(12.30 hodin)

Poslanec Ivo Vykydal: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, výbor pro evropskou integraci na své 22. schůzi konané dne 29. ledna 2004 k tomuto sněmovnímu tisku 420 přijal následující usnesení: Výbor pro evropskou integraci po úvodním slově paní náměstkyně Yvony Legierské a po vyslechnutí zpravodajské zprávy doporučuje Poslanecké sněmovně, aby návrh schválila ve znění přijatého komplexního pozměňovacího návrhu, který jste dostali pod číslem 420/1. Dále potom pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny, a zmocňuje zpravodaje výboru, aby o výsledcích jednání ve výboru informoval schůzi Poslanecké sněmovny.

Obdobně hospodářský výbor na své 24. schůzi dne 29. ledna 2004 přijal obdobné usnesení, ve kterém hospodářský výbor doporučuje Poslanecké sněmovně projednat a schválit tisk 420, ve znění přijatého komplexního pozměňovacího návrhu, který jste obdrželi pod číslem 420/2. Nepovažuji za vhodné ani nutné tento komplexní pozměňovací návrh tady číst.

Nyní mi dovolte, abych se krátce vyjádřil k průběhu projednávání. Původním cílem této novely bylo umožnit bezúplatně převést upravené padělky humanitárním společnostem za předem stanovených podmínek. Navíc vzhledem k závazkům vyplývajícím jak z Evropské dohody, tak Smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii je nutno upravit národním předpisem ty oblasti, které předpisy Evropské unie ponechávají legislativě členských zemí. Oblast ochrany duševního vlastnictví v současné době upravuje v Evropské unii nařízení Rady a prováděcí nařízení komise, která pozbudou platnost dnem 1. července 2004. Dne 2. srpna 2003 bylo v úředním věstníku Evropské unie vyhlášeno nové nařízení Rady. Toto nařízení nabude účinnost dnem 1. července 2004. To jsou nové skutečnosti, které původní vládní návrh z prostých časových důvodů nemohl reflektovat, ale jsou obsahem již zmíněných pozměňovacích návrhů.

Při projednávání ve výboru pro evropskou integraci a v hospodářském výboru byly za základ projednávání vzaty tyto komplexní pozměňovací návrhy, a proto si dovoluji požádat také sněmovnu, aby za základ projednávání byl vzat komplexní pozměňovací návrh, který jsme obdrželi ve sněmovním tisku č. 420/2, tedy komplexní pozměňovací návrh hospodářského výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, zda se někdo do obecné rozpravy hlásí. Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám jednu písemnou přihlášku, a to pana poslance Karla Vymětala.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím, pane poslanče, omluvte mě, ale pan zpravodaj chce ještě něco sdělit na mikrofon, takže mu dáme prostor.

 

Poslanec Ivo Vykydal: Jen bych poprosil o hlasování, neboť jsem navrhl, abychom za základ projednávání vzali komplexní pozměňovací návrh hospodářského výboru, takže bych poprosil, abyste dala o tomto mém návrhu hlasovat před zahájením podrobné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane zpravodaji. Omlouvám se za to, že jsem vás neposlouchala. Tento návrh jsem neslyšela.

Přivolám kolegyně a kolegy, kteří budou chtít o tomto návrhu hlasovat. Pro ty, kteří tady nejsou, zopakuji, že budeme hlasovat o návrhu pana zpravodaje, abychom za základ projednávání vzali komplexní pozměňovací návrh přijatý hospodářským výborem. Na žádost z pléna vás odhlašuji. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, prosím, stiskněte tlačítko a zdvihněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 114 poslanců pro návrh hlasovalo 107, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy dávám slovo panu poslanci Karlu Vymětalovi.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, chtěl bych se v podrobné rozpravě vyjádřit k jedné věci pouze, a sice k sankcím za přestupky a správní delikty. Zcela správně v komplexním pozměňovacím návrhu jsou tyto postihy srovnány, tzn. jak pro fyzické osoby, tak pro právnické osoby, což jsou správní delikty. Problém vidím v tom, že výše těchto postihů, která v tomto případě už je srovnána jak pro fyzické, tak pro právnické osoby, podle mého názoru v komplexním pozměňovacím návrhu je snížena na neúnosně nízkou míru. Chtěl bych připomenout, že všechny částky, které jsou uvedeny anebo o kterých budu hovořit, vždycky znamenají do výše, tzn. od nuly do výše.

Vzal bych za základ svého vystoupení to, že budu hovořit o tom, že původní výše pokut za správní delikty je snížena v tom komplexním pozměňovacím návrhu, pokud jde o porušení základních povinností, z 10 mil. na 200 tisíc, a já ve svém pozměňujícím návrhu navrhnu, aby to snížení nebylo tak razantní, aby se snížila výše z 10 mil. na 1 mil., nikoli na 200 tisíc. Pokud jde o porušení povinností ve větším rozsahu, tak v komplexním pozměňovacím návrhu se snižuje výše z 15 mil. na 1 mil. a já navrhnu snížení z 15 mil. na 5 mil. Pokud jde o porušení povinností ve značném rozsahu, což je nejvyšší kategorie, tady se navrhuje snížení limitu pokut z 20 mil. na 5 mil. Já se domnívám, že je třeba tuto hranici do 20 mil. zachovat, a to proto, že jde o delikty, kdy se jedná o minimálně pětimilionové objemy.

Takže, dámy a pánové, navrhuji tento pozměňovací návrh.

Za prvé. V bodu 32 § 16 odst. 2 písm. a) se částka 200 tis. Kč mění na částku 1 mil. Kč. V písmenu b) se částka 1 mil. Kč mění na částku 5 mil. Kč a v písmenu c) se částka 5 mil. Kč mění na částku 20 mil. Kč.

Druhý pozměňovací návrh. V bodě 45 § 24 odst. 2 písm. a) se částka 200 tis. Kč mění na částku 1 mil. Kč.

Za třetí, pozměňovací návrh: V bodě 46 § 24 odst. 2 písm. b) se částka 1 mil. Kč mění na částku 5 mil. Kč.

Čtvrtý a poslední pozměňovací návrh. V bodě 47 § 24 odst. 2 písm. c) se částka 5 mil. Kč mění na částku 20 mil. Kč.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Vymětal byl jediným přihlášeným do podrobné rozpravy. Ptám se, zda se hlásí někdo další. Není tomu tak, podrobnou rozpravu končím.

Musím se zeptat pana ministra a pana zpravodaje, zda chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Není tomu tak, já tedy mohu skončit druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Dalším bodem, který podle schváleného pořadu jednání budeme projednávat, je bod

 

20.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech
a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 357/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr životního prostředí pan Libor Ambrozek. Pana ministra nevidím, ale chvilku vyčkáme, protože mám informace, že už je na cestě.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP