(14.20 hodin)

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové! Za prvé mi dovolte protestovat proti způsobu, jakým předsedající vyzýval poslance, jestli snad by si někdo nerozmyslel svůj názor. - To tedy za prvé.

Za druhé - pan poslanec Karásek (smích ve sněmovně, ministr Dostál upozorňuje řečníka, že jde o poslance Karase) - pan poslanec Karas v době hlasování nebyl ve sněmovně přítomen, na to jsou tady svědkové. Nebyl přítomen. A pokud by to mělo být zpochybněno, prosil bych o záznam z videokamer, než bude opakováno hlasování. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Chtěl bych se ještě jednou obrátit na pana poslance Karase a zeptat se ho, jestli v době hlasování byl přítomen ve sněmovně.

 

Poslanec Jiří Karas: Pane předsedo, myslím, že stačí podívat se do záznamu, do sestavy.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Podle informace, kterou jsem dostal, pan poslanec Karas má křížek, takže myslím, že nic nebrání tomu, abychom hlasovali o námitce, kterou pan poslanec Karas vznesl.

O slovo se hlásí pan předseda Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, myslím, že dobře rozumíte rozdílu mezi křížkem na sjetině a přítomností ve sněmovně při hlasování. Pokud necháte opakovat toto hlasování, já v každém případě trvám na tom, aby mandátový a imunitní výbor toto projednal, protože pokud se nemýlíme - a já myslím, že se nemýlíme - pan poslanec Karas nebyl při hlasování ve sněmovně přítomen a nemůže zpochybňovat hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já v tuto chvíli nedokáži vyhodnotit, kdo se mýlí a kdo ne.

Hlásí se paní ministryně Petra Buzková.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, chtěla bych zpochybnit poslední větu pana předsedy Tlustého, kdy řekl, že pan poslanec Karas nemá právo toto hlasování zpochybňovat. Nechci se stát soudcem v tom, jestli pan poslanec Karas byl či nebyl přítomen - já jsem ho neviděla, takže to nevím. Na druhé straně ovšem podle jednacího řádu této sněmovny má poslanec právo zpochybnit jakékoli hlasování a není v jednacím řádu uveden důvod. (Projevy nesouhlasu ve sněmovně.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Opakuji, vyslechli jsme námitku pana poslance Karase, o té námitce nechám hlasovat jako o každé jiné.

Ještě se o slovo hlásí pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jestliže přijmeme výklad paní kolegyně Buzkové, zavádíme velmi nebezpečný precedens, a to ten, že jakýkoli poslanec, který bude nepřítomen ve sněmovně, může následně, až bude přivolán svým klubem, zpochybnit hlasování. Pak jsme tady opravdu už pro srandu králíkům. (Potlesk poslanců opozice.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď má slovo pan poslanec Kováčik, potom pan poslanec Talíř.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Myslím, že tato rozprava velmi rychle skončí tím, co teď hodlám zcela ve smyslu toho, co se teď odehrálo v posledních chvílích, navrhnout.

Chtěl jsem požádat, že vzhledem k tomu, že již je přítomna paní poslankyně Vlčková v této sněmovně, abychom si vzali přestávku na poslanecký klub a tam projednali její žádost o zpochybnění hlasování o státním rozpočtu a o nové hlasování o státním rozpočtu České republiky. (Potlesk opozičních poslanců.) Je to zcela totéž jako to, co tady teď probíhá. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana předsedu Talíře.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Já, prosím vás, chci do toho vnést ještě jeden pohled. Všichni doufám připustíte, že nás pan předseda sněmovny před hlasováním odhlásil. (Protesty ve sněmovně. Předsedající: Prosím o klid.)

Když nás odhlásil, pak v případě, že pan kolega Karas tady nebyl, neměl by žádný záznam při hlasování. Jestliže měl záznam při hlasování, musel aktivně něco s tím hlasovacím zařízením dělat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Poslední slovo ještě paní ministryně Buzková

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, já bych pouze ráda ocitovala přesné znění jednacího řádu, které, pokud se nepletu, zná dobře i pan poslanec Tlustý, i pan poslanec Kováčik. Jasně z toho vyplývá, že výklady, které zde přednesli, nejsou možné.

Cituji § 76 odst. 5: "Každý poslanec" - každý (zdůrazňuje) - "může vznést námitku při hlasování…" ne - "Každý poslanec může vznést při hlasování nebo bezprostředně po něm námitku proti průběhu nebo výsledku hlasování. O takové námitce rozhodne sněmovna bez rozpravy."

Já pouze prosím, abychom se striktně drželi jednacího řádu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, já bych ještě udělal jednu věc. Ještě jednou bych se obrátil na pana poslance Karase, protože on tady od mikrofonu řekl, ať se podíváme na sjetinu. Já bych se ještě jednou rád na něho obrátil a požádal ho, jestli by tady od mikrofonu udělal prohlášení, jestli byl - a opravdu, jestli byl - nebo nebyl v jednací síni.

Prosím ho, aby toto prohlášení ještě učinil.

 

Poslanec Jiří Karas: Pane předsedo, do jednací síně jsem vstoupil během hlasování, těsně před závěrem hlasování, nejsem schopen říci, jestli jsem se přihlásil hlasovacím lístkem, byli-li jsme odhlášeni, potom určitě ano. Chtěl jsem hlasovat "ano", ale stiskl jsem "zdržuji se hlasování".

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Slyšeli jsme odpověď. Slyšeli jsme námitku. Prosím, pan poslanec Kraus se hlásí.

 

Poslanec Michal Kraus: Já bych ještě, aby bylo úplně jasno, doplnil paní kolegyni Buzkovou ocitováním § 69 našeho jednacího řádu: "Pro hlasování hlasovacím zařízením se považuje za přítomného poslanec, který je v jednacím sále přítomen a v intervalu stanoveném pro hlasování prostřednictvím hlasovacího zařízení přihlášen." - Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci Karasovi i dalším a pan předseda Tlustý se ještě hlásí o slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já trvám na tom, co jsem uvedl. Žádám mandátový a imunitní výbor, aby projednal, zda je možné, aby hlasování zpochybňoval ten, kdo na něm fyzicky nebyl přítomen.

Já se domnívám, že takto to tady vždycky bylo interpretováno, já neprotestuji proti textu, který tady byl ocitován, nicméně je zřejmé, že vždycky v dosavadní historii bylo považováno za možné zpochybnit hlasování tím, kdo se ho zúčastnil, nikoli tím, kdo nebyl přítomen a nechal v hlasovacím zařízení svou kartu. Daly by se nalézt příklady z minulosti, a já tento posun interpretace jednacího řádu považuji za posun, který neposlouží vůbec nikomu.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců opozice.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nicméně nechám nyní hlasovat o námitce pana poslance Karase. Zahajuji hlasování. Kdo je pro to, přijmout tuto námitku, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 7 z přítomných 187 poslanců pro hlasovalo 94, proti 78, námitka byla přijata.

 

Pravděpodobně i nyní proběhne kontrola hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP