(16.40 hodin)
(pokračuje Filip)

Nejdříve tedy budeme hlasovat hlasování pořadové číslo 173 o přikázání petičnímu výboru. Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 173 z přítomných 166 poslanců pro 91, proti 23. Návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o návrhu na přikázání ústavně právnímu výboru, a to v hlasování pořadové číslo 174, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 174 z přítomných 166 poslanců 124 pro a 4 proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o přikázání výboru veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí v hlasování pořadové číslo 175, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 175 z přítomných 167 pro 92, proti 16. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o prodloužení o 20 dnů. Jiný návrh nepadl. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 176 a ptám se, kdo je pro prodloužení lhůty k projednání o 20 dnů. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 176 ze 168 přítomných pro 142, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání petičnímu výboru, ústavně právnímu výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Lhůta pro jeho projednání byla prodloužena o 20 dnů, tedy na 80 dnů.

Děkuji zástupci navrhovatelů, panu poslanci Kalovi. Děkuji zpravodaji, panu poslanci Křečkovi a končím bod 44.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod

 

45.
Návrh poslanců Václava Votavy, Milady Emmerové a Rudolfa Tomíčka
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 201/2002 Sb.,
o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových
/sněmovní tisk 551/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 551/1. Žádám, aby místo u stolku zpravodajů zaujal zástupce navrhovatelů pan poslanec Václav Votava a zpravodaj pro první čtení poslanec Vladimír Doležal. Žádám, aby se pan poslanec Votava ujal slova se svou zprávou navrhovatele.

 

Poslanec Václav Votava: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, děkuji za příležitost uvést zde ve stručnosti v prvním čtení jménem skupiny poslanců projednávání sněmovního tisku 551, návrhu zákona na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 201/2002 Sb., o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Poslanecký návrh zákona byl vypracován po zralé úvaze navrhovatelů na základě výstupu z jednání s regionálními i ústředními představiteli Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, konaných v průběhu loňského roku. Námi navrhované změny v platném znění zákona č. 201 odrážejí více než jednoroční zkušenosti zaměstnanců úřadu s jeho aplikací. Jsme přesvědčeni, že se jedná o změny, které pomohou úřadu jeho činnost do budoucna výrazně zefektivnit a usnadnit.

V zásadě iniciujeme provést v platném znění zákona o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových změny trojího druhu. Za klíčovou oblast, která byla víceméně osnovou předloženého návrhu zákona, pokládáme problematiku minimálních výší finančních částek představujících obligatorní podmínku realizace tzv. výlučného jednání úřadu. Výlučné jednání opravňuje úřad k činnosti za podmínky, že tento bude jednat ve věcech s absolutní hodnotou předmětu řízení vyšší nebo alespoň rovnající se zákonem stanovenému finančnímu limitu. Praxe ovšem prokázala, že současné limity úřad v jeho činnosti jednoznačně omezují, neboť úřad nesmí jednat v řízeních, byť pro stát z ekonomických, právních či jakýchkoli jiných důvodů důležitých, je-li jejich předmětem věc nedosahující hodnoty zákonného limitu. Na některých územních pracovištích Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových nemohly dosud kvůli neúměrné výši těchto limitů podmínky pro výlučné jednání úřadu vůbec nastat. Proto navrhujeme snížit jejich výši v průměru o polovinu.

Platné znění zákona omezuje vstup úřadu do řízení, v nichž jsou projednávány obchodní věci, peněžitá plnění nebo vlastnická práva k nemovitým věcem o finančních částkách s hodnotami nižšími než 250, respektive 100 mil. Kč v případě obchodních věcí, 50 mil. Kč v případě peněžitých plnění a 25 mil. Kč v případě nemovitých věcí při určování vlastnického práva k nim. Po přijetí poslaneckého návrhu zákona by byly tyto částky sníženy u obchodních věcí na 150, resp. 50 mil. Kč, u peněžitých plnění pak na 25 mil. Kč a v případě řízení ve věcech určení vlastnického práva k nemovitým věcem na 15 mil. Kč.

Druhou oblastí, která je předmětem předloženého poslaneckého návrhu zákona, je oblast vnitřního fungování vlastního úřadu. Domníváme se, že je vhodné umožnit zaměstnancům úřadu stát se členy statutárních nebo kontrolních orgánů právnických osob, a to za podmínky, že by byli do těchto orgánů vysláni úřadem a toto jejich vyslání by pro ně bylo i plněním pracovních povinností. Omezení vztahující se dosud na všechny zaměstnance úřadu bez výjimky navrhujeme tedy zúžit pouze na zaměstnance úřadu vykonávající specifické činnosti, s nimiž je kolize členství těchto zaměstnanců ve statutárních nebo kontrolních orgánech právnických osob provozujících podnikatelskou činnost nežádoucí.

Třetí a poslední oblastí, již námi předložený návrh zákona pokrývá, je otázka přístupu úřadu k údajům evidovaným v katastru nemovitostí. Zde navrhujeme jednak umožnit úřadu k této agendě bezplatný přístup, jednak jej vzhledem k předmětu činnosti úřadu rozšířit na údaje o všech nemovitostech evidovaných v katastru nemovitostí, a to bez rozdílu. Je prokázáno, že činnost úřadu i průběh řízení, v nichž úřad vystupuje, se bez přístupu ke všem těmto údajům nesmírně komplikují. Podle platného právního stavu nemůže totiž úřad přistupovat výhradně k údajům o nemovitých věcech ve vlastnictví státu, s nimiž je úřad příslušný hospodařit.

Vážené kolegyně a kolegové, vláda zaujala k předloženému poslaneckému návrhu zákona neutrální stanovisko. Za skupinu navrhovatelů proto soudím, že k jeho předmětu neměla zásadní výhrady. Dokonce navrhla posoudit tuto naši poslaneckou iniciativu v souvislosti s vládním návrhem zákona rozšiřujícím působnost Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových o právní pomoc státu obcím, který byl rovněž projednáván. Od té doby však legislativní proces již pokročil.

Dámy a pánové, vzhledem k předmětu této poslanecké iniciativy si vás dovoluji požádat o propuštění této novely zákona do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zástupci navrhovatelů panu poslanci Votavovi. Nyní žádám, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení, pan poslanec Vladimír Doležal. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych i já se vyjádřil k tomuto sněmovnímu tisku 551. Je to poslanecká iniciativa týkající se návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 201/2002 Sb., o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP