(10.30 hodin)
(pokračuje Kučera)

Znamenalo by to, že traktorista bude při jedné a jediné práci na poli školen několikrát za den, případně i za hodinu, prostě pokaždé, kdy mu bude vydáván chemický přípravek. Proto tato změna.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost a předem děkuji za ochotu dopracovat tento zákon ve třetím čtení hlasováním.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Ještě doplněk.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Pan ministr mě tady upozorňuje, že jsem neoznačil. Já jsem tyto pozměňovací návrhy formuloval ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu a předám je samozřejmě písemně.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí do podrobné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, podrobnou rozpravu končím. Omlouvám se. Čeká nás procedurální hlasování. To je problém komplexních pozměňovacích návrhů. Vzhledem k tomu, že už máme za sebou podrobnou rozpravu, tak o tomto můžeme hlasovat i na začátku třetího čtení, kdy se bude schvalovat procedura. Význam by to mělo v případě počátku druhého čtení, tak aby veškeré pozměňovací návrhy byly potom už směřovány k tomu. V tuto chvíli si myslím, že to můžeme odhlasovat až na začátku třetího čtení. Takže se ptám, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy. Nikdo. Rozpravu končím. Končím druhé čtení návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi i paní zpravodajce.

O slovo požádal předseda poslaneckého klubu ODS pan kolega Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi tentokrát mým jménem, nikoliv jménem poslaneckého klubu, učinit věc, která je neobvyklá, ale jsem nucen ji učinit.

Chtěl bych tady před vámi složit přísahu na vlastní život, na Bibli, na cokoliv, co si budete přát, a chtěl bych v rámci této přísahy prohlásit, že jsem v uplynulých třiceti dnech s předsedou poslaneckého klubu sociální demokracie Iblem o ničem nejednal. Nejednal jsem s ním ani o žádném párování, jak bylo včera sděleno veřejnosti ve zpravodajství České televize.

Může vás to udivit. Ano, v této Poslanecké sněmovně už jsme si zvykli na leccos. Přísahou řešit jiné nepravdy a lži, které jsou odsud šířeny, nelze. Nelze přísahat na to, že tato vláda poškozuje svým hospodařením tuto zemi. Nelze přísahou sdělovat veřejnosti, že její zadlužování je katastrofální. Nelze přísahou sdělovat, že tato vláda je zodpovědná za zvyšování nezaměstnanosti kroky, které činí. Ale, když něco dosáhne do meze, která je opravdu za hranicí už ne politiky, ale lidskosti, já jiný nástroj než přísahu nemám. Prokázat svědky něco, co se nestalo, neumím, protože to nelze.

Já tady opakovaně prohlašuji: Není pravda, že bych v uplynulých třiceti dnech jednal s panem předsedou Iblem o párování, prostě proto, že jsem s ním nejednal o ničem. Neumím vysvětlit, jestli si mě s někým spletl. Neumím vysvětlit, jestli byla odvysílána stará reportáž. Neumím vysvětlit, co se tady vlastně přihodilo. Já nikoho neobviňuji. Já chci veřejnosti a vám sdělit, že nemůžu strpět, abych byl před veřejností konfrontován s protichůdnými názory, než které sděluji sám za sebe. A já trvám na svém včerejším prohlášení. S nikým jsem nejednal. Před čtrnácti dny jsem jednomu redaktorovi Mladé fronty neuměl vysvětlit jeho tezi, že ODS, a konkrétně já, jsme porušili údajnou dohodu o párování. Říkal jsem mu jednoduchou logiku: Protože jsem, pane redaktore, o ničem nejednal, nic nemohlo být dojednáno. A protože nic nemohlo být dojednáno, nic nemohlo být porušeno. Přesto čtrnáct dní v různých náznacích v různých médiích je opakováno tvrzení o porušené dohodě.

Máme-li žít v normálním lidském světě, musí existovat nástroj, kterým se lze bránit těmto manipulacím a tomuto překrucování. Znovu opakuji: Já nikoho neobviňuji. Já tímto sděluji veřejnosti, že přísahám na svůj život, že v uplynulých třiceti dnech jsem nejednal s panem předsedou Iblem, nechť se s tím on, Česká televize, paní redaktorka a další vypořádají, jak chtějí. Já žádné výstupy z tohoto prohlášení neočekávám. Potřebuji sám před sebou zůstat v pocitu, že jednám s normálními lidmi.

Děkuji vám. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: V tuto chvíli budeme pokračovat v mnou avizovaném zemědělském dopoledni bodem č. 5, kterým je

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 381/1991 Sb.,
o Komoře veterinárních lékařů České republiky
/sněmovní tisk 489/ - druhé čtení

 

I tento návrh patří v úvodu odůvodnit panu ministru zemědělství Palasovi. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, poslanci, dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 381/1991 Sb., o Komoře veterinárních lékařů České republiky.

Návrh novely zákona o Komoře veterinárních lékařů řeší bezprostřední požadavky na implementaci směrnic týkajících se vstupu do profese soukromého veterinárního lékaře, a zejména odstranění překážky vůči občanům členských států Evropské unie týkající se požadavku státního občanství. Jedná se o směrnici Rady č. 1026 z roku 1978 ze dne 18. prosince 1978, která se týká vzájemného uznávání diplomů, osvědčení a jiných dokladů o předepsané kvalifikaci ve veterinárním lékařství, včetně opatření k usnadnění účinného výkonu práva zřizování a svobody poskytování služeb, a směrnici Rady č. 1027/1978, která se týká koordinace ustanovení právních a správních předpisů vzhledem k činnosti veterinárních lékařů. Uznávání kvalifikací veterinárních lékařů je upraveno zákonem č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Zejména novela veterinárního zákona č. 131/2003 Sb. s účinností od 1. července 2003 v nově upravených ustanoveních § 59 a 60 v souladu se směrnicemi Evropských společenství upravuje tuto problematiku. Zásadní věcí, která v této souvislosti zbývá, aby byla dosažena plná implementace směrnice 31978L1026, pardon, a 31978L1027 je zrušit podmínku českého občanství pro zápis do seznamu členů komory, kterou ale nestanoví veterinární zákon, ale zákon č. 381/1991 Sb. Z těchto důvodů se navrhuje tuto podmínku, uvedenou v § 4 odst. 2 zákona č. 381/1991 Sb., zrušit.

Další klíčovou změnou je navrhovaná úprava pro činnost veterinárního lékaře z členského státu Evropské unie, který je usazen na území některého členského státu Evropské unie a na území České republiky hodlá vykonávat veterinární, léčebnou a preventivní činnost dočasně nebo příležitostně, takzvaně hostující veterinární lékař. Tento lékař nemusí být členem komory. Při přípravě návrhu novely zákona jsme reagovali na nové znění veterinárního zákona. Jeho poslední novela č. 131/2003 zrušila ustanovení, které zakotvovalo, že oprávnění vykonávat veterinární, preventivní, diagnostickou a léčebnou činnost podnikatele způsobem vzniká rozhodnutím Státní veterinární správy o registraci soukromého veterinárního lékaře. Nově bylo upraveno, že soukromí veterinární lékaři odborně způsobilí podle § 59 veterinárního zákona vykonávají veterinární, léčebnou a preventivní činnost na základě osvědčení podle zvláštního právního předpisu. Tímto předpisem je právě zákon o Komoře veterinárních lékařů. Proto se v předkládaném návrhu novely zákona o Komoře veterinárních lékařů navrhuje, že veterinární lékař, který vykonává na území České republiky veterinární, léčebnou a preventivní činnost v rámci podnikání, musí být členem komory - s výjimkou hostujícího veterinárního lékaře.

Komora je oprávněna vydávat v souladu s právem Evropských společenství osvědčení o splnění podmínek pro výkon veterinární, léčebné a preventivní činnosti stanovených veterinárním zákonem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP