(14.10 hodin)
(pokračuje M. Beneš)

To svědčí o tom, že to byla jednání, která - kdyby nic jiného - byla ve snaze najít společného kandidáta, nikoliv najít kandidáta pouze vládní koalice.

Na závěr, vážené dámy, vážení pánové, dovolte jednu malou poznámku. Nyní budu parafrázovat vystoupení pana premiéra: Věřte, že ani v Evropské unii nelze dosáhnout hodnot bez schopnosti domluvit se. Domluvit se nejen ve vládní koalici, ale domluvit se i s opozicí. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče, za vaše vystoupení. Nyní uděluji slovo panu kolegovi Davidu Šeichovi, kterého ovšem nevidím v jednacím sále. Znamená to tedy, že jeho přihláška, resp. pořadí v tuto chvíli propadá, a slova se ujme pan poslanec Hynek Fajmon.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, jsem rád, že pan premiér nakonec vyšel vstříc žádosti poslanců ODS o poskytnutí informace o zastoupení České republiky v Evropské unii a o způsobech nominace jednotlivých osob do evropských institucí. Doufejme, že stejně bude vláda postupovat i v případě nedávno zpracované koncepce politiky České republiky v Evropské unii do roku 2013. I tento dokument by dle mého soudu měl být předmětem debaty této Poslanecké sněmovny.

Nyní ale k tomu, co nám sdělil pan premiér. S politováním musím konstatovat, že nám neobjasnil velmi zvláštní způsob nominace našeho prvního eurokomisaře. Chtěl bych proto panu premiérovi položit jednu otázku, a to takovou, zda považuje funkci evropského komisaře spíše za funkci politickou, nebo za funkci úřednickou. Z jeho postupu při nominaci prvního eurokomisaře totiž není zřejmé, jakou má na tuto základní otázku odpověď, protože v prvním případě nominoval politika, našeho kolegu Miloše Kužvarta, a tím potvrdil princip politického chápání této funkce, a při druhé nominaci naopak došlo k nominaci nepolitika pana Pavla Teličky, a není tedy zcela zřetelné, jaký tedy typ osobnosti nás má zastupovat a jaký na to má pan premiér skutečný názor.

Dále bych se chtěl vyjádřit k nominaci pana Ivana Pilipa do Evropské investiční banky. Česká strana sociálně demokratická a pan premiér vždy kritizovali vlády pana Václava Klause jako mimo jiné vlády tunelářů a podvodníků a obviňovali je z toho, že zavedly v zemi bankovní socialismus. Pan Ivan Pilip byl významným členem obou těchto vlád pana Václava Klause, byl dokonce ministrem financí, takže se dokonce na tzv. bankovním socialismu přímo podílel. Proto bych se chtěl pana premiéra zeptat, zda touto nominací popírají sociální demokraté svou dřívější kritiku vlád Václava Klause, anebo zda prostě tenkrát lhali a vedli populistické a silácké řeči.

Dále mi dovolte, abych se vyjádřil k otázce evropské ústavy. Již na konci minulého roku jsme v několika debatách v této sněmovně poukazovali na to, že klíčovým problémem návrhu evropské ústavy bude váha hlasů jednotlivých zemí a nastavení limitů pro tzv. dvojvětšinu. Upozorňovali jsme, že návrh evropské ústavy je pro Českou republiku nevýhodný, a žádali jsme vládu, aby neustupovala. Vy jste, pane premiére, tuto naši žádost odmítli a národu i Evropě jste sdělili, že jste připraveni ustoupit kdykoliv a téměř kamkoliv. Naštěstí se našly vlády, které nepostupovaly stejně kapitulantsky jako vláda naše. Dnes říkáte, že stále platí mandát vlády z loňského roku. Ten však obsahuje závazek, že bude vláda prosazovat v jednání princip 60 : 60, tj. 60 % občanů a 60 % států. A vy nyní sdělujete, že vláda je připravena jednat o dvojí většině v rovnoměrném zastoupení v rozmezí 50 : 50 až do 60 : 60. Já toto považuji opět za ústup z pozic, protože samozřejmě není stejný výsledek a stejná váha pro Českou republiky ani pro ostatní země v závislosti na tom, zda bude 50 : 50, nebo 60 : 60. 60 : 60 je pro Českou republiku samozřejmě výhodnější vzorec a já bych se proto chtěl pana premiéra zeptat, zda vláda na tomto svém stanovisku bude v jednáních trvat a bude tak hájit české zájmy, anebo zda opět jako v minulosti ustoupí z jakéhokoliv, i svého měkkého limitu, který si sama stanovila.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo pan poslanec Vilém Holáň, připraví se pan kolega Zdeněk Jičínský. A upozorňuji pana poslance Davida Šeicha, že pokud chce vystoupit, měl by se dostavit do sněmovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP