Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
19. února 2004 v 9.07 hodin

Přítomno: 140 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážené paní poslankyně a poslanci, vážená vládo, zahajuji sedmý jednací den 27. schůze Poslanecké sněmovny. Přeji vám dobré ráno. Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, eventuálně nahlásili číslo své náhradní karty.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti poslanec Jan Klas ze zdravotních důvodů, pan poslanec Jiří Karas je na zahraniční služební cestě - ale viděl jsem ho tady; zde je napsáno 18. až 19. 2. Mám zde uvedeno pana poslance Karase, Plachého, Rusovou a Petra Šuláka.

Omlouvají se také členové vlády - pan ministr Karel Čermák, který včera odcestoval do Bruselu a bude tam ještě dnes, pan ministr Miroslav Kostelka, který se od 17 hodin účastní jednání zahraničního výboru Poslanecké sněmovny, stejně jako pan ministr Cyril Svoboda. Zahraniční výbor bude jednat až od 17 hodin. Tolik omluvy.

Na dnešní den dopoledne jsme zařadili bod č. 170, pak budeme pokračovat v projednávání přerušeného bodu 59 a dalšími návrhy zákonů v prvním čtení podle schváleného pořadu.

 

Nejdříve otevřeme bodem číslo

 

170.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Na pořad jednání 27. schůze Poslanecké sněmovny je předloženo pět odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nejsou spokojeni. Z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Protože jsme svým rozhodnutím vyhověli žádosti poslance Plachého a přeřadili projednávání jeho písemné interpelace na 26. února, budeme se nyní zabývat pouze čtyřmi odpověďmi na písemné interpelace poslanců. Nyní přistoupíme k projednávání těchto odpovědí na písemné interpelace. První jsou interpelace na předsedu vlády Vladimíra Špidlu.

Prozradím, že předseda vlády Vladimír Špidla odpověděl na interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka ve věci postoje České republiky k dodržování zákona na ochranu míru, Charty OSN a Haagských a Ženevských konvencí o mezinárodním právu válečném a ochraně obětí války, civilního obyvatelstva a válečných zajatců ve válkách a při okupacích podporovaných vládou České republiky. Tato interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 562.

V tuto chvíli otevírám rozpravu k této interpelaci. Hlásí se interpelující pan poslanec Miroslav Grebeníček. Prosím pana poslance Grebeníčka, aby se jako první ujal slova. Vás prosím o klid.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, nejprve budu krátce rekapitulovat. Oslovil jsem předsedu vlády s interpelací ve věci postoje vlády ČR k dodržování zákona na ochranu míru, Charty OSN a Haagských a Ženevských konvencí o mezinárodním právu válečném a ochraně obětí války, civilního obyvatelstva a válečných zajatců ve válkách a při okupacích podporovaných vládou České republiky. Reagoval jsem tak na početné podněty občanů, kteří na základě nespokojenosti s postupem kabinetu premiéra Špidly se mne dotazovali, zda vůbec ještě je Česká republika vázána zákonem č. 165/1950 Sb., na ochranu míru, a zda jsou pro český stát i po vstupu do Severoatlantické aliance závazné takové dokumenty jako Charta OSN, Haagské a Ženevské konvence o ochraně civilního obyvatelstva a válečných zajatců. Dotazy občanů i jejich kritiků na adresu vlády jsem považoval a stále považuji za zcela legitimní, neboť jsem byl experty opakovaně upozorněn na skutečnost, že celá řada kroků vlády jako celku a premiéra i ministrů zahraničí a obrany zvlášť je namířena proti zákonu 165/1950 Sb., na ochranu míru, Chartě OSN a proti plnění mezinárodních závazků, které upravují pravidla vedení války, okupaci dobytých území a zacházení s válečnými zajatci i civilním obyvatelstvem postižených zemí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP