(15.40 hodin)

Poslanec Milan Ekert: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové. Chtěl bych vás seznámit s usnesením výboru pro evropskou integraci z 22. schůze konané 29. ledna letošního roku k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění celní zákon, ve znění pozdějších předpisů.

Výbor pro evropskou integraci na své schůzi doporučuje Poslanecké sněmovně - to vyplývá z usnesení - aby tento návrh schválila, a nepřijal k tomuto návrhu žádný pozměňovací návrh, protože jej posuzoval z hlediska harmonizace s právem Evropské unie. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane poslanče. Já přerušuji nyní projednávání bodu číslo 21. Otevírám bod číslo

 

22.
Vládní návrh zákona o Celní správě České republiky
/sněmovní tisk 505/ - druhé čtení

 

Prosím, aby předložený návrh z pověření vlády uvedl místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené poslankyně, vážení poslanci, v důsledku vstupu České republiky do Evropské unie nutně dochází ke změnám v organizační struktuře celních orgánů, jakož i ke změnám v jejich věcné a územní působnosti, nebo dojde ke zrušení hraničních celních kontrol s výjimkou mezinárodních letišť a k výraznému snížení objemu zboží, u kterého bude ze strany celních orgánů prováděno celní řízení.

Celní správa České republiky je v návrhu charakterizována jako bezpečnostní sbor. Nové úkoly, které budou celní orgány po vstupu do Evropské unie plnit, včetně ochrany ekonomických zájmů jak Evropské unie, tak i zájmů národních, vedou k potřebě zkvalitnit řízení celních orgánů a posílit úlohu výkonných celních orgánů. Návrh věcné působnosti celních orgánů vychází z úkolů, které musí celní orgány zabezpečit především v oblasti dovozu a vývozu zboží, správy cel a daní, ochrany ekonomických zájmů. K tomu přistupuje potřeba zajistit úkoly svěřené celním orgánům zvláštními právními předpisy.

Tento návrh zákona byl projednán příslušnými výbory. Chtěl bych potvrdit to, co jsem řekl ve svém úvodním vystoupení, když se tento návrh zákona projednával v prvním čtení. Budu respektovat názor příslušných odborných výborů Poslanecké sněmovny na rozsah kompetencí Celní správy, zejména tam, kde mělo dojít ke sdílení kompetencí mezi Celní správou a jinými správními úřady. Mohu konstatovat, že v zásadě souhlasím s těmi návrhy, které příslušné výbory, ať už to byl rozpočtový výbor, nebo hospodářský výbor, přijaly a kde rozhodly o tom, zda ta či která kompetence bude Celní správě přiznána, či nikoli. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru a hospodářskému výboru. Jejich usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 505/1 a 505/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Miroslav Svoboda.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové. Dovolte, abych vás nyní seznámil s usnesením rozpočtového výboru z jeho 23. schůze dne 22. ledna 2004 k vládnímu návrhu zákona o Celní správě České republiky, tisk 505.

Po úvodním slově náměstkyně ministra financí paní Legierské, zpravodajské zprávě poslance Svobody a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s vládním návrhem zákona o Celní správě České republiky, tisk 505, vyslovila souhlas s těmito připomínkami:

1. V § 3 odstavec 4 se za písmeno d) vkládá nové písmeno e), které zní: "rozhoduje o zřízení svobodného pásma nebo svobodného skladu". Zbývající písmena se přeznačí.

2. V § 4 odstavec 4 se za písmeno b) vkládá nové písmeno c), které zní: "z důvodu hospodárnosti a rychlosti může rozhodnout o tom, že celní úřad plní úkoly uvedené v § 5 odstavec 3 a v § 5 odstavec 4 písmeno e), i), j), k), l) a p) mimo stanovenou územní působnost, nebo může tyto úkoly samo plnit". Zbývající písmena se přeznačí.

II. Zmocňuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu.

Vy, kteří máte toto usnesení před sebou, vidíte, že tam bylo ještě "za třetí", ale zde došlo k tiskové chybě a není to součástí tohoto usnesení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Prosím, aby nás o jednání hospodářského výboru informoval zpravodaj tohoto výboru pan poslanec Josef Hojdar. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Hojdar: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dovolte mi, abych vás opět seznámil s usnesením hospodářského výboru z naší 24. schůze k vládnímu návrhu na vydání zákona o Celní správě České republiky, tisk 505, v tomto znění:

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vyslechnutí výkladu ministra financí Mgr. Bohuslava Sobotky, zpravodajské zprávě poslance Ing. Josef Hojdara a po obecné a podrobné rozpravě

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit tisk 505 ve znění přijatých pozměňovacích návrhů:

1. V § 3 odstavec 4 vložit za stávající písmeno d) nové písmeno e) tohoto znění: "e) rozhoduje o zřízení svobodného pásma nebo svobodného skladu",

2. V § 4 odstavec 4 vložit za stávající písmeno b) nové písmeno c) tohoto znění: "z důvodu hospodárnosti a rychlosti může rozhodnout o tom, že celní úřad plní úkoly uvedené v § 5 odstavec 3 písmeno a) a v § 5 odstavec 4 písmeno e), j), k), l) a p) i mimo stanovenou územní působnost".

II. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem provedl v návrhu zákona legislativně technické úpravy, které nemají dopad na věcný obsah navrhovaného zákona.

Tak jako u předchozího zákona, legislativní úpravy, které tam jsou, budu zase načítat v podrobné rozpravě, abychom je mohli projednat zde ve sněmovně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Přerušuji projednávání bodu číslo 22, sněmovního tisku 505 a zahajuji projednávání bodu číslo:

 

23.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o Celní správě České republiky
/sněmovní tisk 506/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh opět uvede místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, smysl navržené právní úpravy je posílit po vstupu České republiky do Evropské unie kontrolní funkce státu v různých odvětvích veřejné správy s využitím odborných znalostí a personálních kapacit celních orgánů. Ministerstvo financí vycházelo při přípravě návrhu z pojetí celní správy obvyklého v zemích Evropské unie, to je, kdy celní orgány zabezpečují tradiční úkoly spojené s dovozem a vývozem zboží, ke kterým nepochybně patří zajišťování přímo výběrem cel, daní a jiných poplatků, jakož i další činnosti vycházející z mezinárodních prvků.

Chtěl bych říci, že při projednávání tohoto tisku platí, že budu respektovat rozhodnutí orgánů Poslanecké sněmovny, doporučení příslušných výborů, která se týkají rozsahu sdílených kompetencí, které Celní správa v budoucnu bude obsluhovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. I tento návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru a hospodářskému výboru. Jejich usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 506/1 a 506/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Miroslav Svoboda.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, ještě jednou dovolte, abych vás seznámil s usnesením rozpočtového výboru k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o Celní správě České republiky, tisk 506/1.

Po úvodním slově náměstkyně ministra financí paní Legierské, zpravodajské zprávě poslance Miroslava Svobody a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s vládním návrhem na vydání zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o Celní správě České republiky, tisk 506, vyslovila souhlas s dvanácti připomínkami. - Nechci je číst, protože předpokládám, že je máte všichni před sebou, a zbytečně bych zdržoval.

II. Zmocňuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane poslanče. Prosím, aby nás o jednání hospodářské výboru informoval zpravodaj tohoto výboru pan poslanec Josef Hojdar.

 

Poslanec Josef Hojdar: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já vám přečtu třetí usnesení hospodářského výboru k těmto zákonům. Je to usnesení k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o Celní správě České republiky, tisk 506.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP