(11.50 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Dolejšovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Josef Janeček, připraví se pan poslanec Petr Braný.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové, vážené kolegyně, nejprve bych se chtěl znovu přihlásit k návrhům, které jsem předložil v prvním druhém čtení. Je to návrh označený písmenem i), abych ho nemusel předčítat.

Mým druhým návrhem, který bych chtěl předložit a který jste dostali v písemné formě, je návrh, který má nějakým způsobem zpřehlednit lékovou politiku. Je to takový první krok, protože všichni víme, že v oblasti léků je něco, co bychom v oblasti šedé ekonomiky v našem zdravotnictví označili za přímo centrum, kde se ona šedá ekonomika v našem zdravotnictví odehrává v nejširší míře.

Já se domnívám, že je potřeba udělat v prvním kroku několik opatření, to je vyčistit z 521 skupin, které jsou přílohou našeho zákona, kde se vyskytují léky, které jsou poskytovány jednou firmou. Tato firma se potom dostává do pozice monopolního poskytovatele s tím, že ze zákona má nárok na úhradu. Čili odstranit tyto skupiny. Dále odstranit skupiny, ve kterých neexistuje na trhu v České republice žádný další léčivý přípravek, a z důvodu příliš úzké definice skupin léčivých přípravků umožnit, aby takové skupiny přípravků byly poněkud širší. Čili návrh máte předložen.

Pokud by došlo i k dalším krokům v oblasti lékové politiky, to je, pokud by se nám podařilo omezit to, co se někdy nazývá ekonomickými pobídkami, to je, že firmy místo toho, aby investovaly do vývoje nových preparátů, spíše investují do různé kongresové turistiky, spíše investují do toho, aby pomocí tzv. ekonomických pobídek přiměly lékaře, aby předepisovali jejich "pravé" léky, přičemž ony rabaty putují někam jinam. Pokud se nám podaří odstranit i tuto oblast, lze očekávat, že v oblasti lékové politiky bychom mohli dosáhnout úsporu, která se pohybuje v řádu několika miliard korun.

Toto je jeden z prvních kroků a já bych prosil o podporu tohoto návrhu zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Josefu Janečkovi a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Petr Braný, a připraví se jako poslední z písemně přihlášených, pan poslanec Milan Cabrnoch.

 

Poslanec Petr Braný: Vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, kolegyně a kolegové, v úvodu bych chtěl sdělit, že jsem člen správní rady VZP v Českých Budějovicích, nominovaný Jihočeským krajem.

Můj pozměňovací návrh jste obdrželi písemně. Jedná se o problematiku státní záruky za financování zdravotní péče. Zároveň jste obdrželi zdůvodnění tohoto návrhu. Protože se na mě obrátili někteří kolegové, a to s otázkou, jestli nechci rozvrátit státní rozpočet, tak nad písemné zdůvodnění ještě zpřesním cíl tohoto pozměňovacího návrhu.

Jsem názoru, že do zdravotnictví plyne dostatek finančních prostředků, ale jsou špatně přerozdělovány. I proto jsem iniciátorem petice týkající se kritického stavu ve zdravotnictví, kde mimo mě je kolega Filip, Ransdorf, Kavan, Bayerová a Suchá. Tato petice se zatím setkává se širokým zájmem. Je v oběhu asi tři týdny.

Ale abych se vrátil k meritu věci. Přijetí tohoto pozměňovacího návrhu si myslím, že bude mít vliv zejména na lékovou cenovou politiku, zejména na Ministerstvo financí a Ministerstvo zdravotnictví, aby se chovaly mnohem hospodárněji. Jako příklad uvádím. Například dnešní vyhláška drží kurs dolaru 33 Kč za dolar. Rozumím té víře v tuto měnu zejména na Ministerstvu zdravotnictví. Ale odhady jsou - pět až sedm miliard nás stál kursovní rozdíl jenom za minulý rok. Zatím jsme v tomto neviděli žádný razantní tah ani z jednoho ministerstva. Já si myslím, že firmy, které na trhu s léčivy operují, se chovají legitimně a činí to, co jim umožňujeme. To je další důvod, proč jsem chtěl, aby tento návrh byl brán vážně a aby byly snahy dopady minimalizovat vevnitř to, co může vláda nebo my ve sněmovně dále ovlivňovat.

Bohulibé cíle jsem se dozvěděl teď z velmi rozverného dílka mistra Budínského, kde právě na přebalu je jedna významná firma, uvádí, co všechno v České republice činí, ale to beru jako chvályhodný čin a počin. Chtěl bych končit předmluvou, kterou ztvárnila paní ministryně Součková. Dovolím si krátkou citaci: Nikdo z nás by neměl prožít den bez úsměvu, bez toho, aniž by sobě a druhým neudělal alespoň malou radost. Způsobů a cest je hodně. - Já bych chtěl doplnit, paní ministryně: Nedělejme radost jenom jedněm, ale udělejme radost i milionům pacientů. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Branému. Hovořit bude pan poslanec Milan Cabrnoch.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, chtěl bych vás informovat o tom, že moje pozměňovací návrhy k tisku 444 pro opakované druhé čtení byly rozdány včera v písemné podobě do lavic poslancům Poslanecké sněmovny. Chtěl bych jenom pro vaši informaci uvést, že ve většině se jedná o pozměňovací návrhy, které již byly podpořeny výborem pro sociální politiku a zdravotnictví. Nejedná se tedy o nic nového, co by poslanci výboru neměli možnost projednat a řádně zvážit.

Vážené kolegyně a kolegové, rád bych v tomto místě v podrobné rozpravě velmi krátce reagoval na nebývalé množství nebývale různorodých pozměňovacích návrhů, které jsou k tomuto vládnímu návrhu novely zákona o VZP a zaměstnaneckých zdravotních pojišťovnách předloženy. Chtěl bych vyjádřit své přesvědčení o tom, že takovýmto způsobem se nelze dobrat k dobrému výsledku, že takovýto způsob práce, kdy zákon, jak se zdá, obsahuje z pozměňovacích návrhů jednotlivých kolegů řadu nepřímých novel dalších zákonů, které souvisejí okrajově, anebo dokonce vůbec nesouvisejí s problematikou Všeobecné zdravotní pojišťovny a zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven, není správnou cestou a neodpovídá řádnému procesu přípravy a vzniku legislativy v České republice, s důrazem na to, že tyto novinky, tyto změny a tyto chyby, kterých se bezpochyby sněmovna dopustí, se dotknou života každého člověka České republiky a chaos, který způsobíme při případném přijetí tohoto zákona, bude rozsáhlý a bude se nám těžko napravovat a každému jednomu z nás se bude velmi těžko vysvětlovat našim voličům, ať jsou zleva nebo zprava, proč jsme takové nesmysly spáchali.

Kromě toho se v zákoně znovu opakuje i v argumentaci předkladatele se znovu opakuje podle mého názoru fatální návrh na vyčerpání z rezervních fondů, na snížení rezervního systému, který je velmi nestabilní, a na nenaplňování rezervních fondů a zajišťovacích fondů v tomto systému, který je velmi nestabilní. Je to naprosto nezodpovědné a je to práce systémem po nás potopa. Z toho důvodu především navrhuji zamítnutí zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Cabrnochovi. Vystoupí pan poslanec Říha.

 

Poslanec Vladimír Říha: Vážený pane místopředsedo, paní ministryně, páni ministři, dámy a pánové, dovolte mi, abych v podrobné rozpravě nejprve jako zpravodaj znovu podal pozměňovací návrhy obsažené v usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví ze dne 22. ledna, a sice pozměňovací návrhy ve znění uvedeném v tisku 444/2 pod písm. A, body 1 až 14.

Za druhé mi dovolte, abych znovu podal pozměňovací návrhy, které jsou v tisku 444/2 pod písm. J, a sice body 1, 3, 4, 5.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP