(15.00 hodin)
(pokračuje Nečas)

Pokud chcete, dámy a pánové, zavádět režim dvojího zacházení, to znamená jedna privilegia pro poslance vládní koalice a jiné zacházení pro poslance opozice, prosím, je možné toto uplatnit, ale jsem přesvědčen, že se mýlíte.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, já vám dávám za pravdu v tom, že zde bylo uděleno slovo panu poslanci Kalouskovi se závěrečným slovem, se stanoviskem poslaneckého klubu KDU-ČSL. Pokud toto chce někdo zpochybnit, tak prosím, ať to oznámí na mikrofon. Ale ještě předtím poprosil o slovo předseda Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Petr Nečas: Mohu dokonce skoro doslovně citovat slova pana poslance Kalouska, který v této souvislosti řekl, že si nedovede představit, že by tento zákon byl prohlasován za spolupráce komunistické strany a sociální demokracie proti vůli stávající vládní koalice.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní musím dát slovo předsedovi Poslanecké sněmovny Lubomíru Zaorálkovi. Prosím o klid.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, dámy a pánové, dovolte mi, abych jenom konstatoval, že podle § 58 odst. 3 řečníkovi pověřenému přednést k věci stanovisko poslaneckého klubu se udělí slovo kdykoliv až do ukončení rozpravy. Pokud, paní místopředsedkyně, byste chtěla nechat vystoupit pana Nečase, tak vznáším námitku proti vašemu postupu a chtěl bych, aby se o ní nechalo hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Abychom si ušetřili další debatu na toto téma, sněmovna rozhodne, ale samozřejmě předtím ještě se hlásil pan poslanec Karel Kühnl, který požádal o slovo, a pak pan poslanec Vymětal s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, samozřejmě námitka pana předsedy bude hlasována. Jenom vyzývám docela vážně, abychom nechali pana kolegu Nečase promluvit, poněvadž jsem přesvědčen o tom, že nám oznámí, že poslanecký klub ODS bude podporovat výsledné usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: S procedurální poznámkou pan poslanec Vymětal. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dovolte mi požádat o 15minutovou přestávku před závěrečným hlasováním. Tím nebráním těmto vystoupením.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobře, ale ještě předtím zazní procedurální poznámka pana poslance Vymětala.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vidím, že nám tady vzniká nový fenomén v této sněmovně, že se ujímají slova lidé a poslanci, kteří nemají předsedajícím udělené slovo. Pan kolega Nečas zde hovořil a neměl udělené slovo, stejně pak pan kolega Tlustý hovořil a neměl udělené slovo. Jestli takto budeme pokračovat, tak začneme mluvit všichni najednou. Jinak já také vznáším námitku proti postupu předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Vyhlašuji nyní přestávku do 15.15 hodin a o této námitce rozhodneme po stanovené přestávce.

 

(Jednání přerušeno v 15.03 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP