(Jednání pokračovalo v 9.31 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, je 9.31 hodin. Uplynula doba, kterou si vyžádal na svoji poradu klub ČSSD.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Sděluji, že paní kolegyně Šedivá má náhradní kartu č. 6, pan kolega Bílý náhradní kartu č. 3 a paní kolegyně Orgoníková náhradní kartu č.1.

O omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito kolegové a kolegyně: Josef Hojdar ze zdravotních důvodů, Martin Kocourek - zdravotně rehabilitační testy a vyšetření, Petr Lachnit - zahraniční pracovní cesta, Miloš Patera - zdravotní důvody, Evžen Snítilý - nemoc, Miloslava Vostrá - nemoc. Kolegové Vladimír Laštůvka, Pavel Svoboda, Jan Zahradil a kolegyně Helena Mallotová jsou jako pozorovatelé v Evropském parlamentu.

Z členů vlády se omlouvá paní ministryně Petra Buzková - zahraniční pracovní cesta, Miroslav Kostelka - doprovod pana prezidenta, a pan ministr Cyril Svoboda, který je v Berlíně na konferenci o Afghánistánu.

Jak již bylo rozhodnuto, dnešní jednání začneme hlasováním o návrzích zákonů v bloku třetích čtení, které mají splněnou lhůtu, které jsme již pevně zařadili. Jsou to tyto body: 89, 92, 95, 99, 101, 104, 105 a jako první bod odpoledního jednání potom zpráva vyšetřovací komise v případu Diag Human.

Mám zde přihlášku s procedurálním návrhem pana kolegy Höniga, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Pavel Hönig: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno. Minulý týden prošel sněmovnou v prvním čtení zákon o nákupu a prodeji vojenského materiálu, tisk č. 573. Včera ve večerních hodinách a dnes ráno byl tento návrh zákona projednán ve výboru pro obranu a bezpečnost a v hospodářském výboru.

Dovolte mi, abych navrhl zařazení nového bodu, a to je druhé čtení tohoto návrhu zákona a třetí čtení tohoto návrhu zákona. Druhé čtení navrhuji na tento pátek jako sedmý bod jednání a třetí čtení na čtvrtek 8. dubna jako první bod jednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vzhledem k tomu, že úvod našeho jednání byl poznamenán půlhodinovou přestávkou, domnívám se, že lze vykládat usnesení Poslanecké sněmovny tak, že umožňuje podání tohoto procedurálního návrhu, neboť se nejednalo, přestože je 9.34 hodin, a tedy čtyři minuty po limitu.

To byl procedurální návrh pana kolegy Höniga, který zní: Návrh - zjednodušeně řečeno - o nákupu vojenského materiálu v případě druhého čtení zařadit jako sedmý bod tento pátek, v případě třetího čtení jako první bod příští čtvrtek.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 133. Kdo je pro tento procedurální návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 161 pro návrh 69, proti 8. Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

89.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 252/1994 Sb.,
o rozhlasových a televizních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání
a o změně dalších zákonů, ve znění zákona č. 309/2002 Sb.
/sněmovní tisk 274/ - třetí čtení

 

Slovo uděluji ještě panu ministru vnitra Stanislavu Grossovi.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci. Musím se omluvit, chci zpochybnit předchozí hlasování. Toto politováníhodné nedopatření se mi stává tak jedenkrát za deset let, bohužel se tak stalo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Myslím si, že vás hodně podceňujeme, pane ministře, protože má-li váš hlas vliv dvaceti hlasů, což byl rozdíl mezi kvorem a hlasy "ano", tak máte velkou moc.

Dobře, v každém případě zazněla námitka proti předcházejícímu hlasování.

 

Zahajuji hlasování číslo 134. Kdo souhlasí s touto námitkou? Kdo je proti?

Z přítomných 173 pro 88, proti 12. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o procedurálním návrhu pana kolegy Höniga. Zahájil jsem hlasování číslo 135. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 179 pro návrh 93, proti 22. Konstatuji, že tentokrát byl návrh přijat.

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr kultury Pavel Dostál a zpravodajka výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a stálé komise pro sdělovací prostředky paní kolegyně Eva Nováková. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 274/5.

Otevírám rozpravu. Pan kolega Talíř, prosím.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně poslankyně, páni poslanci. Dovolím si v rozpravě jenom upozornit na to, že v pozměňovacím návrhu, který máme v tisku 274/5 pod písm. A - je to pozměňovací návrh stálé komise pro sdělovací prostředky - je chyba. Označil bych ji jako legislativně technickou, neboť se v § 2 odst. 5 odkazuje na odstavce 4 a 5 a mělo by tam být správně 3 a 4. Vzniklo to přepisováním, takže prosím, aby byla tato oprava uznána za legislativně technickou opravu.

Ale ve druhé části svého vystoupení bych se chtěl zmínit o proceduře. Přestože paní zpravodajka ji ještě nenavrhla, ale debatovali jsme o ní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP