(14.40 hodin)

Poslanec Pavel Hojda: Konstatuji, že v prvém kole volby členů Rady ČTK byli zvoleni oba členové rady, a to Slavěna Broulíková počtem hlasů 88 ze 171 přítomných a dále Pavel Horák počtem hlasů 88 ze 172 přítomných. Tím dnešní volba končí a končí i oba volební body. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane předsedo. Opakuji, že jsme skončili blok voleb. Končím také bod 144.

 

Dalším bodem našeho pořadu je bod č. 146, kterým je

 

146.
Návrh na jmenování členů Evropského parlamentu
na přechodné období od 1. 5. do 19. 7. 2004

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má předseda Poslanecké sněmovny pan Lubomír Zaorálek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, vzhledem k tomu, že mandát poslanců zvolených do Evropského parlamentu ve volbách, které nás čekají nyní v červnu 2004, vzniká zahájením první schůze Evropského parlamentu v novém pětiletém funkčním období Evropského parlamentu, to je až 20. července 2004, je třeba jmenovat poslance Evropského parlamentu pro přechodné období. Jedná se o přechodné období od 1. května 2004 do 19. července. Na toto přechodné období jsou parlamenty nových členských států povinny jmenovat ze svých členů poslance Evropského parlamentu. Vyplývá to z článku 25 odst. 2 aktu o přistoupení, podle kterého mohou být za členy Evropského parlamentu na přechodné období jmenováni někteří nebo všichni pozorovatelé.

Já z tohoto důvodu navrhuji, aby Poslanecká sněmovna jmenovala za členy Evropského parlamentu pro přechodné období současné pozorovatele v Evropském parlamentu, ty, kteří jsou tam v současné době jako členové Poslanecké sněmovny, a zároveň navrhuji, aby pokud nebude mít tady nikdo námitku, se hlasovalo o jmenování všech členů najednou. Návrh usnesení vám byl předložen v písemné podobě na lavice a věřím, že to pro projednávání tohoto bodu stačí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám všeobecnou rozpravu, do které mám zatím jednu písemnou přihlášku, a to paní poslankyně Zuzky Rujbrové. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Kolegyně a kolegové, jsem přesvědčena, že v této sněmovně není přítomen nikdo, kdo by nevnímal potřebu plnohodnotného zastoupení České republiky v Evropském parlamentu již od okamžiku vstupu, tedy před vlastními volbami do Evropského parlamentu. Je skutečností, že smlouva o přistoupení s touto eventualitou počítá a výslovně stanoví, že zástupci lidu nových členských států v Evropském parlamentu pro období ode dne přistoupení do vlastního počátku volebního období mohou být jmenováni parlamenty těchto států z jejich řad podle postupu, který si jednotlivé státy stanoví. Legislativa Evropské unie nám tedy umožňuje postup navržený předsedou Poslanecké sněmovny, ale já bych zde přesto chtěla vyjádřit politování -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Paní poslankyně, promiňte, já se vám omlouvám, ale na chvilinku vás přeruším a poprosím všechny, aby se ztišili, protože skutečně není slyšet. Je to poměrně závažná záležitost, o které jednáme, takže, kolegyně a kolegové, prosím, abyste se usadili na svá poslanecká místa a případně ti, kteří mají potřebu hovořit, aby odešli do předsálí. Prosím o klid. Děkuji.

Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Také děkuji, paní místopředsedkyně.

Ráda bych vyjádřila politování, že český parlament v tomto směru více vychází z legislativy Evropské unie a již méně z legislativy vlastní a že tak důležitý akt, jako je zmocnění zástupců České republiky hájit zájmy této republiky v Evropském parlamentu, hodláme řešit pouhým usnesením Poslanecké sněmovny. Připomínám, že v této chvíli se na nás ještě legislativa Evropské unie nevztahuje, a přesto postupujeme výlučně podle ní, místo abychom jako například Litva nebo Slovinsko přijali zvláštní zákon, který by našim pozorovatelům po dobu takřka dvou měsíců zastupovat Českou republiku umožnil.

Jsem si vědoma toho, že v krátkosti času, který zbývá, jde o opatření účelné, ale na druhou stranu se také domnívám, že vytváříme precedens, kdy usnesením zasahujeme do něčeho, co mělo být řešeno zákonem, ne-li zákonem ústavním. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, paní poslankyně. Já vás poprosím, abyste zaujala, pokud se tomu nebudete bránit, místo u stolku zpravodajů, protože je zvykem v Poslanecké sněmovně, aby při těchto příležitostech první vystupující se této role ujal. Pokud se tomu nebráníte, tak prosím, zaujměte místo u stolku zpravodajů.

Ptám se, kdo se další hlásí do rozpravy. Pan poslanec Zdeněk Jičínský. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, kolegové a kolegyně, to, co tady uvedla paní poslankyně Rujbrová, je nepochybně pravda a bylo by čistší řešení, kdybychom tuto otázku upravili formou zákona. Ale přece jenom jsou tu určité důvody, které svědčí pro to, že usnesení sněmovny je také vhodnou formou, kterou to můžeme udělat. Souvisí to s tím, že náš Parlament je dvoukomorový. My tam vysíláme poslance této Sněmovny a nemyslím, že by Senátu patřilo, aby se vyslovoval k tomu, koho tam vysíláme. Samozřejmě i kdyby byla zachována forma zákona, měla by Sněmovna možnost rozhodnout ve druhém kole, pokud by Senát někoho z našich návrhů vyloučil, ale tato procedura je příliš složitá a zdlouhavá, takže jakkoliv souhlasím s paní kolegyní Rujbrovou, že čistší legislativní formou by bylo to, co ona navrhovala, myslím si, že v této věci i usnesení sněmovny je přijatelnou formou řešení této věci.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Zdeňku Jičínskému a ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Předseda Poslanecké sněmovny pan Lubomír Zaorálek. Prosím, pane předsedo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já možná jenom krátce na adresu toho, co tady bylo řečeno paní poslankyní Rujbrovou. Jsem přesvědčen, že podoba usnesení je procedurálně jednodušší. Chtěl bych připomenout, že například v Senátu dochází ke změně v pozorovatelích a je to záležitost, která se tím pádem odbude pouze v jedné komoře a nemusí to celé být podrobováno debatě tady ve Sněmovně. Nechci to jako právní názor nijak zpochybňovat, ale domnívám se, že z hlediska toho, že my potřebujeme dnes především za obě komory včas dodat do Evropského parlamentu potvrzenou sestavu těch, kteří nás budou reprezentovat od 1. května do 19. července, tak tento postup je v této chvíli nejrychlejší. Dohodli jsme se na něm vlastně mezi zástupci všech politických stran v této Poslanecké sněmovně a dohodli jsme se na tomto postupu také se Senátem. To je to, co mohu říci nyní na obranu toho, co tady předkládám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji předsedovi Poslanecké sněmovny a ptám se, zda se někdo další hlásí do všeobecné rozpravy. Nikoho nevidím. Všeobecnou rozpravu končím.

Ptám se obou, jak pana předsedy, tak paní zpravodajky, zda chtějí využít svého práva závěrečného slova. Není tomu tak. Přistoupíme tedy k rozpravě podrobné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP