(14.40 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Snad jenom jedno poděkování: Opět vaším prostřednictvím, pane předsedo, chci poděkovat panu kolegovi Janečkovi za jeho propagaci 25. února. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším přihlášeným je pan poslanec Šplíchal. Pak to bude pan poslanec Jičínský. A nyní prosím, pan poslanec Šplíchal.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, nechtěl jsem, aby se tady vedle debata o politické situaci v únoru 1948, ale byl bych rád, abychom se vrátili ke jménu doktora Edvarda Beneše. Narodil jsem se v této zemi. Možná že někdo vnímá tu situaci jinak, ale já se domnívám, že doktor Edvard Beneš je základní pilíř československé a české státnosti. Za druhé, zcela jasně s přesvědčením tvrdím, že doktor Edvard Beneš je symbolem demokracie. A za třetí mi dovolte s přesvědčením ještě říci, že doktor Edvard Beneš je pro mě symbolem evropanství. Děkuji vám za pozornost (Potlesk.).

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Do rozpravy se přihlásil pan poslanec Zdeněk Jičínský a pak pan ministr Cyril Svoboda. Prosím, pane profesore.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, mé vystoupení bude mít charakter spíše krátké faktické poznámky.

Pokud jsem kolegu Janečka dobře poslouchal, což v této síni, kde je takový hluk, není tak jednoduché…

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: (Zvoní.) Ano, já to vnímám jako připomínku toho, že by bylo dobré, kdyby se hladina hluku snížila. Prosím, pane profesore.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Zdálo se mi, že anonymně zmínil i mé jméno. Kolegové, kteří tu byli po volbách v roce 1996, vědí, že mé některé práce z padesátých let tu kriticky rozebíral kolega Payne. Odpověděl jsem mu na to velmi stručně a tuto odpověď chci říci i dneska: Je výhodou člověka, že během věku může měnit své názory. V tomto směru jsem se s těmi názory, které jsem zastával v padesátých letech, myslím, kriticky vyrovnal a nevidím důvodu, proč bych o nich nemohl mluvit.

Jinak k tomu, co říkal kolega Janeček, bych chtěl říci jednu věc, když mluvil o symbolickém významu vzhledem k zítřejšímu datu. Věci i působení lidí mají mnoho symbolických významů a neměli bychom v souvislosti s Edvardem Benešem brát v pochybnost základní roli, kterou měl během druhé světové války při obnovení samostatného demokratického Československa. Pokud jde o jeho úlohu v únoru 1948, byla mnohokrát rozebrána, a chování lidí v takovýchto složitých dobách nikdy samozřejmě není takové, aby bylo hodnoceno jenom jednoznačně. Ale rozhodně Edvardu Benešovi nelze klást vinu za 25. únor. V tomto směru naše hlasování skutečně bude mít symbolický význam a já myslím, že politický význam této symbolice dáme. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším přihlášeným je pan ministr Cyril Svoboda a o slovo se hlásí pan poslanec Petr Pleva. Nyní prosím pana ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, zákon je norma, kterou mají být upraveny právní vztahy, a liší se od individuálního správního aktu tím, že má upravovat právní vztahy pro určitý okruh případů. To je smysl zákona. Podle zákona se má soudit, podle zákone má rozhodovat soud. Ale zákonem nemůžeme přesvědčit společnost o něčem, co je nepopíratelný fakt, a zákonem to ani neposílíme, ani tomu nic neubereme.

To, že se Edvard Beneš zasloužil o český stát, o československý stát, to myslím, že je nepochybné, byť každý tomu bude dávat jiné akcenty, každý bude hodnotit jinou periodu působení Edvarda Beneše. Ale myšlenka, že to vyřešíme zákonem, je podle mě myšlenky lichá. Dokonce přijetí zákona podle mého názoru znamená, že máme o tom pochybnost, že pochybujeme o roli Edvarda Beneše, že na to potřebujeme zákon, že na to potřebujeme autoritu státu, aby nám dodal sílu k tomu, o čem možná nejsme ani vnitřně přesvědčeni.

Z tohoto důvodu si myslím, že přijímání vůbec zákonů tohoto typu je chybné, a podle mého názoru takovéto zákony by neměly být přijaty.

Navíc, nebudu tady unavovat sněmovnu a číst tady texty, jako jsou "Historické mezníky ve vývoji Československa" od Václava Krále, "Klement Gottwald - léta 1951-1953", jeho výroky, "Edvard Beneš, československý a evropský politik", to byla politická práce také z poloviny minulého století, a jsem rád, že pan profesor Jičínský také se distancoval od svého textu, že nemusím citovat z knihy "Pokrytecké reakční ideologie Edvarda Beneše", z učebnice státu a práva. Podle mého názoru je to politizace tohoto problému.

Edvard Beneš se zasloužil o tento stát, o tom nikdo nepochybuje. Edvard Beneš byl demokratem, o tom nikdo nepochybuje. Ale přijmeme-li o tom zákon, vydáme sami o sobě svědectví, že o tom máme pochybnost, že k tomu potřebujeme autoritu státu. Naše sebevědomí nám říká: my to víme, k tomu zákon nepotřebujeme. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším přihlášeným je pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, postava doktora Edvarda Beneše je rozhodně postava složitá. Jeho působení při vzniku naší republiky je myslím zcela jednoznačně velmi pozitivní, působení pozdější je problematické.

Když jsem se o tomto zákonu bavil s předkladateli, řekl jsem jim, co by říkali na návrh zákona, že Edvard Beneš se zasloužil o vznik státu. To by bylo přesné zhodnocení pozitivní role Edvarda Beneše. Tehdy jsem byl ujištěn kolegy, že by pro takovýto pozměňovací návrh hlasovali. Bohužel bylo to již po druhém čtení. A protože si myslím, že takovýto zákon by byl vhodným kompromisem, navrhuji, abychom zákon vrátili zpět do druhého čtení, aby takový pozměňovací návrh mohl být předložen (Potlesk.).

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Hlásí se o slovo ještě místopředseda Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, paní a pánové, přijal bych výhradu, kterou tady řekl minstr zahraničních věcí, která se týkala teorie právní normy, kdyby on sám tuto teorii ve své praxi dodržoval a podporoval ji bez uzardění u jiných zákonů, kde jsem poukazoval na obdobný osud.

Jediné, co nemohu přijmout, je historizující úvaha pana kolegy Janečka, a to nikoliv kvůli tomu, že bych si myslel, že snad nemá právo na vlastní názor o situaci v minulosti, ale kvůli tomu, že se neomluvil paní kolegyni Gruntové.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, v probíhající rozpravě mě zaujal především projev ministra zahraničních věcí, nástupce doktora Edvarda Beneše, pana Cyrila Svobody, který prohlásil, že jestliže bychom přijali tento zákon, že bychom vyjádřili pochybnost o samém předmětu věci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP