(15.20 hodin)
(pokračuje Langer)

Je sedm minut poté, co mělo být odpolední jednání schůze zahájeno, a myslím si, že to je dostatečný čas, aby všichni, kteří se chtějí hlasování zúčastnit, zde byli přítomni.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 223. Kdo je pro, předložený návrh usnesení zamítnout. Kdo je proti?

Z přítomných 168 pro návrh 39, proti 105. Návrh nebyl přijat.

 

Přikročíme k podrobné rozpravě, do které mám písemnou přihlášku pana poslance Václava Franka, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Václav Frank: Pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, vnímal jsem samozřejmě upozornění předsedajícího, ale také jsem vnímal i včerejším dnem probíhající podrobnou rozpravu a dovolte mi několik podrobných pohledů k celkovému dokumentu vládou předkládanému.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, omlouvám se, ale je mi velmi líto. Já jsem jasně řekl, že v podrobné rozpravě je možné předložit konkrétní návrh, resp. jeho odůvodnění. Jsem velmi tolerantní ve smyslu toho pojetí, co je a co není odůvodnění konkrétního návrhu, a prosím vás také o vstřícný přístup, abyste odůvodnění opravdu pojal jako odůvodnění vašeho konkrétního návrhu.

 

Poslanec Václav Frank: Ano, provedu. (Oživení v sále - potlesk.)

Pane předsedající, jenom chci říci, že jediné, co mě překvapuje, je skutečnost, že vláda předkládá v jednom materiálu problematiku, která se týká dvou akcí, a na základě těchto skutečností si dovolím navrhnout Poslanecké sněmovně některé návrhy usnesení.

Vzhledem k tomu, že jsme v rozpravě podrobné, jako první bod znovu předkládám návrh na zamítnutí vládního návrhu na vyslání sil a prostředků Armády České republiky do Afghánistánu v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda a mise ISAF.

A v případě, že tento návrh na zamítnutí nebude přijat, předkládám Poslanecké sněmovně alternativní návrh usnesení tohoto znění: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vrací vládě České republiky vládní návrh na vyslání sil a prostředků Armády České republiky do Afghánistánu v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda a mise ISAF předložený pod číslem sněmovního tisku 565 k přepracování s tím, že žádá o předložení oddělených návrhů k vyslání jednotky Armády České republiky do mise ISAF a operace Trvalá svoboda.

(Velký hluk v jednací síni, pohyb poslanců, bavící se hloučky.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane poslanče. Jestliže jsem byl přísný na vás, stejně tak přísný musím být i na auditorium. Poprosím všechny kolegy a kolegyně, aby zaujali svá místa, která mají vyhrazena podle usnesení Poslanecké sněmovny, případně aby témata svých diskusí přenesli mimo jednací sál.

 

Poslanec Václav Frank: Děkuji pane předsedající, budu pokračovat. V případě, že by ani tento návrh usnesení nebyl přijat, předkládám návrh na toto rozhodnutí Poslanecké sněmovny k tisku č. 565: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky doporučuje vládě České republiky poskytnout Afghánistánu hospodářskou, humanitární nebo rozvojovou nevojenskou pomoc ve výši předpokládaných nákladů na obě akce uvedené v tisku 565.

A poslední můj návrh je, že žádám o oddělené hlasování o každé akci zvlášť ve smyslu návrhu vládního usnesení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane poslanče, přestože jsem vojín v záloze, děkuji za to, že jste provedl pokyn. Předpokládám, že pan kolega Holáň coby zpravodaj zahraničního výboru si pečlivě poznamenal vaše konkrétní návrhy na usnesení.

Ptám se, kdo se další hlásí do rozpravy. Pan poslanec Václav Exner. Prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, hlásím se do rozpravy s procedurální poznámkou. Vaše interpretace, že ve třetím čtení není v rozpravě možné vyjadřovat nic jiného než přednést návrhy a zdůvodnění, nepokládám za správné. Ve třetím čtení se koná rozprava, ve které lze navrhnout a je předepsáno, co pouze lze navrhnout, avšak není nikde předepsáno, že pokud řečník mluví k věci, nemůže k této věci nic jiného říkat. Domnívám se, že to neinterpretujete správně a také i v mnoha případech jsme v rámci třetího čtení tolerovali vyjádření k věci, které nebylo přímo návrhem ani jeho zdůvodněním. Koneckonců se v tomto paragrafu 95 odst. 2 vůbec nemluví o tom, že by poslanec měl přednesené návrhy zdůvodnit. A kdybychom postupovali ve smyslu vašeho výkladu, musel byste i toto zdůvodnění zakázat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Myslím si, že oba jsme ve svých postojích k této problematice konzistentní. Nemůžete mě podezírat z toho, že bych volil kdy jindy jiný přístup než ten, který jsem zvolil dnes na úvod dnešního jednání. Já samozřejmě velmi dobře vím, že mé vystoupení může mít výhradně a pouze charakter apelace na vystupující řečníky. Nicméně vy stejně tak dobře víte jako já, že stejně tak přísný, jako chci být dnes, jsem byl vždy v minulosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP