(14.20 hodin)
(pokračuje Hojda)

Za druhé Radek Mezulánik. Navrhovatelem je občanské sdružení Sladkovská iniciativa smíření v Brně, občanské sdružení Trialog, Brněnský institut rozvoje občanské společnosti Brno. A za třetí Jan Prokeš. Navrhovatelem je Duha, Sdružení dětí a mládeže pro volný čas a přírodu Praha a Asociace pro mládež, vědu a techniku Praha.

Volební výbor v souladu s § 460 jednacího řádu provedl výběr kandidátů v počtu odpovídajícím trojnásobku počtu členů rady, kteří mají být zvoleni - v tomto případě to má být jeden člen - a podle jeho výsledku sestavil kandidátku tak, že na prvních třech místech jsou uvedeni kandidáti, kteří ve výběru provedeném volebním výborem získali nejvyšší počet hlasů a jejichž oprávnění navrhovatelé předložili všechny zákonem stanovené doklady k jejich volbě. Kandidátka byla postoupena poslaneckým klubům 20. února.

Zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební výbor doporučil volební komisi, aby volba proběhla tajným hlasováním. Volební komise toto doporučení neakceptovala a navrhuje Poslanecké sněmovně volbu veřejnou pomocí hlasovacího zařízení.

Dále podotýkám, že zvolenému členu započne funkční období dnem volby a skončí 28. 5. 2009, to je den konce funkčního období toho člena - jedná se o pana Ivana Binara - jehož místo se uvolnilo z jiného důvodu než uplynutím funkčního období.

Nyní prosím, pane předsedo, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům na člena Rady České televize a také ke způsobu volby.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane předsedo, za to, že jste nám poskytl výklad. Otevírám rozpravu. Jako první se hlásí pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Pane předsedo, paní a pánové, v souladu s návrhem volebního výboru i já předkládám Poslanecké sněmovně návrh na to, aby volba člena Rady České televize proběhla tajným hlasováním.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím. Hlásí se někdo další do rozpravy nebo má někdo ještě nějaký jiný návrh? Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím a je zřejmé, že bychom měli hlasovat nejdříve o návrhu pana poslance Vidíma.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano, je to tak, měli bychom hlasovat o návrhu na volby tajné.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, já vás v této chvíli všechny odhlásím a požádám, aby se všichni, kdo chtějí hlasovat, znovu přihlásili. Prosím, aby se také do sněmovny dostavili všichni, kdo chtějí hlasovat, a budeme hlasovat o návrhu pana poslance Vidíma, který navrhuje, aby hlasování o návrhu na volba člena Rady České televize bylo hlasování tajné. O tomto způsobu hlasování nyní hlasujeme.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby volba byla tajná, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má pořadové číslo 233. Z přítomných 169 poslanců pro hlasovalo l82, proti hlasovalo 53. Tento návrh na tajnou volbu nebyl přijat.

 

Ale vidím pana poslance Vidíma, že chce ještě zkontrolovat hlasování. (Krátká pauza na kontrolu výsledků hlasování.) Ptám se, jestli někdo toto hlasování zpochybňuje. Pokud ne, jsem přesvědčen, že jsme rozhodli o způsobu voleb, a prosím předsedu volební komise, aby řídil hlasování.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Protože Poslanecká sněmovna nerozhodla o volbě tajné, budeme hlasovat veřejně pomocí hlasovacího zařízení. Připomínám, že Poslanecká sněmovna přijala 25. května 2001 usnesení č. 1616, ve kterém stanoví, že veřejná volba členů Rady České televize končí, získá-li nadpoloviční většinu hlasů právě takový počet kandidátů, jaký je počet obsazovaných míst v Radě České televize. A protože dnes volíme pouze jednoho člena rady, bude zvolen kandidát, který jako první získá nadpoloviční většinu hlasů. Tím volba skončí a o dalších kandidátech se už nehlasuje. Toto usnesení platí i pro čtvrté volební období, jak se Poslanecká sněmovna na začátku tohoto volebního období usnesla.

Nyní budeme hlasovat o navržených kandidátech na člena Rady České televize. Podle usnesení volebního výboru jako první za člena rady je navržen pan Miroslav Tajč.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Budeme tedy hlasovat jako o prvním členovi panu Miroslavovi Tajčovi. Já budu říkat pouze počty hlasů pro, které se objeví na displeji.

 

Začínáme hlasování, první je hlasování o Ing. Miroslavu Tajčovi. Zahajuji hlasování. Kdo je pro tohoto kandidáta, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 234 z přítomných 171 pro hlasovalo 5. Prosím, dál.

 

Poslanec Pavel Hojda: Jako druhý byl navržen pan Radek Mezulánik.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan Radek Mezulánik. Zahajuji hlasování. Kdo je pro tohoto kandidáta, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 235 z přítomných 171 poslanců pro hlasovalo 31.

 

Poslanec Pavel Hojda: Jako třetí byl navržen pan Jan Prokeš.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan Jan Prokeš. Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 236 z přítomných 171 pro hlasovalo 92 poslanců.

 

Poslanec Pavel Hojda: Konstatuji, že v prvním kole volby člena Rady České televize byl zvolen pan Jan Prokeš. Získal 92 hlasů ze 171. Tím volba skončila.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Volba tedy skončila a my můžeme ukončit celé projednávání bodu 143, což byl návrh na volbu člena Rady České televize.

 

Máme další bod, to je

 

144.
Návrh na volbu členů Rady České tiskové kanceláře

 

Prosím, pane předsedo, znovu tento bod uveďte.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. V této radě jsou k dnešnímu dni neobsazena místa dvou členů. Budeme tedy volit dva členy Rady České tiskové kanceláře.

Ve stanovené lhůtě předložily poslanecké kluby tyto návrhy: Slavěna Broulíková za ČSSD, Pavel Horák - KDU-ČSL, Miroslava Moučková - KSČM a Eleanore Rassmusenová - KDU-ČSL. Návrhy byly zaslány poslaneckým klubům 23. března letošního roku.

Zvláštní zákon způsob volby nestanoví.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP