(14.10 hodin)

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, domnívám se, že hlasování, které je v tuto chvíli před námi, je hlasování, které bezprostředně souvisí s faktem, že tato Poslanecká sněmovna schválila zákon o státním rozpočtu na rok 2004. Schválením tohoto státního rozpočtu Poslanecká sněmovna vyjádřila nepřímo souhlas s tím, aby výdaje státního rozpočtu v letošním roce překročily příjmy státního rozpočtu o částku necelých 115 miliard korun. Návrh zákona o státním dluhopisovém programu, který v tuto chvíli je předložen Poslanecké sněmovně, vychází z toho, že Poslanecká sněmovna uhradí částku, která je nižší než tento schválený deficit státního rozpočtu. Rozdíl bude uhrazen prostředky z kapitoly státních finančních aktiv.

Pokud jde o tento návrh dluhopisového programu, naším cílem je dosáhnout toho, aby se postupně během letošního roku dále zlepšil poměr mezi krátkodobými, střednědobými a dlouhodobými nástroji financování státního dluhu. Proto vláda předkládá tento návrh zákona ve velmi krátkém termínu po schválení zákona o státním rozpočtu. V tomto se možná tato praxe liší od postupů, které byly voleny v uplynulých letech. Chtěl bych poukázat na to, že v minulých letech docházelo k tomu, že zákony, které se týkaly krytí schodku státního rozpočtu, byly schvalovány s několikaměsíčním, ale bohužel i s několikaletým odstupem od schválení příslušných zákonů o státním rozpočtu.

Já bych chtěl poděkovat Poslanecké sněmovně za to, že se během celého roku 2003 podařilo postupně schválit jednotlivé dluhopisové programy, které byly vztaženy k deficitům státních rozpočtů za rok 2001 a za rok 2002. Tím se podařilo vytvořit daleko optimálnější a výhodnější pozici při financování státního dluhu a podařilo se naplnit strategii Ministerstva financí, která směřuje k tomu, aby státní dluh byl do budoucna financován výhodnějším poměrem mezi krátkodobými dluhopisy, státními pokladničními poukázkami a střednědobými a dlouhodobými dluhopisy.

Tímto návrhem, který nyní má Poslanecká sněmovna možnost schválit, pokračujeme v realizaci této koncepce. Je to tedy logický krok, krok, který navazuje na předcházející rozhodnutí Poslanecké sněmovny, a věřím, že Poslanecká sněmovna se zachová racionálním způsobem a že se také zachová v zájmu výdajů státu a v zájmu výdajů státního rozpočtu. Myslím si, že také Poslanecká sněmovna tímto rozhodnutím přispěje k větší bezpečnosti a větší jistotě při financování státního dluhu České republiky. Proto bych si dovolil ještě jednou požádat Poslaneckou sněmovnu o to, aby tento návrh zákona při tomto hlasování podpořila, aby nepodpořila návrhy na vrácení k dopracování nebo návrhy na zamítnutí.

Domnívám se, že lze velmi obtížně hledat argumenty pro to, aby byl schválen návrh na vrácení k dopracování, neboť si nedokáži představit, jakým způsobem by vláda měla tento návrh zákona dopracovat. Toto je standardní dokument, jeho rozměr a rozsah tohoto dluhopisového programu je dán již platným rozhodnutím Poslanecké sněmovny o schváleném zákonu o státním rozpočtu na rok 2004. Rovněž se domnívám, že případné zamítnutí tohoto návrhu zákona nemůže znamenat nic jiného, než že vláda znovu projedná tento návrh zákona, znovu ho zašle do Poslanecké sněmovny, znovu se jím bude muset Poslanecká sněmovna zabývat, znovu zazní zcela stejné argumenty jak ze strany vlády, tak ze strany opozice, a těžko lze nalézt nějaké argumenty nové pro a proti, které bychom v rámci nového projednávání tohoto zákona tady na půdě Poslanecké sněmovny mohli přednést. I proto se domnívám, že je racionální, aby Poslanecká sněmovna schválila tento návrh zákona. Bude to ve prospěch České republiky, bude to ve prospěch státního rozpočtu a veřejných rozpočtů České republiky. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji, pane ministře. To bylo závěrečné slovo. Jako zpravodaj se hlásí pan poslanec Kraus. To je slovo zpravodaje. Prosím.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji, pane předsedo, že jste mi umožnil přednést závěrečné slovo zpravodaje k tomuto návrhu zákona. Myslím si, že těch procedurálních pochybení už bylo dneska dost.

Já bych chtěl říci jednu věc. Samozřejmě nikdo z nás není rád, když se schvaluje rozpočet se schodkem, notabene se schodkem, který přesahuje 100 miliard korun, nicméně je to fakt, před který jsme postaveni, je to fakt, který vyplývá z ekonomické situace v České republice, je to fakt, který vyplývá z celkové struktury příjmů a výdajů státního rozpočtu.

Poslanecká sněmovna schválila státní rozpočet se schodkem, který je stejně tak povinna Poslanecká sněmovna definovat, jak bude uhrazen. Domnívám se, že vládní návrh zákona o státních dluhopisech je návrh zákona, který za prvé předpokládá pokud možno co nejracionálnějším a také nejlevnějším způsobem úhradu státního dluhu. Já musím říci, že mě trochu mrzí, že se tento návrh zákona, který je zcela nezbytný - a jestliže se Poslanecká sněmovna jednou rozhodla pro schodkový rozpočet, stejně tak se musí rozhodnout i pro způsob úhrady tohoto schodku - nepodařilo projednat už v prvním čtení, respektive zkráceném čtení, protože skutečně se jedná o normu, která je zcela zřejmá, která vyplývá z kroků, které Poslanecká sněmovna udělala, a jeho rychlé schválení je v tuto chvíli nejekonomičtějším a nejracionálnějším řešením.

Mám za to, že fakt, že budeme tento zákon projednávat v rozpočtovém výboru a předpokládám v Poslanecké sněmovně, který budeme projednávat na příští schůzí, je faktem, který umožní se dostatečně s jeho textem seznámit a také snad i pochopit, že jiná cesta prostě není. Musíme se se schodkovým hospodařením vyrovnat a čím dříve to bude, tím lépe. Nedomnívám se, že by bylo optimální, abychom opakovali praxi uplynulých let, kdy jsme v podstatě neměli vyřešeno hospodaření státního rozpočtu, který jsme přijímali v letech 2000, 2001 a v letech dalších.

Domnívám se proto, že je zcela na místě, abychom nepřijali návrhy opozice, které podle mého nejsou návrhy racionální, ale návrhy, které chtějí zkomplikovat hospodaření tohoto státu, a abychom schválili zkrácení projednávání tohoto návrhu zákona tak, aby na příští schůzi s ním sněmovna mohla vyslovit souhlas. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. To byla poslední závěrečná řeč a nyní bychom se měli vypořádat s těmi návrhy na hlasování, které tady zazněly.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP