(10.10 hodin)

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, pane předsedo, za slovo. Vážené dámy a pánové, dovolte, abych i já přednesl pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku č. 508, novela zákona o ochraně osobních údajů a související novela zákona o bankách.

Navrhuji v § 37 zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění změn a doplňků, zrušit odst. 3, 4 a 5 jako nadbytečné a ponechat pouze odst. 2 v upraveném znění, a to následovně:

"Bod 2: Banky a pobočky zahraničních bank jsou povinny pro účely bankovních obchodů zjišťovat a zpracovávat údaje o osobách, vyjma citlivých údajů o fyzických osobách, potřebné k tomu, aby bylo možno bankovní obchod uskutečnit bez nepřiměřených právních a věcných rizik pro banku. Údaje musí být přiměřené právním a věcným rizikům bankovního obchodu se subjektem údajů a relevantní pro posouzení těchto rizik. Na takto získané a zpracovávané údaje se vztahuje ustanovení zákona o bankovním tajemství - § 38 tohoto zákona."

Nyní krátké odůvodnění.

Za prvé. Pravidlo o povinnosti bank získávat a zpracovávat údaje o osobách-klientech pro účely minimalizace finančních bezpečnostních rizik je standardem, který je vyžadován v sílící míře. Hlavní důvody pro zpracovávání osobních údajů jsou v podstatě znalost zákazníků a ochrana proti praní špinavých peněz, odhalování financování terorismu a nezbytnost tzv. obezřetného podnikání bank.

Za druhé. Protiváhou povinnosti bank znát své klienty je institut bankovního tajemství, vyžadovaný např. na rozdíl od obchodního tajemství už dříve. Zneužití obchodních údajů bankami je takto ochráněno, a to již podstatně delší dobu, než se vůbec objevily první myšlenky o ochraně osobních údajů.

A za třetí. Navržená změna § 37 zákona o bankách, to je zrušení odstavců 3, 4 a 5 a změna dikce odst. 2, vyhovuje námitkám ze strany expertů Evropské komise pro ochranu osobních údajů vůči dosavadnímu znění, které byly vtěleny do analýzy Evropské komise v červnu loňského roku. - Jen pro informaci chci dodat, že vládní návrh navrhoval zrušení nejen odstavců 3, 4 a 5, ale i celého odstavce 2.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl pan poslanec Doležal. Ještě se hlásí pan poslanec Nájemník. Prosím.

 

Poslanec Václav Nájemník: Vážený pane předsedo, v poslední době se, dámy a pánové, rozmáhá výraz "načíst" něco. Já jsem tradičnější a budu zachovávat obvyklá kritéria naší české řeči, takže ten pozměňovací návrh svůj jenom přečtu. Uvidíme, co z toho vznikne, jestli to bude také platit.

Dovolte, abych tedy přednesl tento pozměňovací návrh: V bodu 10 v § 5 odst. 1 písm. c) se navrhuje vypustit poslední větu začínající slovy "Informaci o blokování".

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji poslanci Nájemníkovi. Má ještě někdo návrh, který by chtěl uplatnit v podrobné rozpravě? Pokud tomu tak není, končím podrobnou rozpravu.

Zeptám se ještě pana ministra zda chce vystoupit. (Naznačuje, že nikoli.) Ptám se rovněž zpravodajky, jestli je něco, o čem bychom měli hlasovat - zdá se mi že ne. (Zpravodajka přisvědčuje.) Pak mi tedy nezbývá nic jiného než ukončit druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi i paní poslankyni Nedvědové a končím projednávání bodu č. 14.

 

Dalším bodem našeho programu je bod číslo

 

19.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 200/1994 Sb.,
o zeměměřictví a o změně a doplnění některých zákonů
souvisejících s jeho zavedením, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 519/ - druhé čtení

 

Předložený návrh by měl uvést ministr zemědělství Jaroslav Palas. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené kolegyně a kolegové, hlavním cílem předkládané novely zákona o zeměměřictví je připravit právní prostředí pro vytvoření registru geografických informací.

Navržená právní úprava vymezuje pojem základní báze geografických dat jako databázový soubor všeobecně využívaných základních dat celého území České republiky. Výslovně konstatuje, že vedení této databáze je zeměměřickou činností ve veřejném zájmu, a dává též zákonný podklad součinnosti orgánů veřejné správy při vedení dat v tomto souboru. V současné době je součinnost orgánů veřejné správy při vedení dat v této databázi zajišťována smluvně.

Příprava tvorby základní báze geografických dat byla zahájena v roce 1993 zákonem č. 107/1993 Sb., kterým se měnil zákon o zeměměřických a katastrálních orgánech, a byl stanoven správcem této databáze Zeměměřický ústav v Praze. Naplňování základní báze geografických dat je prakticky dokončeno, v roce 2003 se ještě doplňovaly některé atributy geografických objektů a již probíhá první aktualizace.

Tuto databázi dnes využívají resorty zemědělství, životního prostředí, dopravy a spojů, místního rozvoje, dále kraje a řada obcí. Základní báze geografických dat má sloužit jako geografický základ pro zaznamenávání a zpřístupňování tematických informací z rozhodovacích procesů orgánů veřejné správy vztahujících se k území státu.

Změna zeměměřického zákona v naznačeném směru bude předpokladem pro právní úpravu registrů veřejné správy tak, aby spolu s tematickými daty vytvořenými a vedenými subjekty veřejné správy mohl vzniknout registr geografických informací.

Návrh zákona byl projednán dne 29. ledna 2004 v zemědělském výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu, který doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby se ním vyslovila souhlas, a současně navrhl pozdější účinnost této novely, a to od 1. 1. 2005, s čímž souhlasím.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji za úvod. Návrh jsme přikázali v prvém čtení zemědělskému výboru, jeho usnesení máme jako sněmovní tisk 519/1. Prosím znovu paní poslankyni Nedvědovou, aby se ujala slova jako zpravodajka. Prosím.

 

Poslankyně Veronika Nedvědová: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, pan ministr se již zmínil o usnesení zemědělského výboru, které bylo přijato dne 22. ledna 2004 na 25. schůzi. Zemědělský výbor doporučuje Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 200/1994 Sb., o zeměměřictví a o změně a doplnění zákonů související s jeho přijetím, ve znění pozdějších předpisů, schválit s pozměňovacím návrhem, který byl také zmíněn, a to že se účinnost posouvá a v článku 2 se slova "dnem 1. dubna 2004" nahrazují slovy "dnem 1. ledna 2005". Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní otevírám obecnou rozpravu a ptám se, kdo se hlásí. Přihlášky nejsou. Pokud se nikdo nehlásí do obecné rozpravy k zákonu o zeměměřictví, pak obecnou rozpravu končím.

Zdá se mi, že ani pan ministr, ani paní zpravodajka nemají co dodat, takže děkuji jak panu ministrovi, tak paní zpravodajce. Máme za sebou projednávání bodu č. 19.

(Poslanec Vlček upozorňuje předsedu, že neproběhla podrobná rozprava k bodu č. 19.)

Omlouvám se, kolega Vlček mě upozornil, že sice proběhla obecná rozprava, nebyla však otevřena rozprava podrobná. Je tedy třeba zahájit podrobnou rozpravu, což v tuto chvíli činím a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Pokud ne, podrobnou rozpravu končím a uděláme ještě jeden pokus ukončit projednávání bodu č. 19.

 

Nyní máme před sebou bod číslo

 

20.
Vládní návrh zákona o přezkoumávání hospodaření
územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí
/sněmovní tisk 480/ - druhé čtení

***




Přihlásit/registrovat se do ISP