(14.50 hodin)
(pokračuje Dostál)

Během dnešního dopoledne jsem si mnohokrát na tohoto oceláře vzpomněl, mnohokrát jsem překonal ono nutkání takhle vyskočit a zakřičet, protože jsem si říkal, že by to bylo neslušné.

Leč přišel okamžik, kdy musím konstatovat jedno. Mnohé nebo všechno vlastně, co tady kolegové z ODS řekli, je legitimní, protože oni jsou opozice a oni nás musí přesvědčit o tom, jak jsme špatní, jak jsme neschopní, jak bychom měli odejít, jak této zemi škodíme. Myslím si, že v opozičních lavicích se toto nosí.

Ale v okamžiku, kdy nastupuje za řečnický pult můj předřečník, který se do této sněmovny dostal oním "zemákem", který nyní tak kritizuje, kdy ohnivě bojoval za sociální demokracii, tento mladý nadějný muž, který se sem dostal (potlesk poslanců klubu ČSSD) a který se zachoval tak, jak se zachovávají lidé, kteří nemají v těle žádnou čest, kdy prostě zradil ty, kteří ho vynesli do tohoto křesla, tak se divím, že tento člověk vůbec má odvahu vystupovat a říkat věci, které říká.

Víte, ve válečném stavu se zrádci střílejí. Leč naštěstí tam nejsme, nejsme ve válečném stavu a myslím, že ani nebudeme s opozicí nikdy ve válečném stavu.

Chtěl bych ale tuto svoji řeč ukončit jedním citátem divadelním, když jsem divadlem začal. Shakespeare napsal sonet, který začíná slovy "a pan Hanba nám o morálce káže!". (Potlesk poslanců klubu ČSSD).

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Vy můžete jako ministr vlády vystoupit kdykoli, nicméně bych chtěl připomenout, že nehrajeme Jana Husa. (Potlesk poslanců klubu ODS).

Slovo má nejprve kolega Teplík, poté pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Pane místopředsedo, dámy a pánové, já musím reagovat na slova pana ministra Dostála, která byla jako obvykle velmi emotivní, a musím připomenout - naprosto chladně, pragmaticky, bez emocí - že o zradě se zde mluvit nedá v žádném případě. Já jsem byl ze sociální demokracie v prosinci 1996 vyloučen. Byl jsem vyloučen za to, co se dá nazvat pravicovou úchylkou, a sice, kdybych citoval z tohoto usnesení - "opakovaná podpora vyrovnaného státního rozpočtu". Nikoli tedy zrada, ale opakovaná podpora vyrovnaného státního rozpočtu a vyloučení. To je čin sociálních demokratů, kteří v tehdejší době takto řešili své vnitrostranické problémy. Jsem zvědav, jak je budou řešit teď.

Jednu poznámku nakonec si ještě neodpustím. Jak by se nám dnes ten vyrovnaný státní rozpočet hodil! (Potlesk poslanců klubu ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Pleva svoji faktickou poznámku stáhl, takže v tuto chvíli má slovo k faktické poznámce paní kolegyně Páralová. Poté se snad - ne, ještě se nedočká slova pan kolega Janeček, protože dalším v pořadí bude pan ministr Škromach.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi krátkou technickou poznámku.

Já jsem se těšila, že pan ministr kultury konečně přijde a řekne něco do diskuse o nezaměstnanosti, protože vláda nastavila takové podmínky pro divadla, že hercům oblastních divadel hrozí nezaměstnanost. Domnívala jsem se, že pan ministr nám přijde sdělit, jak se vláda rozhodla tuto situaci řešit. Bohužel, zklamala jsem se. Děkuji. (Potlesk poslanců klubu ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nyní má slovo pan ministr práce a sociálních věcí Škromach, poté snad pan kolega Janeček.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, jsem rád, že někteří poslanci projdou svým vývojem od sociální demokracie až po ODS, určitě to nebylo z nějakých prospěšných (?) důvodů, věřím tomu, že to bylo v rámci svědomí a že určitě dobrý sociální demokrat je dnes dobrým členem ODS a i jejím poslancem. To už ale je věc každého jednotlivce, jak se v tom rychle dovede zorientovat.

Bylo tu několikrát citováno z Lidových novin ze soboty. Když si soudný čtenář přečte ten článek, vidí, že nebyl věnován pouze problematice nezaměstnanosti, ale víceméně určitým politickým věcem. Je ovšem jasné, že ani ministr práce ODS, ani jiný, pokud bude někdy v budoucnosti, nedokáže odhadovat ze skleněné koule, jak bude vypadat nezaměstnanost za dva tři roky. To je záležitost, která samozřejmě má své objektivní důvody.

Poněvadž divím (?), že pan poslanec Fajmon a četní další mají zájem, aby byli přesně informováni o tom, co Ministerstvo práce a sociálních věcí pro zaměstnanost dělá v této oblasti, jaké má možnosti, a samozřejmě i důvody, které k tomu vedly, dovolím si krátce - asi tak hodinu - vás informovat o tom, jak ty věci vypadají.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Máte na to nejvýš hodinu, protože v 16 hodin začíná blok ústních interpelací na předsedu vlády.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Mým zájmem samozřejmě je, aby paní poslankyně a páni poslanci za ODS byli dopodrobna informováni a pak mohli citovat z tohoto vystoupení, jak si to ten Škromach, ministr práce a sociálních věcí, myslí.

Začneme tedy od začátku.

Vývoj české ekonomiky v posledních letech je ovlivňován řadou faktorů, z nichž nejvýznamnější je z hlediska dopadů do zaměstnanosti proces restrukturalizace většiny odvětví ekonomiky a stagnující stav ekonomického cyklu v Evropě, kam směřuje přes 70 % našeho exportu.

Česká ekonomika je plně otevřena světovému trhu. Tento stav nutí výrobce ke snižování nákladů, ke zvyšování produktivity práce. Česká ekonomika si přesto udržuje solidní ekonomický růst, který v roce 2002 dosáhl ročního přírůstku HDP ve výši 2 %. Za rok 2003 činí již 3 %, ve třetím čtvrtletí 2003 dosahuje růst HDP 3,4 %, což je nejvyšší růst od druhého čtvrtletí 2001, a to přesto, že existují i takové firmy jako Poldi Kladno, která už dnes není, mnohé, které živoří - jako Zetor Brno, Královopolská v Brně apod. - které určitě neprivatizovala sociální demokracie a kde se určitě rádi k této problematice i řešením nezaměstnanosti hlásí naši kolegové z ODS. Myslím si, že to je velmi záslužné.

Uvedené procesy se na trhu práce projevují ztrátou pracovních míst, a to nejen exportně orientovaných odvětví. Převaha nabídky pracovních sil nad poptávkou se následně přelévá do nezaměstnanosti z důvodů převážně strukturálního charakteru této nezaměstnanosti.

V lednu 2004 dosáhla míra nezaměstnanosti historického maxima 10,8 % a proti lednu 1999, kdy činila 8,1 %, vzrostla o dva celé procentní body. K 31. lednu 2004 činil počet uchazečů o zaměstnání 569,5 tisíce, to je o 12 % více než v lednu 2000, kdy bylo na úřadech práce evidováno 508 tisíc uchazečů.

Ke stejnému datu bylo evidováno celkem 41 653 tisíc volných pracovních míst, což je o 20,1 % více než v lednu 2000. V lednu 2004 připadalo na jedno volné pracovní místo 13,7 % uchazečů o zaměstnání, což bylo o jednoho uchazeče méně než v lednu 2000, kdy tento ukazatel dosahoval hodnoty 14,7. - Tady bych jen zdůraznil, že naše statistiky přesně zachycují, kolik je evidováno uchazečů o zaměstnání na úřadech práce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP