(18.20 hodin)
(pokračuje Buzková)

Zadavatelé, to znamená školy a školská zařízení zřizovaná MŠMT, ve většině případů pověřují jiné osoby výkonem zadavatelské činnosti v souladu s § 69 zákona 199/1994 Sb.

Výběrová řízení v obecném pojetí jsou organizována v pracovním pořádku příslušnými odbory MŠMT v souladu s právními platnými předpisy, s tím, že za příslušnou oblast činnosti MŠMT je zodpovědný ten náměstek, do jehož oblasti výběrové řízení svým pojetím patří. Organizace výběrových řízení, která se týkají investičních akcí, to znamená staveb, probíhá v souladu s dikcí zákona 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších úprav. Současně MŠMT respektuje platnost souvisejících právních norem, např. vyhlášky Ministerstva financí č. 40/2001 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování reprodukce majetku, a ve spolupráci s Ministerstvem financí registruje v informačním systému Ministerstva financí ČR ISPROFIN jednotlivé akce podle parametrů schválených dokumentací programů kapitoly 333. V souladu s ustanovením § 31 odst. 2 zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, to znamená u peněžního závazku bez DPH nad 300 mil. Kč, předkládám návrhy na ustavení komise pro posouzení a hodnocení nabídek investičních akcí - pro každou akci zvlášť - vládě České republiky ke schválení. V této souvislosti uvádím, že MŠMT rovněž pečlivě dbá na dodržování ustanovení § 31 odst. 1 výše uvedeného zákona, které požaduje, aby z celkového počtu členů komise bylo nejméně 60 % členů s vysokoškolským vzděláním odborného směru splňujících požadavek praxe.

Pan poslanec Bartoš zde přednesl určitá podezření na porušení či obcházení zákona ministerstvem školství. Nejsem si vědoma toho, že by k něčemu podobnému docházelo. Pakliže mně pan poslanec Bartoš - a jsou-li jeho úmysly takové, aby ministerstvo, pakliže chybu učinilo, tuto chybu odčinilo a příslušní viníci byli potrestáni - rád předá podklady svých podezření, pak je samozřejmě co nejpečlivěji a v co nejbližší době přešetřím.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, paní ministryně, a táži se pana poslance, zda chce položit doplňující otázku. Je tomu tak. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Walter Bartoš: Děkuji. Musím říci, že paní ministryně slíbila, že písemně odpoví, což samozřejmě vítám. Beru, že nemůže znát detaily všech výběrových řízení, a byl bych také rád, kdyby prošetřila tyto záležitosti, protože se jedná o záležitosti, které nasvědčují, že by nemuselo být vše v pořádku a že skutečně některá pravidla obcházena jsou.

Jinak ten dlouhý projev si paní ministryně mohla odpustit, neboť my ta pravidla známe, jak ministerstvo zadává zakázky a podle jakých pravidel se řídí. Nás spíš zajímá, aby ta pravidla byla dodržována. Takže chci, aby paní ministryně mně odpověděla do 30 dnů podle zákona, a já samozřejmě na základě té odpovědi budu jednat dál.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má Petra Buzková, ministryně školství.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Já bych si pouze dovolila konstatovat, že panu poslanci Bartošovi bezesporu ráda odpovím. Doufám, že také naplní to, že mi předá případné podklady ke svým hodnocením, která se mi zdají velmi silná, a tudíž mě zajímá, z jakých podkladů vycházel při tvrzeních, která zde přednesl.

Každopádně ten dlouhý projev, který jsem si podle pana poslance Bartoše mohla ušetřit, jsem si bezesporu ušetřit nemohla, protože zadání interpelace pana poslance Bartoše znělo tak, že se právě dožaduje takovéto odpovědi a potřebuje objasnit, podle jakých předpisů ministerstvo postupuje. Pakliže by pan poslanec Bartoš v zadání své interpelace konkretizoval svoji otázku, mohla jsem mu odpovědět zde na místě; mohla jsem mu přesně odpovědět zde na místě a nemusela jsem mu odpovídat do 30 dnů. Ale já samozřejmě chápu, že poslanec potřebuje ministra v Poslanecké sněmovně zaskočit. Takže, pane poslanče, bezesporu se vám to povedlo, ale nemohl jste v žádném případě počítat s konkrétní odpovědí. Na shledanou.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, čas určený zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny pro ústní interpelace vypršel, já pro dnešní jednací den končím projednávání ústních interpelací, přeji vám všem hezký večer. Zítra začínáme v 9 hodin ráno.

 

(Jednání skončilo v 18.26 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP