(9.30 hodin)
(pokračuje Hojda)

Musím konstatovat, že mám sám negativní zkušenosti. Je ale zapotřebí ještě jednou připomenout, že bychom se měli dostávat k čistému řešení návrhů zákonů.

Myslím si, že pan ministr dopravy zde navrhl velice seriózní řešení. Ano, pokusme se hledat cestu tak, aby to vyhovovalo. I když on říkal, aby to vyhovovalo více Praze, ale já bych chtěl říci - ať to vyhovuje nejenom Praze, ale i ostatním krajům a ostatním, třeba i větším městům. Ale nehledejme v tomto případě speciální řešení naneurčito. Jestliže hovoříme o výstavbě třeba dálnic, je to výstavba, jakmile je dálnice vystavěna, je ukončena, můžeme tam hledat speciální zákon na odstranění problémů. Ale v tomto případě je to řešení naneurčito a tam bychom měli hledat taková řešení, aby vyhovovala doopravdy naneurčito, a ne abychom je museli upravovat za půl roku nebo za rok nebo kompletně předělávat.

Mé stanovisko k tomu se nemění. Já rozumím těm návrhům, které přednášejí zástupci Prahy, které přednesl můj předřečník, protože je to problém. Ale kde nemáme problémy v dnešní společnosti! Mohl bych asi jmenovat jeden obor za druhým, zdravotnictvím počínaje a školstvím konče. Takže nehledejme doopravdy speciální řešení tam, kde asi zapotřebí není, a tam, kde by bylo zapotřebí trošičku využívat i stávajících zákonů, nebo v těch zákonech, kterých se to týká, to je živnostenský zákon, zákon o provozu na pozemních komunikacích, zákon o krajích atd., hledejme cesty, které by byly všeobecně platné a prospěšné pro celou společnost.

I s ohledem na své vystoupení jako zpravodaje předkládám návrh na zamítnutí ještě v prvním čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Znovu se hlásí do rozpravy ještě pan kolega Dub. Prosím. Po něm pan kolega Vymětal.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám, pane předsedající. Vážená vládo, dámy a pánové, můj příspěvek směřoval k tomu, aby pan zpravodaj byl více kritický k názorům pražských taxikářů, nikoliv k tomu, že bych se snad domníval, že byl taxikářem nebo že má konflikt zájmů. Pro upřesnění.

Já bych chtěl říci, že hlavní město Praha, a já s tím mám opravdu zkušenost, využilo všech možných prostředků k tomu, a trvalo to téměř od roku 1990, aby dalo problematiku taxislužby dohromady, do pořádku. A protože ty zákonné prostředky byly nedostačující, proto tady máme návrh, kterým se teď zabýváme. A není to - znovu opakuji - kvůli hlavnímu městu Praze, je to kvůli celkovému pohledu na Českou republiku, kvůli cestovnímu ruchu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Dříve než udělím slovo panu kolegu Vymětalovi, musím ho udělit panu poslanci Bratskému, neboť ten se přihlásil písemně. Takže prosím, pan kolega Bratský, po něm pan kolega Vymětal.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji, pane předsedající. Pan kolega Vymětal se třeba příště přihlásí písemně také a já nebudu mít aspoň pocit, že ho předbíhám.

Hezký dobrý den, dámy a pánové. Chtěl bych vás oslovit v tom smyslu, že turistika je považována v řadě zemí za průmyslové odvětví a ty země, které z turistiky žijí, většina hrubého domácího produktu těchto zemí vzniká právě z turistického ruchu, obvykle mají velice dobrou a dokonalou taxislužbu, která je považována za velmi dobré, slušné povolání. V těch zemích je považováno za hrdost říci "já jsem taxikář", protože to jsou země, které obvykle tuto službu nutně potřebují k tomu, aby v rámci služeb poskytovaných zahraničním návštěvníkům své země všechno bylo dobré a dokonalé, aby se lidé dostávali z letišť k hotelům, od hotelů na atrakce, které země poskytuje.

Jsou ovšem země, kde taxislužba není vítaným povoláním. Jsou země, kam přijíždíte, a řada taxikářů je bez licencí, jsou to takzvaní černí, ti se ještě dělí na dvě skupiny, jsou země, kde černí taxikáři mají levnější ceny než licencovaní. Jsou ovšem země, kdy se setkáte s černou službou dražší. A pak jsou země, mezi které bohužel patří naše republika, což je asi ten nejhorší případ, kdy jsou taxikáři, kteří mají licence, ale chovají se jako taxikáři černí.

Samozřejmě toto není problém jenom hlavního města Prahy. Na druhou stranu bych vás chtěl požádat, abyste to nebrali regionálně, i kdyby to byl jenom problém hlavního města Prahy. Už to, že jsme umožnili krajům přicházet se zákonodárnými iniciativami, znamená, že Sněmovna připouští, že může být věc, která je důležitá jenom pro ten který kraj, a může vzniknout zákon, který se dotýká problematiky jenom jednoho kraje.

V tomto případě přináším svědectví člověka, který dvanáct let dělal starostu v hlavním městě Praze a zastupitele hlavního města. Taxislužba byla, je a dlouho ještě bude důležitým tématem nejen politických rozhovorů, ale každodenního života lidí v tomto městě žijících, nás všech, ale především i těch druhých, kteří přijíždějí do naší vlasti, a ať se to líbí nebo ne, tou Prahou projíždějí téměř všichni. I když pojedou do vašich krajů podívat se na zajímavosti a nádherné věci, které tam jsou k nabídnutí, vždy budou v Praze, vždy se setkají s taxislužbou, a je úporná snaha pražské veřejnosti i pražských zastupitelů s tímto problémem něco dělat.

Dovolte mi, abych vás z tohoto místa požádal, abyste pustili zákon do druhého čtení, aby alespoň zazněla pořádná odborná rozprava, abychom mohli případně do zákona zapracovat věci, které by umožnily i vám v dalších městech České republiky tuto službu považovat za dobrou, slušnou a cech taxikářský povýšit do stavu těch cechů, které se právem pyšní svým názvem. Opakovaně vás prosím - pusťte tento zákon do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu poslanci Bratskému. Nyní pan kolega Vymětal, po něm pan poslanec Šplíchal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Rád bych řekl vaším prostřednictvím kolegovi Bratskému, že vůbec nemám takový pocit, že by mě předbíhal, protože se chová přesně podle jednacího řádu a to je v pořádku. Takže s tím nemám žádný problém.

Dámy a pánové, mohl bych pokračovat v tom, co říkal kolega Bratský, ale v jiném gardu. Já mám takový pocit, že některé kraje, a u Prahy se to zvláště projevuje, mají pocit, že jsme jim dali právo legislativní iniciativy proto, aby vystupovaly s návrhy zákonů jako jednotlivý kraj. Zcela určitě to takto nebylo myšleno. To, co říkal kolega Bratský, je částečně pravda, jsou problémy s taxislužbou v Praze. Ale taxislužba je obor, kterému se věnují občané, podnikatelé v celé České republice. Přece kolega Bratský nechce, abychom v Poslanecké sněmovně přijali zákon o taxislužbě v Praze! To snad nemyslí vážně!

Já bych velice ocenil - on apeloval na to, abychom to propustili do dalšího jednání - kdyby hlavní město Praha, když má tento problém, projednalo tento problém v Asociaci krajů. Proto si kraje udělaly asociaci. Aby město Praha vědělo, jaký je názor na tuto problematiku v těch ostatních krajích. My přece musíme přijmout zákon, který bude platit pro celou republiku, ne speciálně pro Prahu tak a speciálně pro ostatní kraje jinak.

Takže já souhlasím s tím, aby tento zákon byl zamítnut, a doporučil bych, aby hlavní město Praha tento problém přeneslo do Asociace krajů, a jak tam dopadne, aby potom přišlo se zákonodárnou iniciativou, která bude mít podporu ostatních krajů České republiky. Děkuji za pozornost. (Poslanci KSČM tleskají.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: S faktickou poznámkou se přihlásil pan kolega Bratský. Faktická poznámka je také pana kolegy Bíži, a potom pan poslanec Šplíchal.

 

Poslanec Petr Bratský: Já bych jenom prostřednictvím pana předsedajícího vzkázal panu kolegovi Vymětalovi, že jsem neřekl, že se jedná o zákon, který se týká jednoho kraje. Já jsem upozornil, že i kdyby někdo z krajů přicházel se zákonodárnou iniciativou, která se bude dotýkat jenom jednoho kraje, měli bychom to brát vždy vážně. A v tomto případě Praha nepředkládá věc, která je jenom záležitostí Prahy.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ještě jedna faktická poznámka pana poslance Bíži. Pan kolega Šplíchal musí vydržet.

 

Poslanec Josef Bíža: Vážený pane předsedající, vážení kolegové a kolegyně, chtěl bych prostřednictví pana předsedajícího upozornit, že včera jsme přijímali zákon, který se týkal vyvlastnění jednoho domu v Praze, a byl to také speciální zákon.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní pan kolega Šplíchal a po něm pan poslanec Sehoř.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP