(11.50 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Není k ní žádná alternativa prostě proto, že ve světě si tyto systémy konkurují a podnikatelé, podniky, i občané si ve světě ke svému životu a podnikání a ke zdaňování vybírají ty systémy, které jsou k nim přátelské. Vy tu vytváříte v České republice prostředí nepřátelské. Činíte ze živnostníků osoby podezřelé, vystavujete další a další ploty, další a další karabáče, a další a další dráby, kteří budou stát nad českými občany, podniky a podnikateli. A oni se vám na to, vážený pane premiére, vykašlou. (Potlesk poslanců ODS.)

A už to dělají. Likvidují své živnosti. Oněch šest tisíc nezaměstnaných každý měsíc je právě v těchto měsících především z řad živnostníků, kteří uzavírají své živnosti, protože je pro ně snazší jít se postavit na úřady práce než se nechat prohánět vašimi novými donucovacími prostředky. Proto přibývá nezaměstnaných a bude jich přibývat, protože vy, pane premiére, ignorujete realitu, nejenom ekonomickou, ale skoro bych řekl přírodní. S takovýmto premiérem nemá Česká republika šanci opustit cestu do neprosperity, do rostoucí nezaměstnanosti a vyšších dluhů.

V seriózní diskusi tady bylo uvedeno, že každý den vaší vlády od roku 2002 je šest tisíc nezaměstnaných každý měsíc. Neslyšeli jsme jediná slova o tom, co proti tomu efektivně děláte. Slyšet jsme je nemohli - neděláte nic. Zaplavujete tuto sněmovnu a tuto společnost prázdnými řečmi a lžete. Od vašeho nástupu k moci, od loňského června roku 2002, v této zemi prokazatelně přibylo sto tisíc nezaměstnaných. A my jsme vám tu ocitovali vaše sliby, které vašemu nástupu k moci předcházely, a položili jsme vám jasnou otázku. Dokazuje, či nedokazuje vývoj nezaměstnanosti v Čechách, že jste lhali už před volbami roku 2002, že s nezaměstnaností nic udělat neumíte a nemůžete umět udělat, dokud nepochopíte, že existuje souvislost mezi výší daní, daňovou zátěží, pojišťovací zátěží a regulační zátěží ve státě, jeho rozvojem, růstem a také nezaměstnaností?

A proto mi dovolte na závěr mého vystoupení říci možná odvážnou, ale v tuto chvíli naprosto zřejmou větu. Po vašem vystoupení, vážený pane premiére, je jasné, že Česká republika k tomu, aby se vrátila na cestu k prosperitě, musí mít splněnu jednu podmínku. Tou nutnou, nikoliv však postačující podmínkou je odchod premiéra Špidly z vedení této země. (Potlesk poslanců ODS.)

A nemyslete si, že diskuse tady zabrání tomu, aby to veřejnost věděla. Veřejnost to dávno ví, veřejnost tam, kam vede vaše politika, vidí z cenovek, z účtů, ze všeho toho, co platí. To je realita, kterou vnímá veřejnost. A veřejnost ví, že zvyšování cen návratem k prosperitě v žádném případě není.

I vám určitě v mnoha případech přišla esemeska, která koluje dneska jako dominantní vtip po celé České republice, a ta zní takto: "Komunisté vedli tuto zemi čtyřicet let do pekla, dejme tomu. Vy jste našel zkratku, pane premiére." (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Jako další vystoupí pan poslanec Martin Říman a připraví se paní poslankyně Páralová. S faktickou poznámkou, prosím.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, pane předsedající. Dovolte mi skutečně fakticky a skutečně v klidu říci jednu jedinou větu.

Věta, že neexistuje přímá souvislost mezi výší nezaměstnanosti a mírou zdanění, je téměř přesným citátem nositele Nobelovy cenu za ekonomii Josepha Stiglitze. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní vystoupí pan ministr zemědělství Jaroslav Palas. Pan poslanec Jičínský se hlásí do rozpravy, ne s faktickou poznámkou. Pan ministr vystupuje jako ministr.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já jsem si se zájmem vyslechl projev pana poslance Vlastimila Tlustého. Tento projev naprosto evidentně ukazuje, že ODS je ve fázi hledání nového předsedy, a pan poslanec Tlustý nám to potvrdil. Vskutku, taťka zakladatel by měl z pana poslance Tlustého radost. To musím říci. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Palasovi. Nyní vystoupí místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Já si myslím, že projev, který jsme před malou chvílí slyšeli, byl velmi zajímavý, a myslím si, že by se s ním dalo v celé řadě věcí vážně polemizovat. Myslím si, že jedna věc ho výrazně dehonestovala a srazila ho na úroveň čisté propagandy, bohužel. Říkám bohužel, určitě by tady bylo zajímavé vést polemiku o tom, do jaké míry má otázka snižování míry zdanění, ať už jde o přímé náklady práce, vedlejší náklady práce, vliv na nezaměstnanost v zemi, která je v hospodářské situaci, ve které se nachází Česká republika.

Ale včera jsme tady měli debatu o dani z přidané hodnoty. Ale všichni víme, že na Slovensku zavedli jednu sazbu DPH ve výši 19 % proto, aby mohli realizovat experiment, o kterém zde hovořil pan předseda Tlustý, to je rovná daň. Ale včera ODS navrhovala přesný opak. Navrhovala přesunout co nejvíce položek do snížené sazby DPH, do 5 %. Ale včera tady poslanci jako pan poslanec Kocourek, pan poslanec Doktor, pan poslanec Doležal četli dlouhé seznamy zboží, u kterého chtějí, aby bylo zařazeno zpětně do snížené sazby DPH. Vždyť je tady úžasný rozpor mezi tím, co říkáte jeden den, a mezi tím, co říkáte druhý den. A ono to ještě ani není dvacet čtyři hodin. Proboha, počkejte aspoň dvacet čtyři hodin na to, abyste tvrdili přesný opak toho, co jste tvrdili včera, o čem tady byla včera diskuse! (Potlesk poslanců ČSSD.)

Byla přece o tom, že chceme snížit přímé daně. Máme jasnou představu, jak to chceme udělat, a aby to nemělo vliv na fiskální konsolidaci, tak provádíme změny v nepřímých daních. Slovensko provedlo velmi razantní změnu v nepřímých daních proto, aby mohlo zavést rovnou daň. Bez toho, aniž by provedlo tuto dramatickou změnu v DPH, která je asociální, ale provedli ji, tak by nikdy rovnou daň nemohli zavést. To přece ti z vás, kteří se dlouhé roky zabývají státním rozpočtem, vědí. Nedokáži si představit, že by člověk, který tolik let strávil v rozpočtovém výboru, nevěděl, že to spolu zcela zřetelně souvisí - otázka výše nepřímého danění a otázka přímého zdanění. Tak zde dnes nehovořte jinak, než jste mluvili včera, a není to ještě ani dvacet čtyři hodin, co jste změnili názor.

A pokud zde hovoříte o potřebě snížit přímé daně, tak také hovořte o druhé straně mince, o potřebě zvýšit nepřímé daně. Protože to spolu souvisí. Neříkejte lidem jenom A, říkejte jim i B. Vy jim představujete jenom tu líbivou stranu reality, ale vy jim neříkáte to, co je s tím spojeno. A mluvme tady o tom, co je s tím spojeno. Jestliže chcete zavést rovnou daň, tak budete muset zavést jednu sazbu DPH, a ne ve výši 15 %, protože to vám samozřejmě rozhodně nevyjde a rozhodně byste tím podlomili veřejné rozpočty.

Jestliže chcete zavést rovnou daň, tak budete muset omezit velké množství výdajů, které Česká republika v tuto chvíli potřebuje pro svůj budoucí rozvoj. Jaké výdaje chcete omezit, když chcete zavést rovnou daň? Jaké výdaje chcete omezit, když chcete dramaticky snížit daňové zatížení v České republice? Výdaje do dopravní infrastruktury? Výdaje do vzdělání? Výdaje do školství? Výdaje do sociální politiky? Výdaje na důchody? Výdaje na zdravotnictví? Jaké výdaje chcete omezit?

Proč neustále ODS v této Poslanecké sněmovně zkouší naši trpělivost? (Potlesk členů ČSSD.) Proč neustále ODS v této Poslanecké sněmovně neříká ostatním poslancům tohoto parlamentu pravdu? Říkáte jenom to, co se vám hodí do vašeho politického cirkusu. Netahejte prosím váš politický cirkus do této místnosti. (Potlesk poslanců ČSSD.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP