(14.50 hodin)

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi pouze konstatovat fakta. Dovolte mi vyzvat veřejnost, aby je zaregistrovala stejně jako vy.

Nezaměstnanost v České republice stoupla na rekordní úroveň. Stoupla na ni poté, co vláda udělala několik opatření, která vedla k tomuto vzestupu nezaměstnanosti, a současně nás vláda ujišťuje o tom, že má recept na její snížení. My jsme považovali za fér, aby v této situaci nám vláda tady - a veřejnosti zejména - sdělila, jaká jsou to opatření a co může očekávat společnost od této vlády a od dalšího vývoje nezaměstnanosti.

Na tento korektní návrh odpověděla vládní koalice tak jako v minulosti mnohokrát: odmítnutím diskuse o věci, která je největším evidentním problémem české společnosti v současné chvíli. My to považuje za aroganci, vážení kolegové a kolegyně z opozice, a doufáme, že pokud jste odmítli náš návrh zařadit takovýto bod, že ho navrhnete sami vy, protože poté ho určitě také podpoříte.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, myslím, že je možné sdělit, že vláda se velmi důsledně zabývá problematikou zaměstnanosti na svých zasedáních. Přijala i několik dokumentů, které této problematice mají napomoci. Nakonec i opatření, která jsou často kritizována v této Poslanecké sněmovně, například v oblasti daní či některých úlev pro podnikatele, vytváří podmínky k tomu, aby se tato oblast zlepšovala.

Jsem velmi rád, že mají poslanci a poslankyně i z opozice velký zájem o tuto oblast. Jsem rád, že při schvalování rozpočtu pro příští rok již nebudou vedeny diskuse o tom, zda je, nebo není potřeba finančních prostředků na aktivní politiku zaměstnanosti, tak jak často tady vedeme tyto spory. Samozřejmě připravíme za ministerstvo informační zprávu, kterou dostanete během několika dnů, o tom, co vláda podnikla v této oblasti a co připravuje, tak abyste byli aktuálně informováni o situaci jednak na trhu práce a jednak o tom, co vláda udělala a co připravuje v oblasti zaměstnanosti.

Určitě přivítáme i v rámci vlády a jednotlivých resortů, určitě i mého vlastního resortu, všechny připomínky, všechny náměty, jak naložit se snižováním zaměstnanosti, jak v této oblasti pomoct. Věřím tomu, že i sněmovna bude věnovat příslušnou pozornost například zákonu o zaměstnanosti, který je dneska ve druhém čtení ve výboru, který by měl právě vytvořit určité předpoklady k tomu, abychom mohli úspěšně vést boj s nezaměstnaností.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl pan ministr. Nyní se hlásí pan poslanec Kováčik o slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, paní a pánové. Prosím, aby panu ministru Škromachovi bylo vaším prostřednictvím, pane předsedo, sděleno, že právě to, co on tady říkal, jsme měli na mysli, když jsme předkládali ústy kolegy Exnera náš návrh, který řeší podobné záležitosti. Časově jsme jej v návrhu zařadili až poté, co proběhne diskuse o plnění programového prohlášení vlády. Doufám, že bude objektivně přistoupeno k návrhu na hlasování o návrhu kolegy Exnera. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Toto hlasování nás čeká. O slovo se hlásí pan poslanec Šulák. Není rozprava. Mám dojem, že nemohu dát slovo nikomu. Budeme pokračovat v hlasování.

 

Dalším návrhem je návrh pana poslance Snítilého. Jedná se o návrh přeřadit bod 17, nájemné z bytů. Na návrh pana poslance Snítilého bychom tento bod měli přeřadit jako poslední bod druhých čtení. - Ptám se poslance Snítilého, jestli jsem to správně pochopil. Ano. Bod číslo 17, nájemné z bytů, jako poslední bod druhých čtení. Budeme hlasovat o tomto přeřazení.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 8. Z přítomných 190 poslanců pro hlasovalo 117, proti 24. Tento návrh na přeřazení byl přijat.

 

Mám tady požadavek na odhlášení, takže vás všechny odhlásím. Nyní vás žádám, abyste se znovu přihlásili.

 

Další návrh je návrh pana poslance Exnera.

Pan poslanec Ransdorf má náhradní kartu č. 17.

Návrh pana poslance Exnera byl návrh na zařazení nového bodu. Název bodu zní: Zpráva vlády o reakci na nepříznivý vývoj nezaměstnanosti. Pan poslanec Exner navrhoval tento bod zařadit za bod 145. Vše je snad jasné a můžeme o tomto návrhu pana poslance Exnera hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tento nový bod do pořadu schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti zařazení nového bodu?

Hlasování pořadové číslo 9. Z přítomných 181 poslanců pro hlasovalo 95, proti 10. Návrh pana poslance Exnera byl přijat.

 

Požádám vás o chvilku, v níž by proběhla kontrola tohoto posledního hlasování.

Pan poslanec Kalousek se hlásí o slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Kolegové, prosím vás pokorně o prominutí. Jsem přesvědčen, že jsem z negativního postupu k tomuto návrhu skutečně hlasoval ne. Přesto mám na sjetině ano, což si neumím vysvětlit. Proto mi nezbývá než zpochybnit hlasování. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vyslechli jsme návrh zpochybňující hlasování. Budeme hlasovat o této námitce.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tuto námitku, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 10. Z přítomných 189 poslanců pro hlasovalo 108, proti 10. Námitka byla přijata.

 

Budeme ještě jednou hlasovat o návrhu pana poslance Exnera zařadit nový bod do našeho pořadu - Zprávu vlády o reakci na nepříznivý vývoj nezaměstnanosti.

 

Ještě jednou zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto nového bodu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 11. Z přítomných 189 pro hlasovalo 94, proti 19. Tento návrh nebyl přijat.

 

Proběhne kontrola hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP