(9.40 hodin)
(pokračuje Hanuš)

Lhůta na obsílku činila tři týdny. Lhůta pro rozhodnutí o přidělení pozemku do vlastnictví byla dva týdny od ústního jednání. Celý zákon má 12 paragrafů a je na pěti stránkách. 23. prosince 1993 byl přijat Spolkovým sněmem nový zákon o zjednodušení řízení při plánování a projektování dopravních komunikací, který zachovává výše uvedené principy a navíc řeší změny některých dalších souvisejících zákonů, jako je změna zákona o spolkové dráze, dálkových pozemních komunikacích a další. Případným zájemcům mohu poskytnout český překlad obou těchto zákonů.

Ale proč to tady všechno říkám. Myslím si, že to je názorný příklad toho, že když se chce problém řešit a je dobrá vůle, tak to jde. Tady myslím, že někdy ta dobrá vůle chybí. Je mi to líto.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. To byl poslední přihlášený do obecné rozpravy, takže se ještě ptám, zdali se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Pokud se nikdo nehlásí, zopakuji, že tady zazněl návrh v průběhu obecné rozpravy, aby se hlasovalo o přerušení projednávání návrhu tohoto zákona do doby předložení stavebního zákona, ale nejpozději 30. 9. roku 2004. Tak to tady bylo navrženo, abychom hlasovali ještě před ukončením obecné rozpravy. Proto se nyní pokouším přivolat poslance, aby se účastnili tohoto hlasování, které by mělo proběhnout ještě dříve, než bude uzavřena obecná rozprava.

Doufám, že všichni, kdo chtějí hlasovat, se snad už dostavili a můžeme hlasovat o tomto návrhu pana poslance Pelce, který ještě jednou zopakuji. Je to návrh přerušit projednávání tohoto návrhu zákona do doby předložení stavebního zákona a nejpozději 30. 9. roku 2004.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přerušení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 40 z přítomných 164 poslanců pro hlasovalo 82, proti 63. Tento návrh nebyl přijat.

 

Vyčkejme chvíli, než proběhne kontrola hlasování. (Krátká pauza na kontrolu výsledků hlasování.) Zpochybňuje někdo? Je to pan poslanec Teplík.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já se velmi omlouvám, a víte dobře, že se mi to zpravidla nestává, nicméně usilovně jsem se snažil mačkat tlačítko "ano", a na sjetině mám křížek, to znamená jako bych nehlasoval vůbec. Zpochybňuji poslední hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Budeme hlasovat o námitce pana poslance Teplíka. Všechny vás odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili. Budeme hlasovat o námitce.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku pana poslance Teplíka, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 41 z přítomných 160 pro hlasovalo 128, proti jediný. Námitka byla přijata.

 

Budeme znovu hlasovat o přerušení projednávání návrhu tohoto zákona do, opakuji, předložení stavebního zákona, nejpozději 30. 9. 2004. O tom budeme znovu hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přerušení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 42 z přítomných 161 poslanců pro hlasovalo 82, proti 61. Tento návrh byl přijat.

 

Ale prosím ještě chvíli o strpení. (Opět krátká pauza na kontrolu výsledků hlasování.) Ptám se, jestli někdo zpochybňuje toto hlasování. Není tomu tak. Pokud tedy je vše v pořádku, konstatuji, že jsme přerušili projednávání návrhu tohoto zákona, a končím projednávání bodu číslo 18.

 

Dalším bodem dnešního programu je bod číslo 14, kterým je

 

14.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně
osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 508/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády by měl uvést ministr informatiky Vladimír Mlynář. Prosím vás, pane ministře, abyste se ujal slova.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, páni poslanci, sněmovní tisk č. 508 jsem zdůvodňoval v prvém čtení, a proto jen velmi stručně dovolte, abych řekl, že tato sedmá novelizace zákona na ochranu osobních údajů je tradičně dalším harmonizačním krokem a dále se zaměřuje na zlepšení dosavadního rámce výjimek pro některé skupiny správců osobních dat. Rámec výjimek byl v návrhu doplněn o některé chybějící instituty a okruhy a současně se navrhuje novelizovat nebo zrušit ta ustanovení, která svým obsahem vybočovala nebo přesahovala tento rámec. Zpřesnění se rovněž týká úkonů fyzických osob s občanskoprávní úpravou právních úkonů, což se promítá především v novelizovaných ustanoveních zákona, která se vztahují k podmínkám poskytování souhlasu subjektu. Konečně třetí částí úpravy je nové znění sankčních ustanovení.

Jménem předkladatele bych chtěl říci, že po velmi věcném projednání v petičním výboru se ve třetím čtení ztotožním s návrhy na změny přijaté v petičním výboru. Chtěl bych ještě dopředu říci, že mám avizovánu snahu některých poslanců, zejména školského výboru. vrátit zákon do nového projednání do školského výboru kvůli obavě, zda některá jeho ustanovení nezasahují do archivního zákona. Chtěl bych za předkladatele říci, že jsem připraven k jednání o případném vzneseném pozměňovacím návrhu ve druhém čtení s těmi poslanci, kteří mají tuto obavu, ale považoval bych za zbytečné prodlužování celé věci vracet zákon do nového projednání do výboru, protože Poslanecká sněmovna má velmi napjatý program a myslím, že věc se dá vyřešit teď v rámci druhého čtení na plénu. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také děkuji. Jen zopakuji, že návrh jsme přikázali k projednání výboru petičnímu a výboru pro evropskou integraci. Zpravodajkou petičního výboru je paní poslankyně Veronika Nedvědová, takže ji prosím, aby se i ona vyjádřila.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP