(11.40 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Kdo souhlasí s tím, aby tento vládní návrh zákona byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Zahájila jsem hlasování. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 317. Z přítomných 112 poslanců 96 hlasovalo pro, proti nikdo. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat, je bod

 

74.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda evropského spolupracujícího státu
mezi Českou republikou a Evropskou kosmickou agenturou
/sněmovní tisk 547/ - prvé čtení

 

Hlásí se pan poslanec Petr Bratský. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Bratský: Jenom pro záznam, paní předsedající. Chtěl bych se omluvit, že možná zdržuji. Hlasoval jsem pro, a mám na sjetině křížek, takže pro záznam. Nezpochybňuji hlasování, ale jenom pro záznam, že jsem hlasoval pro.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Předložený návrh uvede ministryně školství, mládeže a tělovýchovy paní Petra Buzková. Prosím, paní ministryně, ujměte se slova.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážená paní předsedající, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi předložit vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda evropského spolupracujícího státu mezi Českou republikou a Evropskou kosmickou agenturou, sněmovní tisk 547.

Předkládaná dohoda k ratifikaci Parlamentem České republiky byla podepsána v Praze dne 24. listopadu 2003. Lze ji považovat za další významný krok, jímž se vytvářejí podmínky k tomu, aby se dosavadní spolupráce mezi Českou republikou a Evropskou kosmickou agenturou posunula na vyšší úroveň co do kvality i kvantity, a také další postupný krok ve směru k budoucímu plnému členství České republiky v této organizaci.

Evropská kosmická agentura - European Space Agency, dále jen agentura - je mezinárodní mezivládní organizací pro rozvoj kosmického výzkumu a technologie, jakož i jejich aplikací, která zásadním způsobem ovlivňuje aktivity evropských zemí v této oblasti. Doposud byla spolupráce České republiky s agenturou upravena Dohodou mezi vládou České republiky a agenturou o spolupráci ve výzkumu a využívání kosmického prostoru pro mírové účely, podepsanou dne 7. listopadu 1996, která vstoupila v platnost dnem 5. listopadu 1998, a to na dobu pěti let. Součástí této dohody bylo rovněž prováděcí ujednání mezi vládou České republiky a agenturou o účasti na vědeckém experimentálním programu PRODEX agentury, v jejímž rámci je Česká republika zapojena do šesti významných vědeckých projektů v období 2000 až 2004, financovaných z pravidelného finančního příspěvku 250 tisíc eur ročně, k čemuž se česká strana zavázala. Se snahou umožnit perspektivním nečlenským zemím širší zapojení do činnosti agentury bez rizika nadměrného ekonomického zatížení a případné ztráty přijaly členské země agentury v březnu 2001 rezoluci o zřízení zvláštního programu pro evropské spolupracující státy, dále jen program evropských spolupracujících států.

Za dané situace je pro Českou republiku účast v programu evropských spolupracujících států nejschůdnější cestou rozšiřování spolupráce s agenturou a zapojení do evropských struktur v oblasti kosmického výzkumu s cílem postupného dosažení plného členství. Celkový rozsah zapojení do programu evropského spolupracujícího státu bude určen finančním příspěvkem stanoveným konkrétní spoluprací zemí, z něhož budou hrazeny náklady řešitelů dané země na jejich účasti v projektech programu evropských spolupracujících zemí. Minimální výše tohoto příspěvku je jeden milion eur ročně. Tato částka bude v případě vstupu České republiky do programu evropských spolupracujících států každoročně uhrazena z rozpočtu kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z rezerv institucionálních prostředků na mezinárodní spolupráci ve výzkumu a vývoji. Není tedy požadováno zvýšení rozpočtu kapitoly školství.

Po svém vstupu v platnost bude dohoda evropských spolupracujících států jedinou formou spolupráce České republiky s agenturou. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji paní ministryni. Nyní prosím zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Václava Exnera, aby se ujal slova.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, pro spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou byla vymyšlena nová forma, takzvaný evropský spolupracující stát. Tato forma je výrazně méně nákladná než přidružené nebo plné členství, ale je také značně omezená. Účastníci budou mít vlastní program, který bude složen z námětů evropských spolupracujících států. Podléhá plné kontrole a schválení agenturou. Netýká se takzvaných klíčových technologií a není přímo spojen se základními programy pro členské a přidružené země agentury. K nim budou mít spolupracující státy nepřímý přístup prostřednictvím získávaných informací.

Forma je nabídnuta kromě České republiky Polsku, Maďarsku a Rumunsku k podpisu, ale podle důvodové zprávy zatím k tomu došlo jen s Maďarskem a Českou republikou. Důvodová zpráva konstatuje, že právě jen tyto dvě země prozatím partnersky obstojí. Plně fungovat i s výborem programu bude moci až při účasti aspoň tří zemí.

Předkládaná dohoda má nahradit dosavadní dohodu o spolupráci a prováděcí ujednání mezi vládou České republiky a Evropskou kosmickou agenturou na vědeckém experimentálním programu, ve zkratce PRODEX. Náklady pro prvních pět let jsou stanoveny na nejméně pět milionů eur a budou z nich hrazeny podíly nákladů na projekty, kterých se Česká republika zúčastní, a 7 % z každého ročního příspěvku padne na vnitřní náklady agentury a na administrativu spojenou s účastí České republiky v programu. Tato položka se má blíže neurčeným způsobem po pět let zvětšovat až do úhrady plné výše těchto nákladů. Náklady spojené s plným nebo přidruženým členstvím by byly nejméně osmkrát vyšší.

Kromě již popsaného podřízení agentuře vidím jako problém také závazek podle odst. 3.2 dohody, že Česká republiky bude - a teď cituji - "upřednostňovat evropské kosmické dopravní systémy a zařízení, produkty a služby náležející nebo vyvinuté či provozované pod záštitou agentury nebo jejich členských států" a bude je také prosazovat. Důvodová zpráva se sice odvolává na samozřejmost, se kterou tuto část podepsalo Maďarsko, ale bohužel nerozebírá, v jaké situaci je naše země, jaké máme závazky nebo vztahy s ostatními kosmickými agenturami, případně státy, a zda a v čem nás to může omezit. Podle odst. 8.2 se Česká republika staví do pozice, že se české průmyslové podniky vždy jen - a zase cituji - "budou přibližovat ke standardům kosmického průmyslu členských států agentury".

Dohoda je koncipována jako příprava na budoucí přistoupení k úmluvě o agentuře, na budoucí účast v jejích budoucích programech, jak je to uvedeno v cílech podle přílohy 1, například v oblasti telekomunikací se má jen demonstrovat užití. Mezi kategoriemi činností se vypichuje podpora malých a středních podniků, nikoliv významnější účast celého českého průmyslu. Vidím také určité dílčí problémy v předkládaných dokumentech a návrzích. V důvodové zprávě se hovoří o použití němčiny a francouzštiny podle odst. 15.5. Ten ale nic takového neobsahuje. Předložené texty, český a anglický, nebyly podepsány. To bylo napraveno na základě mé žádosti dodatkem ke sněmovnímu tisku.

Vysvětlení by bylo potřeba i pro princip průmyslové politiky, který zní "komplementarita se stávajícími odbornostmi v členských státech agentury", a také pro pojem "evropské průmyslové sítě". Myslím, že před druhým čtením bude také třeba vyjasnit, co to znamená, že Česká republika bude v zásadě vlastníkem aktiv, která vytvořila a financovala. V textu je také celá řada dalších drobných problémů, které podle mého názoru vyplývají z nedokonalého překladu.

Jelikož jsem předal předkladateli svoje připomínky předem, předpokládám, že pro projednání ve výboru bude k těmto dílčím připomínkám zaujato stanovisko. Mezi prvním a druhým čtením by předložená dohoda měla být důkladně posouzena kromě zahraničního výboru také ve věcně příslušném výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, mládež a tělovýchovu, což doporučuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP