(17.00 hodin)
(pokračuje Krákora)

Další pojišťovnou je pojišťovna 211, to je pojišťovna Ministerstva vnitra, ta je po Všeobecné zdravotní pojišťovně druhou největší zdravotní pojišťovnou v České republice a má 933 316 pojištěnců, blíží se téměř k milionu, a došlo tam k nárůstu pojištěnců o 5,4 %. Počet zaměstnanců je cca 610 a došlo k nárůstu o 4,5 %. Počet pojištěnců na jednoho zaměstnance je 1 533. Nárůst výdajů na zdravotní péči je 5,5 %. Saldo hospodaření je záporné 151 milionů 79 tisíc Kč a v rezervním fondu má zhruba 246 milionů Kč. Splácí dlouhodobé závazky ještě za pojišťovnu Grál. V roce 2002 zaplatila 57 milionů a zbývá jí ještě 219,4 milionu Kč.

Další pojišťovna je pojišťovna 213 Revírní bratrská pokladna Ostrava. Počet pojištěnců je 310 879, to je nárůst o 7,4 % za rok 2002. Počet zaměstnanců je 200, to je nárůst o 5,5 %. Počet pojištěnců na jednoho zaměstnance je 1 519. Nárůst výdajů na zdravotní péči je zvýšen o 6,3 % za rok. Saldo hospodaření je pozitivní 30 milionů 690 tisíc Kč a v rezervním fondu měla 74 milionů 830 tisíc Kč. Nemá žádné bankovní úvěry.

Dále je to pojišťovna 217, to je pojišťovna Metal-Aliance se sídlem v Kladně. Počet pojištěnců je tam kolem 310 tisíc a došlo k navýšení za rok o 10,8 %. Počet zaměstnanců je 172 a nárůst za rok 2002 byl 7,5 %. Počet pojištěnců na jednoho zaměstnance je 1 622. Nárůst výdajů na zdravotní péči byl vyšší o 4,4 %, průměrné výdaje na jednoho pojištěnce 10 817 Kč jsou poměrně nízké. Saldo hospodaření záporné 62 milionů 981 tisíc. V rezervním fondu je 62 milionů 128 tisíc Kč. Nesplácí žádný bankovní úvěr.

Poslední zaměstnaneckou zdravotní pojišťovnou je pojišťovna 222 Česká národní zdravotní pojišťovna. Ta má počet pojištěnců 310 tisíc 446 - měla, pokles o 0,4 %. Počet zaměstnanců má však nejnižší, to je 106, počet pojištěnců na jednoho zaměstnance má nejvýhodnější poměr, to je 2 927 pojištěnců. Nárůst výdajů na zdravotní péči byl vyšší o 16 %. Saldo hospodaření méně 53 milionů 430 tisíc Kč. Rezervní fond méně 92 milionů 577 tisíc Kč. Nemá žádné bankovní úvěry.

To by byla stručná zpráva k hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny, k výroční zprávě, účetní závěrce, a zdravotních zaměstnaneckých pojišťoven České republiky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já bych vás ještě poprosila, pane poslanče, abyste uvedl jednání vašeho výboru a návrh, který předložil výbor, abyste nás seznámil v této části jako zpravodaj sněmovny s návrhem na usnesení.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Návrh usnesení je: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schvaluje Výroční zprávu včetně závěrky Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky za rok 2002 a bere na vědomí výroční zprávy, účetní závěrky zdravotních zaměstnaneckých pojišťoven.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Zahajuji v tuto chvíli všeobecnou rozpravu, do které mám jednu písemnou přihlášku od pana poslance Josefa Mikuty, který bude hovořit jako první. Pokud se nikdo další nepřihlásí, tak také prvním zůstane. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Mikuta: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, pokládám za nezbytné učinit několik poznámek k Výroční zprávě Všeobecné zdravotní pojišťovny za rok 2002 a rovněž tak ostatních zdravotních zaměstnaneckých pojišťoven.

V minulém roce jsem byl zpravodajem stejné materie a již tehdy jak na výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, tak na jednání pléna Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jsem poukázal na některé závažné nedostatky předložených zpráv, zejména u Všeobecné zdravotní pojišťovny. Nenavrhl jsem v této věci žádné usnesení, neboť jsem se spokojil se slibem zodpovědných osob, například Ing. Musílkové, ředitelky VZP, že nedostatky budou odstraněny.

Připomenu jen meritum věci a zároveň se pokusím rozšířit pohled na danou problematiku o praktické postřehy člověka, který má vyšší odborné vzdělání v jedné oblasti zdravotnictví, ale hlavně pochází z lékařské rodiny a od dětství se z logiky věci pohybuje v daném prostředí a má dodnes široký záběr kontaktů nejen s množstvím lékařů, středních i ostatních zdravotnických pracovníků, ale hlavně pacientů v nejširším slova smyslu, a pečlivě sleduje postřehy, podněty, náměty i pocity celého zmíněného spektra. Se získanými podněty se snažím pracovat tak, abych dosáhl určitého zevšeobecnění a konkretizace všech připomínek a pokusil se nalézt řešení některých nešvarů, u kterých cítím, že naše pacienty i odbornou veřejnost trápí, obtěžují, zbytečně zatěžují a podobně.

Ve výroční zprávě VZP za rok 2001 v části Náklady na zdravotní péči zcela chyběly některé údaje. Například v ambulantní péči náklady na odbornost 603, 604 - gynekologická péče. V ústavní péči - nemocnice dělení na specializovaná pracoviště, v převážné míře se jednalo o fakultní nemocnice a ostatní nemocnice. Bez tohoto členění není údaj dostatečně vypovídající, protože slučuje náklady velmi odlišných poskytovatelů. Výroční zpráva postrádala rovněž vývoj průměrných nákladů na jedno smluvní zařízení podle kategorií. Tehdy se jednalo o tabulku na straně 51. Stejné údaje měly být, ale nebyly uváděny i u ostatních zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven.

Jak jsme tedy pokročili od minulého roku? Samozřejmě ve stylu známého rčení "sliby chyby". Z pohledu členění nákladů na zdravotní péči chybí stejně tak jako v loňské zprávě podrobnější členění u ústavní péče - nemocnic. Není zde členění, které je běžné, to je na nemocnice prvního, druhého a třetího typu. Minimálně zajímavé by pro odbornou i laickou veřejnost bylo znát, jaké objemy financí jsou směřovány do fakultních nemocnic, kolik reálně a do detailů stojí nesmírně nákladná specializovaná či superspecializovaná péče a podobně. Postrádám i další členění nákladů podle bývalých okresů či současných krajů. Jestliže počty pojištěnců podle bývalých okresů jsou uvedeny, měly by být takto také rozklíčovány náklady a příjmy z výběru pojistného, aby bylo patrné, jaké objemy ve zdravotní péči jsou poskytovány v jednotlivých územích a nejsou-li zde nějaké neodůvodněné disproporce.

Ze zprávy je patrné, že VZP poskytuje jen obecnější informace, bez podrobnějších údajů, které by byly právě v době, kdy nemá dostatek prostředků, jistě velmi podstatné. Dále alespoň mě velmi zaráží, že ze zprávy se nedozvíme, jaký je mzdový vývoj u zaměstnanců VZP, týká se to i zpráv ostatních zaměstnaneckých pojišťoven, jaké jsou zde dosahovány průměrné výdělky a jak rostou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP