním, protože to mám opravdu v úmyslu - tento paragraf není hojně využíván, v minulém volebním období byl využit dvakrát - vás ještě jednou odhlásím a požádám o novou registraci, abych zjistil skutečnou přítomnost ve sněmovně, s tím, že padl procedurální návrh na přerušení jednání, a s tím, že bychom změnili usnesením sněmovny naše rozhodnutí z odpoledne. Pokud toto usnesení bude přijato, tak ukončím jednání schůze řádným způsobem. Pokud nebudu mít šanci takto rozhodnout o tomto procedurálním návrhu, opravdu ukončím dnešní večer odchodem. Nezlobím se na ty kluby, které tady mají alespoň jednu třetinu svých poslanců.

Vážené paní poslankyně a páni poslanci, konstatuji, že nedošlo k dohodě mezi zástupci jednotlivých klubů, a přestože jsme hlasováním rozhodli o pokračování - podotýkám v řádných jednacích hodinách dne, to znamená do 21 hodin - nebylo možné získat potřebný počet poslanců pro rozhodování, a tak jsme nemohli naplnit usnesení Poslanecké sněmovny, že budeme pokračovat do 21 hodin.

Ještě se hlásí předseda klubu KSČM.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, z poslaneckého klubu KSČM je přítomna nadpoloviční většina poslanců; tady evidentně dohoda, kterou jsme hlasováním učinili o pokračování po 19. hodině, zhavarovala na nevůli někoho jiného než nás. Až do této chvíle jsem jediným přítomným předsedou poslaneckého klubu, který může využít § 54 odst. 9 jednacího řádu a požádat o přerušení této schůze až do doby, než se dostaví potřebný počet poslanců, což tímto činím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Rozumím tomu. Já vás vyzvu ještě během dvou minut, v 19.50 hodin ukončím registraci jednotlivých poslanců. Pokud nebude 67 přítomných, schůzi přeruším.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP