(18.20 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji Robertu Kopeckému a otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku ani nevidím nikoho, že by se hlásil z místa. Proto obecnou rozpravu končím. Vzhledem k tomu, že nemohl padnout žádný návrh na vrácení ani zamítnutí, budeme se zabývat pouze návrhem na přikázání.

Já vás znovu všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci, abychom zjistili opravdovou přítomnost v sále. Budeme hlasovat o návrhu na přikázání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování o jediném návrhu.

 

Kdo souhlasí, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru? Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 892 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 892 z přítomných 91 pro 89, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru. Děkuji panu zpravodaji Robertu Kopeckému a panu ministru zemědělství Palasovi. Končím bod číslo 67.

 

Pana ministra požádám, aby setrval, protože dalším bodem bude

 

68.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech,
pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech
a o agrochemickém zkoušení zemědělských půd (zákon o hnojivech),
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech
a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 435/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády znovu uvede tento návrh zákona ministr zemědělství Jaroslav Palas, který se ujme slova poté, co požádám pana poslance Petra Zgarbu, který je zpravodajem pro prvé čtení, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi stručný úvod k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém zkoušení zemědělských půd, zákon o hnojivech, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Důvodem k předložení návrhu novely zákona o hnojivech je především používání upravených kalů z čistíren odpadních vod na zemědělské půdě, dále pak kontrola plnění opatření stanovených pro používání hnojiv a statkových hnojiv ve zranitelných oblastech, následně pak úprava podmínek pro hnojiva určená k použití jako suroviny k dalšímu zpracování, zpracování bilančního odhadu živin na zemědělské půdě a v neposlední řadě doplnění podmínek pro provádění agrochemického zkoušení zemědělských půd.

Součástí předkládaného návrhu novely zákona o hnojivech je též novela zákona č. 185 z roku 2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů. Hlavním účelem této novely je rozšíření orgánů veřejné správy v oblasti odpadového hospodářství o Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, který bude vykonávat kontrolu dodržování povinností při používání kalů na zemědělské půdě.

Navrhovaná právní úprava odpovídá ústavnímu pořádku a právnímu řádu České republiky a neodporuje mezinárodním smlouvám, kterými je Česká republika vázána.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, doporučuji vám návrh zákona v prvním čtení schválit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jaroslavu Palasovi a nyní žádám, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Petr Zgarba. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Petr Zgarba: Vážený pane místopředsedo, vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl zpravodajskou zprávu ke sněmovnímu tisku 435, zkráceně k zákonu o hnojivech. Předkládaná norma je ryze technickou normou, která bude upravovat pět okruhů problémů, které přednesl ve své předkladatelské zprávě pan ministr, tudíž nebudu zdržovat sněmovnu předčítáním obsahu.

Závěrem bych chtěl požádat sněmovnu o to, aby tento sněmovní tisk propustila do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu, do které eviduji jednu přihlášku z místa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, dovolil bych si navrhnout vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně složitou technickou normu, jak už zde byla naznačeno, návrh týkající se prodloužení lhůty projednávání ve výborech o 20 dní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji panu poslanci Jaroslavu Pešánovi za jeho vystoupení v rozpravě. Eviduji jeho návrh na prodloužení lhůty k projednání o 20 dnů. Ptám se, jestli ještě někdo další má zájem vystoupit v rozpravě. Není tomu tak. Proto končím obecnou rozpravu.

V rozpravě nepadl žádný návrh na vrácení ani na zamítnutí, a budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Proto přistoupíme k hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 893 a ptám se, kdo je pro přikázání zemědělskému výboru. Kdo je proti? Děkuji vám

V hlasování pořadové číslo 893 z přítomných 98 pro 94, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o návrhu pana poslance Jaroslava Pešána o prodloužení lhůty k projednání o 20 dnů, a to hlasováním pořadové číslo 894. Právě jsem zahájil hlasování pořadové číslo 894 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 894 z přítomných 101 pro 86, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru a jeho lhůta k projednání byla prodloužena o 20 dnů. Končím bod číslo 68, děkuji panu ministrovi a panu zpravodaji Petru Zgarbovi. Pana ministra zase požádám, aby ještě zůstal, a budeme pokračovat.

 

Dalším bodem je bod

 

69.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách
a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské
a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 368/1992 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 459/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády, jak už jsem řekl, uvede tento návrh ministr zemědělství pan Jaroslav Palas. Prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky představil vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 459.

Základním cílem navrhované vládní novely je dokončení harmonizace s předpisy Evropských společenství, které byly vydány v posledních dvou letech. Nejvýznamnější navrhované změny a doplňky zákona se týkají úpravy povinností provozovatelů potravinářských podniků, do kterých se začleňují vedle výrobců a dovozců též distributoři a prodejci v obchodní síti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP