(15.20 hodin)
(pokračuje Zgarba)

Poslední téma, které jsem chtěl zmínit, je zakonzervování současného stavu mezi zemědělskými podnikateli z důvodu dlouhodobého nájmu a nulový nájem. Zakonzervování současného stavu ať krátkodobou, či dlouhodobou nájemní smlouvou je irelevantní věc jako taková, protože všichni víme, že zemědělský podnikatel hospodaří jako každý jiný slušně, nebo špatně. Pokud hospodaří slušně, prochází konkursem, nebo končí své hospodaření a přenechává jak svůj majetek, tak půdu jinému nájemci. V podstatě zcela výjimečně se stává v ploše ČR, že by půda byla bez konkrétního uživatele či nájemce.

Nulový nájem. K tomu bych chtěl říci tolik, že mimo rodinné nebo jiné vztahy mezi vlastníkem půdy a nájemcem nevím snad o žádném případu, že by nájemní smlouva byla naformulována tak, že tam neexistuje žádná finanční částka, za kterou je pronajmuta.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zgarbovi. O slovo se přihlásil předseda klubu KDU-ČSL pan poslanec Talíř.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Pane předsedající, dovolte mi, abych požádal o přestávku na poradu klubu KDU-ČSL v délce 15 minut.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: V rámci rozpravy?

 

Poslanec Jaromír Talíř: Po skončení obecné rozpravy.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Pokud nejsou další přihlášení do rozpravy - pan ministr se hlásí v rámci rozpravy? Dobře. Pan ministr vystoupí, poté co rozprava bude ukončena, což je právě nyní. Pan ministr má nyní příležitost ke svému vystoupení.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych ve svém závěrečném vystoupení zopakoval v podstatě to, co jsem řekl v úvodu. Změna právní úpravy minimální délky výpovědní lhůty byla vyvolána skutečnou potřebou posílit stabilizaci nájemních vztahů k půdě, nikoliv, jak někteří poslanci tvrdili, že naším cílem bylo pošlapání lidských práv. My si musíme uvědomit, že podnikatel, zemědělec, který investuje do půdy, investuje do strojů, investuje do závěsného zařízení, potřebuje mít pro své podnikání určité období, aby mohl vložené investice řádně využít a zhodnotit.

Za druhé, vstupujeme do Evropské unie a čerpání některých finančních prostředků z fondů Evropské unie je skutečně podmíněno tím, že zemědělec bude na své půdě minimálně pět let na své půdě hospodařit, že se zaváže hospodařit pět let, tudíž tato úprava občanského zákoníku mu to umožňuje.

Chtěl bych říci, že některé země, jako například Francie, Dánsko, ale i Německo, mají v podstatě podobnou úpravu. Současná délka výpovědní lhůty neumožňuje investovat do půdy, a proto jsme k tomu přistoupili.

Nyní mi dovolte, abych reagoval na některé otázky, které zazněly v rozpravě. K otázce, jak bude postupovat Pozemkový fond, zda tato právní úprava neomezí privatizaci státní půdy. Pozemkový fond je připraven na dodatky ke smlouvám. Tam, kde zemědělci budou hospodařit v rámci AGRO-ENVI projektů, je připraven uzavřít smlouvy na dobu určitou na pět let. Nejsem přesvědčen o tom, vzhledem k tomu, že u nás hospodaří zemědělci v rozsahu asi 6 % z celkového zemědělství v oblasti AGRO-ENVI, že by to nějakým způsobem prodej státní půdy a její privatizaci zablokovalo.

K termínu, který kritizoval pan poslanec Papež, že je uvedeno v tisku 1. března 2004, bych chtěl říci, že není vinna vláda ani Ministerstvo zemědělství. Spíše je to otázka toho, kdy aparát sněmovny dal tento tisk na pořad jednání. Myslím, že není problém termín upravit.

K některým připomínkám pana poslance Pospíšila. Hovořil o omezení vlastnického práva. Je to prostě otázka pohledu, jestli se díváme z pohledu vlastníka, nebo z pohledu toho, kdo na půdě hospodaří, kdo chce investovat, chce si koupit novou techniku, chce čerpat finanční prostředky z Evropské unie. To je otázka pohledu. Já jsem přesvědčen, že dáváme šanci ke stabilitě a stabilizaci hospodaření na půdě.

Chtěl bych citovat z důvodové zprávy, kde je uvedeno, že předkládaná novela zákona je plně v souladu s Ústavou České republiky a ústavním pořádkem. Chtěl bych říci, že já Legislativní radě věřím více než názoru pana poslance Pospíšila nebo pana poslance Kučery. Pokud bylo řečeno, že se navrhovatelé nevyrovnali s názory odborníků, rád bych věděl, které odborníky myslel. Jestli myslel agrární extremisty typu pana Kučery nebo pana Tyla, nemám důvod se s takovými názory vyrovnávat.

Tolik k názorům, které zde zazněly. Jednoznačně nesouhlasím s názorem pana poslance Kučery, který označil tento návrh za protiústavní, který řekl, že porušuje ústavní principy. S tím si dovolím nesouhlasit. Chtěl bych říci, že tato úprava oproti názoru pana poslance Kučery skutečně pomůže k určité stabilizaci hospodaření na zemědělské půdě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Palasovi za jeho vystoupení. Nyní je prostor na jednání klubu. Budeme pokračovat v 15.45 hodin. Připomínám, že padl návrh na zamítnutí této předlohy již v prvním čtení.

Slovo má předseda klubu KDU-ČSL Talíř.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Pane předsedající, chci pouze svolat klub KDU-ČSL do místnosti 106 ihned.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Budeme pokračovat v 15.45 hodin. Budeme pravděpodobně hlasovat, tak prosím, ať se nesvoláváme třičtvrtě hodiny.

 

(Jednání přerušeno v 15.28 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP