(11.50 hodin)
(pokračuje Cabrnoch)

Toto říkám z toho důvodu, že na lavice nám byl rozdán text, který avizuje pokus o zásadní revizi nedávno přijatého zákona o způsobilosti k výkonu lékařských povolání. Tento pokus o revizi by podstatným způsobem ovlivnil výsledek projednávání zákona o způsobilosti k výkonu lékařských povolání. Vrátil by znovu do hry principy a mechanismy, které tato sněmovna jednoznačně před několika měsíci odmítla.

A já chci zcela vážně upozornit Poslaneckou sněmovnu, že skupina předkladatelů, kterou zde zastupuji, nepřipustí, aby náš návrh byl komplikován politicky velmi citlivým projednáváním úplně jiné problematiky. Náš návrh byl předložen ve prospěch soukromých lékařů se zájmem vyřešit jejich skutečný problém vzniklý chybou vlády a této sněmovny. Pakliže ovšem bude přednesen návrh, který bude směřovat k revizi principů přijatých v zákonu o způsobilosti k výkonu lékařských povolání, skupina předkladatelů je připravena vzít náš návrh zákona zpět.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Cabrnochovi. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Jozef Kubinyi.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové. Dovoluji si seznámit vás s usnesením výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, a to z mimořádné schůze konané dne 2. dubna 2004.

Po odůvodnění poslance Milana Cabrnocha, zpravodajské zprávě poslance Jozefa Kubinyiho, po rozpravě výbor pro sociální politiku a zdravotnictví

I. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s návrhem poslanců Milana Cabrnocha, Michala Doktora, Josefa Bíži, Miroslava Ouzkého, Aleny Páralové, Petra Nečase, Vlastimila Tlustého, Evy Dundáčkové, Miroslava Beneše, Toma Zajíčka, Jiřího Patočky a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 160/1992 Sb., o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk č. 563, a přijala k tomuto návrhu zákona tuto změnu a doplnění:

Čl. I. zní: V zákoně č. 160/1992 Sb., o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních, ve znění zákona č. 161/1993 Sb., zákona č. 258/2000 Sb., zákona č. 285/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb., zákona č. 96/2004 Sb. a zákona č. 121/2004 Sb., se za § 21 vkládá nový § 21b, který zní: "Provozovatelé nestátních zdravotnických zařízení, kteří jsou fyzickými osobami a ke dni 31. prosinci 2003 účtovali v soustavě jednoduchého účetnictví, splnili svoji zákonnou povinnost stanovenou v § 5 odst. 2 písm. e) přede dnem nabytí účinnosti zákona č. 121/2004 Sb., pokud k 1. lednu 2004 vedli daňovou evidenci nebo účetnictví podle zvláštního právního předpisu."

II. Výbor v tomto usnesení zmocňuje zpravodaje, aby se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny a aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kubinyimu a otevírám obecnou rozpravu. Přihlášky do obecné rozpravy nemám. Hlásí se pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové. Dovolte mi, abych v obecné rozpravě prohovořil možná k problému, který zdánlivě nesouvisí s předloženým návrhem.

Dnes jsme zaslechli v rozhlase, že se začíná bouřit podnikatelská veřejnost vzhledem k tomu, jakým způsobem a v jakých časech dostávají zákony a v kterém čase vlastně mají realizovat tyto zákony. Já bych chtěl říci, že my jsme vlastně projednávali v prvním čtení zákon o účetnictví na mimořádném zasedání mimo harmonogram v červenci. V druhém čtení jsme se k němu dostali bezprostředně po prázdninách v září a v možné lhůtě, té nejbližší, proběhlo třetí čtení. Jak jsme se dozvěděli z předloženého tisku, byla v tomto materiálu chyba, která se táhla v podstatě z ministerstva, z vlády a byla požehnána usnesením a hlasováním Poslanecké sněmovny. Mezitím připravila skupina poslanců návrh, ale Senát svou připomínkou tento problém řešil a my jsme ho hlasováním potvrdili. Nakonec zjišťujeme, že jsou tam ještě další náležitosti, které nejsou dořešené, a vlastně pozměňujícím návrhem z výboru a usnesením výboru se znovu k tomuto zákonu vracíme.

Já samozřejmě nehovořím proti, ač jsem se nad tím problémem zamýšlel a konzultoval jsem ho i s místopředsedou vlády ministrem financí panem Sobotkou. Ale chtěl bych říci, že tak jak hovoříme o tom, že naši výrobci ztrácejí trh, protože vyrábějí nekvalitní a nekonkurenční zboží, musím konstatovat, že naše práce od začátku - z legislativy až po hlasování - často nese taky znaky zmetku.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Opálkovi. Další přihlášky do obecné rozpravy nejsou, takže otevírám rozpravu podrobnou. Mám dvě přihlášky. Jako první vystoupí paní poslankyně Emmerová.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane místopředsedo, vážení přítomní, dovoluji si předložit pozměňovací návrh, který předkládám proto, že jeho přijetím by došlo k naplnění některých žádoucích kompetencí profesních komor ve zdravotnictví, které jim byly dány přijetím zákona č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře. Písemnou podobu tohoto pozměňovacího návrhu máte všichni před sebou.

Ještě mi dovolte, abych se vyjádřila k proslovu předkladatele této novely. Chtěla bych podotknout, že pozměňovací návrh se za prvé týká zákona samotného, nejde tedy o nějakou nepřímou novelu, a tím, že chce přispět k pořádku v registraci nestátních zdravotnických zařízení, tím jedině věci a našim občanům především prospívá. Pokud se komora lékárnická chce vyjádřit k personálnímu obsazování soukromých zařízení, kdy víme, že majiteli byli různí lidé, například znám případ, kdy to byl profesně lakýrník apod., tak si myslím, že to je snad v pořádku.

Mělo by to přispět k pořádku v krajských zdravotnických systémech, kde víme, že došlo k tomu, že v některých krajích byly bývalé okresní nemocnice převedeny na obchodní společnosti, a jejich osud je tedy jaksi z mého pohledu, a nejenom z mého pohledu, nejistý.

A konečně bych chtěla říci, že to, co tady kolega Cabrnoch říká, bych přirovnala k vydírání, vyhrožování, zatímco tady, ve sněmovně, existuje docela snadný institut, to znamená hlasování. Já bych ho tedy žádala, prostřednictvím vás, pane místopředsedo, aby podobné praktiky sem nezaváděl, protože já tento návrh předkládám v řádném termínu. A znovu opakuji - nejde o žádnou nepřímou novelu, ale vztahuje se přímo k novelizovanému zákonu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, paní poslankyně. Nevím, jestli s takovou naléhavostí dokáži zopakovat panu poslanci Cabrnochovi výzvu, aby sem nezaváděl podobné praktiky, ale on určitě dobře poslouchal vás a bude, jak vidím, na to reagovat, protože jako zpravodaj může vystoupit s přednostním právem. Potom vystoupí pan poslance Michal Doktor.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP