Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
17. prosince 2003 v 9.02 hodin

Přítomno: 161 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, jedno krásné přísloví říká: "S chutí do toho, půl je hotovo, a pak rychle od toho." Pojďme proto začít. Vítám vás na čtrnáctém jednacím dnu 23. schůze Poslanecké sněmovny a prosím, abyste mi stejně jako pan kolega Radko Martínek, který má náhradní kartu č. 4, oznámili, kdo z vás žádal o vydání náhradní karty, resp. svými vlastními se přihlásili.

Sděluji, že o omluvení neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: Zuzka Rujbrová - nemoc, Pavel Svoboda - pozoruje v Evropském parlamentu, Miroslava Vlčková - z rodinných důvodů, Oldřich Vojíř - zahraniční služební cesta, Vladimír Laštůvka, Helena Mallotová a Jan Zahradil - zahraniční služební cesta do Štrasburku.

Z členů vlády se na dnešní den omlouval ministr Pavel Němec, který se účastní schůze Senátu, Bohuslav Sobotka taktéž, Cyril Svoboda, který navštěvuje v tuto chvíli Mongolsko, Kyrgyzstán a Tádžikistán a ministr Zdeněk Škromach, který je na služební reciproční návštěvě ve Vídni.

Dnešní jednání, alespoň jeho úvodní část, by mělo mít následující průběh. Nejprve se budeme věnovat pevně zařazenému bodu, což je bod č. 149, vládní návrh dalšího působení sil a prostředků Armády ČR v zahraničních operacích v roce 2004. Poté budeme pokračovat v projednávání bodů 105, 106, 108 a 109, což jsou mezinárodní smlouvy ve druhém čtení, tedy hlasování. Pak bychom se měli vrátit k bodu 177, což je vládní návrh zákona o České lékařské komoře. Tu jsme zařadili na konec druhých čtení, která už nejsou, tak jsem ji zařadil tam, kde předpokládám, že by teoreticky konec mohl být. Poté budeme projednávat příslušné návrhy zákonů v prvém čtení.

Ještě jednou tedy: bod 149, 105, 106, 108,109, 177 a potom body 65, 66 atd. podle pořadí.

Po tomto milém úvodu mi dovolte, abych zahájil projednávání bodu č. 149, kterým je

 

149.
Vládní návrh dalšího působení sil a prostředků Armády České republiky
v zahraničních operacích v roce 2004
/sněmovní tisk 493/

 

Předložený materiál odůvodní ministr obrany Miroslav Kostelka, pouze sám, neboť pan ministr zahraničních věcí není přítomen. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, důvodem předložení materiálu "Návrh dalšího působení sil a prostředků Armády ČR v zahraničních operacích v roce 2004" Parlamentu České republiky je nutnost prodloužit a zejména potvrdit mandát pro působení těchto sil, který vyprší posledním dnem tohoto roku. Je navrhováno schválit prodloužení působení kontingentu Armády ČR v operacích velených Organizací Severoatlantické smlouvy v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, dále je navrhováno potvrzení mandátu a prodloužení doby působení kontingentu Armády ČR v souboru mezinárodních opatření k řešení situace v Irácké republice na základě rezolucí Rady bezpečnosti OSN 1483 a 1511.

Předkládaný materiál komplexně řeší zapojení sil a prostředků Armády ČR s přihlédnutím na situaci ve světě a také na současné možnosti resortu obrany. Návrh zajišťuje efektivní účast České republiky v zahraničních operacích, která je vzhledem k bezpečnostní situaci ve světě nezbytná.

Předpokládané plnění operačních úkolů silami a prostředky v Armádě ČR v roce 2004 v mnohonárodnostním prostředí a spolupráci s aliančními a koaličními partnery bude pro české vojenské profesionály nejen výzvou, ale i přínosem k budování jejich kariéry a zkušeností pro Armádu ČR. Navrhovaná struktura složení jednotlivých kontingentů pro působení v zahraničních operacích, tzn. česko-slovenského praporu na Balkáně a jednotky vojenské policie v Iráku, již odráží požadovaný charakter ozbrojených sil, které jsou plně sladěny s požadavky a standardy aliance.

Pokud jde o finanční stránku předkládaného návrhu, náklady související s působením sil a prostředků Armády ČR v zahraničních operacích budou po celý rok hrazeny z rozpočtu resortu obrany.

Předkládaný návrh vychází ze znalostí situace a z aktuálních potřeb, které ve svém § 16 potvrzuje i rezoluce 1511 Valného shromáždění OSN.

Jak jsem již uvedl na začátku, lze předpokládat, že může dojít k situaci, kdy bude nutné, aby se Česká republika v budoucnu zapojovala i nadále do podobných typů operací.

Pane předsedo, dámy a pánové, děkuji za pozornost a prosím o vyslovení souhlasu s předloženým materiálem.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu a bezpečnost a iniciativně také výbor zahraniční. Usnesení výboru vám byla rozdána jako sněmovní tisky 493/1, resp. 493/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost pan kolega Hönig.

 

Poslanec Pavel Hönig: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, výbor pro obranu a bezpečnost se tiskem 493 zabýval na své 27. schůzi dne 3. prosince a přijal následující usnesení:

I. Výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vyslovila souhlas

1. s prodloužením doby působení sil a prostředků Armády ČR v operacích Organizace Severoatlantické smlouvy na Balkáně podle příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN a uzavřených dohod s tím, že jednotky Armády ČR budou složeny z vojáků z povolání v celkovém počtu do 500 osob, v době od 1. ledna 2004 do 31. prosince 2004;

***




Přihlásit/registrovat se do ISP