(11.00 hodin)
(pokračuje Langer)

Přikročíme k hlasování o návrhu usnesení, který vám přečtu: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou ČR a vládou SRN o přechodném pobytu příslušníků ozbrojených sil ČR a ozbrojených sil SRN na území druhého státu, podepsané v Praze dne 31. července 2003, sněmovní tisk 440."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 311. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 148 pro návrh 87, proti 3. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi a panu zpravodaji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Dalším bodem, který budeme projednávat je bod

 

68.
Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu Dohoda mezi Českou republikou a Guatemalskou republikou
o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaná dne 8. července 2003 v Praze
/sněmovní tisk 486/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Vážené poslankyně, vážení poslanci, návrh dohody, který nyní předkládám, byl podepsán 8. července 2003 mezi Českou republikou a Guatemalou. Jde o standardní dohodu, která se pouze v článku 4 odchyluje od tzv. vzorové dohody, která byla schválena usnesením vlády z roku 1999. Tato dohoda byla projednána a schválena vládou ještě před jejím podpisem.

Jak už jsem zmínil při svém vystoupení v prvním čtení, v článku 4 dohody chybí odstavec 2, který zajišťuje investorům poskytnutí restituce nebo spravedlivé přiměřené náhrady za škody utrpěné během zabavení nebo zničení majetku ozbrojenými silami druhé smluvní strany, které nebyly způsobeny bojovými akcemi nebo vyvolány nezbytností situace. Česká strana v zájmu sjednání dohody o ochraně investic přistoupila na tento požadavek, který vyplývá z ústavy Guatemaly, která nedovoluje cizím a ani vlastním občanům nárokovat si plnou náhradu škody za některé ztráty způsobené ozbrojenými silami Guatemaly.

Kromě tohoto odchylného ustanovení dohoda obsahuje pouze dvě drobné odchylky, které nejsou v rozporu s českou vzorovou dohodou a ani s českým právním řádem.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji místopředsedovi vlády a ministru financí panu Bohuslavu Sobotkovi. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Davida Šeicha a zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Svatomíra Recmana, aby postupně odůvodnili usnesení výborů, které byla rozdána jako sněmovní tisky 486/1 a 486/2.

 

Poslanec David Šeich: Pane předsedající, dámy a pánové, jak řekl pan ministr financí, dohoda o ochraně investic mezi Českou republikou a Guatemalou se mírně odchyluje od standardu, který Česká republika uznává, navazuje na určitá specifika právní doktríny latinskoamerických zemí. V minulosti jsme na zahraničním výboru například u smlouvy o vzájemné podpoře a ochraně investic s Mexickou republikou doporučili Ministerstvu financí přijmout tzv. institut výkladového dopisu, dopis, který by specifikoval, že tato odchýlení nejsou v rozporu s českým právním řádem. Ministerstvo financí tento postup tehdy odmítlo. V tomto duchu jsme se rozhodli na zahraničním výboru nepřijímat žádná doprovodná usnesení k tomuto textu.

Myslím, že je fér říci, že odchylka je způsobena Guatemalskou stranou a jednání o změně je zřejmě nereálné. Jsme před otázkou, zda přijmout dohodu o ochraně investic ve sníženém standardu, nebo ji nepřijmout vůbec. V tomto směru zahraniční výbor také jednal.

Text usnesení vám byl rozdán a zahraniční výbor navrhuje podpořit tuto dohodu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Prosím pana poslance Svatomíra Recmana, aby odůvodnil usnesení rozpočtového výboru.

 

Poslanec Svatomír Recman: Rozpočtový výbor se uvedeným tiskem zabýval na své 26. schůzi, která proběhla 3. března letošního roku. Návrh dohody odůvodnil náměstek ministra financí Šulc.

Chci potvrdit, že předmětem v rozpravě k této dohodě na rozpočtovém výboru byla rovněž otázka náhrady škod, jak o tom hovořil předkladatel ministr financí nebo zpravodaj zahraničního výboru. Je třeba říci, že z pohledu české a guatemalské strany otázka náhrady škod je zásadní otázkou, neboť - jak uvádí ve své důvodové zprávě i vláda - Guatemala a celý region Střední Ameriky byl v poslední době zmítán občanskými válkami. Možná by stálo za to, kdyby pan ministr v závěrečném slově znovu připomněl, jakým způsobem otázka náhrady škod bude řešena, pokud by tato situace nastala v praktickém životě.

Mimo tuto zásadní otázku dohoda obsahuje některé menší odlišnosti, které nejsou v rozporu s českým právním řádem ani se smyslem tzv. vzorové dohody.

Rozpočtový výbor vnímal, že jde o kompromisní řešení, aby výsledné znění neodporovalo právním řádům obou smluvních stran. Z toho důvodu rozpočtový výbor přijal usnesení č. 352, které jste obdrželi jako sněmovní tisk 486/1. V usnesení rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s touto dohodou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se někdo do rozpravy? Jestliže nikdo, rozpravu končím.

Ptám se pana ministra a zpravodajů, zda chtějí vystoupit se svými závěrečními slovy. Není tomu tak. Přikročíme k hlasování.

Protože jsou zde dva návrhy usnesení, které se nepatrným způsobem liší, žádám zpravodaje, aby doporučil, o kterém návrhu usnesení budeme hlasovat. Prosím pana poslance Šeicha, aby se vyjádřil, zda existuje nějaká dohoda mezi zpravodaji, protože obě usnesení výborů se nepatrně liší. Prosím o doporučení, o kterém návrhu usnesení budeme hlasovat.

 

Poslanec David Šeich: V tomto směru doporučuji usnesení rozpočtového výboru, protože je komplexnější.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Není proti tomuto postupu námitek? Zahájíme tedy hlasování. Kdo souhlasí s návrhem usnesení rozpočtového výboru, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 312 z přítomných 149 pro hlasovalo 102, proti nikdo. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že bylo přijato usnesení rozpočtového výboru.

 

O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu ODS pan poslance Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych vás informoval o věci, o které se domnívám, že byste měli být informováni, neboť je to klasický příklad věci, kterou musí posoudit každý z nás.

Volební lídr pan poslanec Rouček v době zasedání Poslanecké sněmovny, aniž by byl řádně omluven podle § 9 jednacího řádu a v době jednání Evropského parlamentu, prokazatelně objíždí zemi a dělá svou volební kampaň, dnes na Havlíčkobrodsku. To je první podvod.

Druhý je ten, že požádal kolegyni paní poslankyni Mallotovou, poslankyni ODS, aby ho takzvaně spárovala při služební cestě do Bruselu. Ona tak učinila. Tam se on ovšem nenachází.

Víme, že s takovými praktikami se dá těžko něco udělat, ale chceme, abyste o nich věděli vy a aby o nich věděla veřejnost. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Dalším bodem, který budeme projednávat, je bod

 

69.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací smlouva mezi Českou republikou
a Mezinárodní organizací pro migraci, kterou se mění Smlouva o spolupráci
mezi Českou republikou a Mezinárodní organizací pro migraci
ze dne 15. října 1997, podepsaná v Praze dne 17. června 2003
/sněmovní tisk 470/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr vnitra pan Stanislav Gross.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP