(14.40 hodin)
(pokračuje Snítilý)

Na závěr mi dovolte, abych na mikrofon načetl jednu legislativně technickou úpravu tohoto pozměňovacího návrhu. Stalo se to patrně při přepisu.

V § 2 ve větě "včetně poznámek pod čarou" je za číslicí 1, 2 místo písmene "a" čárka, následuje číslice 3 a 4. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Pro vaši informaci sděluji, že mám ještě tři písemné přihlášky do podrobné rozpravy. Nyní má slovo pan kolega Bratský, připraví se pan poslanec František Beneš.

 

Poslanec Petr Bratský: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, chtěl jsem původně navrhnout několik důležitých legislativních změn, ale protože tak jako nelze roubovat dobré štěpy na mrtvý kmen, zrovna tak nemá cenu se snažit vylepšovat špatný zákon z vládních dílen. Proto mi dovolte přednést pouze jeden pozměňující návrh.

Navrhuji změnit název zákona takto: "vládní návrh zákona o zachování regulace nájemného na věčné časy, o oblafnutí Ústavního soudu a všech občanů České republiky a o dalším rozvoji byrokracie a korupčního prostředí na bytových odborech všech úřadů v České republice (zákon o diskriminujících dvojích cenách nájemného z bytu)".

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo pan kolega František Beneš. Připraví se pan kolega Kühnl a po něm paní poslankyně Horníková.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dovolte mi, abych přednesl pozměňovací návrhy ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu pánů poslanců Martínka, Kvapila, Snítilého, Pelce a Křečka ke sněmovnímu tisku č. 270.

První návrh: V § 1 odst. 1 se text "10" nahrazuje textem "7".

Druhý návrh: V § 1 odst. 1 se text "1. lednu 2006" nahrazuje textem "1. červenci 2006".

Třetí návrh: V § 1 se za odst. 2 vkládá nový odstavec 3, který zní: (3) Návrh na zvýšení nájemného je pronajímatel povinen předložit nájemci písemně. Návrh musí obsahovat výši nově navrhovaného nájemného, datum, od kterého má být nájemné zvýšeno, a zdůvodnění požadovaného zvýšení nájemného.

Čtvrtý návrh: V § 4 odst. 2 se text "30. dubna 2006" nahrazuje textem "31. října 2006". - Tento návrh podmíněně souvisí s bodem 2.

Pátý návrh: V § 4 odst. 4 se text "28. února 2006" nahrazuje textem "31. srpna 2006". - Opět tento návrh souvisí podmíněně s bodem 2.

Šestý návrh: V § 4 odst. 5 prvá věta zní: Ministerstvo financí zveřejní na portálu veřejné správy formulář v elektronické podobě a pokyny k jeho vyplnění.

Poslední, sedmý návrh: V § 6 se dosavadní text označuje jako odstavec 1 a vkládá se nový odstavec 2, který zní: (2) Obec může vydat obecní vyhlášku, kterou stanoví mezní hranici místně příslušného nájemného v členění podle § 4 odst. 1. Mezní hranice může maximálně o 10 % převyšovat průměrnou hodnotu nájemného zjištěnou podle § 4 odst. 2.

To je celý pozměňovací návrh. Jenom několik poznámek. Podle občanského zákoníku se nájemné sjednává dohodou. K dohodě je potřeba vysvětlení důvodů, které má pronajímatel, aby mohl nájemné zvyšovat. A to o to více, že ustanovení příslušného paragrafu má ve svém textu "až o". Poslední návrh směřuje k tomu, aby se zvýšila pravomoc obcí, aby rozhodovaly o tom, jaká bude úroveň cen nájemného bydlení v jejich regionu. Obce jsou cenovým orgánem v této oblasti a nájemné je cena regulovaná. Už jsme to tady několikrát slyšeli.

A malinkou poznámku nakonec. Nedostatek bytů neodstraní žádná regulace nebo deregulace nájemného. Nedostatek bytů odstraní pouze jejich nová výstavba. Děkuji. (Poslanci KSČM tleskají.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Slovo má pan poslanec Karel Kühnl. Připraví se zatím poslední přihlášená do podrobné rozpravy, paní poslankyně Horníková.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte, abych přednesl jeden krátký pozměňovací návrh k návrhu kolegů Martínka, Kvapila, Snítilého, Pelce a Křečka, který se stal základem projednávání tohoto bodu.

Dovolte, abych v bodě 6 v oddíle "zmocňovací ustanovení" § 6 navrhl následující změnu: Za slova "Ministerstvo financí" se vloží slova "v dohodě s Ministerstvem pro místní rozvoj".

Jedná se o zmocňovací ustanovení pro vydání vyhlášky, kterou se budou provádět paragrafy 2, 3 a 4 předmětného návrhu. Když se podíváme do obsahu těchto paragrafů, tak je zjevné na první pohled, že se jedná o oblast, kde se nejenom dotýkají, ale přímo dalekosáhle překrývají pravomoci těchto dvou ministerstev. Myslím si, že je tedy více než logické, aby vyhláška byla vydána v dohodě těchto dvou ministerstev.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má paní kolegyně Horníková.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi přednést dva pozměňovací návrhy. Tak jak jsem poslouchala kolegu Martínka - a já bych mu ráda přála klidného spaní, protože nám slíbil, že tato vláda předloží definitivní návrh zákona o nájemném - pak bych si dovolila úpravu v účinnosti tohoto zákona. Můj návrh zní:

V části tři "účinnost" v § 7 se doplňují slova "a pozbývá účinnosti dnem 31. prosince 2005".

Druhý návrh si dovoluji přednést k § 4 "přehled nájemného v obcích". Vzhledem k tomu, že máme tři typy nájemného - nájemné volné, věcně usměrňované a regulované - bylo by dobře, kdyby přehledy jasně říkaly, o které nájemné se jedná. Docílíme toho tím, když vložíme "typu nájemného", tato dvě slova, do textu, který bude znít: Přehledy nájemného jsou soubory údajů o výši nájemného v členění podle kategorie bytu, velikosti bytu - a nyní se vkládají tato dvě slova - typu nájemného, stáří domu atd.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Pan kolega Vymětal. Paní kolegyně Dundáčková.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, dámy a pánové, v podrobné rozpravě padl komplexní pozměňovací návrh, rozsáhlý, padla řada pozměňovacích návrhů k němu. Nic z toho neprojednaly výbory, kterým bylo přikázáno. Domnívám se, že je naprosto nevhodné v této materii, aby za výbory posuzovala tyto věci Poslanecká sněmovna. Proto v tomto okamžiku navrhuji, aby byl tento tisk vrácen výboru k novému projednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, procedurální návrh. Paní kolegyně Dundáčková.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP