(18.30 hodin)
(pokračuje Melčák)

Poplatník, který je podnikatelem účtujícím podle vyhlášky číslo 502/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona číslo 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou pojišťovnami, postupuje obdobně. Může však výsledek hospodaření snížit o kladný rozdíl mezi výnosy a náklady, vzniklý pouze přepočtem závazků a pohledávek.

Za šesté. Poplatník, který podle předchozího bodu snížil výsledek hospodaření o nerealizované kursové zisky, je povinen zvýšit výsledek hospodaření ve třech zdaňovacích obdobích nebo obdobích, za něž je podáváno daňové přiznání, bezprostředně následující po období, ve kterém byl výsledek hospodaření o nerealizované kursové zisky podle předchozího bodu snížen, a to v prvním období nejméně o jednu třetinu, ve druhém období nejméně o polovinu zbývající částky a ve třetím období o zbývající částku. Poplatník, kterému vznikla povinnost podat daňové přiznání při prohlášení konkursu, fúzi, převodu jmění na společníka, nebo rozdělení obchodní společnosti nebo družstva, změně právní formy komanditní společnosti na jinou obchodní společnost nebo družstvo a změně právní formy akciové společnosti s ručením omezeným nebo družstva na veřejnou obchodní společnost nebo komanditní společnost, zrušení bez likvidace, a u fyzických osob také při ukončení nebo přerušení podnikatelské činnosti nebo jiné samostatné výdělečné činnosti nebo pronájmu, zvýší v tomto daňovém přiznání výsledek hospodaření o zbývající částky vyloučené podle předchozího bodu.

Za sedmé. Základ daně z příjmu lze snížit za zdaňovací období, které započalo v roce 2003, o prominutou částku splátek jistiny a úroků z půjček a úvěrů poskytnutých Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem, akciová společnost, k odstranění následné povodňové katastrofy v letech 1997 a 2002.

Do přechodných opatření se dále vkládá bod: Ustanovení § 35b odstavec 4 zákona číslo 586/1992 Sb., ve znění zákona číslo 72/2000 Sb., zákona číslo 453/2001 Sb. a zákona číslo 19/2004 Sb., se poprvé použije u poplatníka, kterému byl příslib investiční pobídky poskytnut

a) na základě záměru předloženého podle § 3 odstavec 1 zákona 72/2000 Sb., ve znění zákona číslo 320/2002 Sb., ke kterému Ministerstvo průmyslu a obchodu nepodalo do dne nabytí účinnosti zákona číslo 19/2004 Sb. Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže žádost o povolení výjimky ze zákazu veřejné podpory, a

b) na základě záměru předloženého podle § 3 odstavec 1 zákona číslo 72/2000 Sb., po účinnosti zákona číslo 19/2004 Sb.

Vážené kolegyně a kolegové, nesmírně vám děkuji za trpělivost, se kterou jste mě vyslechli. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, potlesk vám je odměnou. Jako další vystoupí pan poslanec Miloslav Vlček.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dovolte mi, abych předložil pozměňovací návrhy a několik legislativně technických připomínek. Já to nebudu číst jako kolega Melčák, ale nechali jsme to s kolegou Šustrem rozmnožit a rozdáno to bylo na lavice. Je to stanovisko k novele zákona o spotřebních a úvěrních družstvech číslo 87/1995 Sb., ve věcech nucené správy, sněmovní tisk 429, a týká se to § 28b, 28c, 28d, 28d odstavec 2, odstavec 4, odstavec 5 a 28f odstavec 3. To by byly pozměňovací návrhy, které byly rozdány na lavice.

Dále bych přikročil k legislativně technickým připomínkám k tisku 429.

Za prvé. K bodu 19 v § 2b odstavec 6 větě poslední se doporučuje slova "v případě, že když je odstraněn důvod" nahradit slovy "odpadl-li důvod".

Za druhé. K bodu 20 v § 2e odstavec 1 v první větě slova "obdržení, sdělení nebo" vypustit a ve druhé větě vypustit slova "sdělení nebo". V § 2e odstavec 2 větě druhé vypustit slova "sdělení nebo".

Za třetí. K bodu 20 v § 2i větě poslední za slova "příslušný orgán dohledu" vložit slova "hostitelského státu".

Za čtvrté. K bodu 47 zařadit nový bod, který zní: V § 26 odstavec 1 se odkaz na poznámku pod čarou číslo 9 nahrazuje odkazem na poznámku číslo 11.

Za páté. K bodu 61 v § 13 odstavec 4 před nahrazovaná slova ve větě třetí "sloučení, splynutí" vložit čárku.

Za šesté. K bodu 86 v § 18 odstavec 3 slovo "dle" nahradit slovem "podle" a slovo "odstavce" nahradit slovem "odstavců".

To byly všechny legislativně technické připomínky k tisku 429. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miloslavu Vlčkovi. Do podrobné rozpravy se hlásí pan poslanec Svatomír Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane místopředsedo, avizoval jsem vypuštění institutu nucené správy z uvedeného zákona. Opomněl jsem to přednést, takže bych přednesl pozměňovací návrh, který by zněl: Vypustit § 28b včetně nadpisu "Nucená správa" až po § 28h včetně tohoto paragrafu.

Je to řada paragrafů, které se dotýkají institutu nucené správy. Přijetím tohoto pozměňovacího návrhu, tak jak jsem ho přednesl, bychom vypustili celou pasáž, která se týká nucené správy.

Pane místopředsedo, chtěl bych požádat, abyste panu poslanci Melčákovi řekl, že si myslím, že jeho vystoupení bylo nekorektní ze dvou důvodů. Prvním vnímám to, že novelizoval zcela jiný zákon - o dani z příjmů a některé další, které nemají vazbu na zákon o družstevních záložnách.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP