(16.10 hodin)
(pokračuje Šulák)

Vlády sociální demokracie musely zachraňovat rozkradené podniky, rozkradené banky, kapitálové a penzijní fondy.

Všichni víme, že ODS a její vlády zde zpackaly privatizaci. Zadlužování tohoto státu bylo především způsobeno tím, že pravicové vlády zde zanechaly hospodářskou spoušť, průmyslové hřbitovy, banky, které byly vytunelovány poskytováním špatných úvěrů. Za této svízelné situace vlády sociální demokracie přesto úspěšně připravily vstup České republiky do Evropské unie. Nyní je nutno dále pokračovat v nápravě situace tím, že se připravuje a realizuje reforma veřejných financí. Taková je pravda a taková je skutečnost, kterou jsme prožili. Všichni víme, jaké to tady bylo, a naši občané to vědí také.

Závěrem mi dovolte, abych přednesl návrh na usnesení: Sněmovna bere na vědomí zprávu o plnění programového prohlášení vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, musím vás upozornit, že bude ještě podrobná rozprava, ve které zopakujte svůj návrh usnesení. Tam patří. Děkuji.

Jako další do všeobecné rozpravy se hlásí najednou pan poslanec Křeček a pan poslanec Oldřich Němec, takže nevím, kdo z vás, pánové, budete mít přednost. Pan poslanec Křeček se ujímá slova.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vám ocitoval několik krátkých vět. Cituji: Tváří v tvář rozpočtové krizi by vláda měla dělat to samé, co dělá každá rodina i firma v podobné situaci. Drasticky omezit výdaje. Proč mají být obtíženi občané dalším dluhem a dalšími daněmi, aby platili za hříchy vlády? Vláda není schopna šetřit z jednoho velmi jednoduchého důvodu: neutrácí své peníze, ale cizí. Pokud politici nebudou za své prohřešky svými voliči zbaveni funkcí, můžeme očekávat jen další nezbytné výdaje, další dluhy, další daně a další tištění nekrytých peněz.

Toto však nejsou citace z projevu některých kolegů z ODS, ale je to citace z projevu pana Pohla, republikánského poslance za stát Texas, a netýká se vlády Vladimíra Špidly, ale vlády George Bushe. Jestli je tedy stejnými slovy hodnocena vláda Vladimíra Špidly a pravicová vláda Bushe, obávám se, že všechna tato slova ztrácejí svůj původní význam.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Oldřich Němec. - Promiňte, pane poslanče, s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Hynek Fajmon. Má přednost, takže prosím o sečkání.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl reagovat na dva předřečníky.

Nejprve k panu poslanci Šulákovi bych chtěl vznést dotaz: Pokud je skutečně pravda, že vlády Václava Klause špatně zprivatizovaly, proč, pane kolego, vy a vaši kolegové ze sociální demokracie podporujete nominaci Ivana Pilipa do Evropské investiční banky?

Druhá otázka nebo reakce na to, co řekl pan kolega Křeček. Ano, ve Spojených státech rovněž roste veřejné zadlužení, ale je to z toho důvodu, že Spojené státy vzaly na sebe závazky udržovat stabilitu ve světě a účastní se operací, které stojí hodně peněz. My se jich účastníme také a tyto závazky bereme na sebe rovněž. Nemá to nic společného s hospodářskou politikou ve Spojených státech.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní má slovo pan poslanec Oldřich Němec.

 

Poslanec Oldřich Němec: Dámy a pánové, vážení kolegové, vážené kolegyně, když se zde hovoří o korupci, tak jak o tom hovořil pan místopředseda Langer, tak mi dovolte, abych dal jeden příklad z praxe z jednoho malého kraje.

Já jsem se minulý týden zúčastnil diskusní debaty na téma "Korupce v České republice", kterou pořádala nevládní organizace, tuším, že se jmenuje Transparency International. Touto organizací je označeno město Liberec jako nejzkorumpovanější město v celé České republice. Musím tady upozornit, a proto chci dát tento konkrétní příklad, že v Liberci je primátor za ODS, je zde i senátor za ODS a je zde i krajský hejtman za ODS. Na Liberecku nevládne sociální demokracie. Posuďte proto prosím sami, kdo má na tomto hodnocení, jenom na jednom drobném příkladu, na příkladu Liberecka, největší podíl.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Oldřich Němec je zatím posledním, který byl přihlášen do všeobecné rozpravy. Pokud se nikdo další nehlásí, všeobecnou rozpravu končím.

Ptám se pana předsedy vlády, zda chce vystoupit se svým závěrečným slovem před podrobnou rozpravou. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážené dámy a pánové, to, čeho jsme byli svědky, se dá vyjádřit oním klasickým citátem z Hamleta: "Slova, slova, slova." Tam nebyla žádná analýza, žádná skutečná úvaha, žádný náznak řešení, byla to pouze řečnická cvičení úrovně nepříliš hluboké a musím říci, že naprostou většinu z nich už jsem slyšel nejméně šestkrát nebo sedmkrát, a předpokládám, že to je nějaké doporučení piaristů. To je dobře, když lidé dodržují doporučení odborníků.

Dovolte mi, abych postupoval dál k jednotlivým výrokům. Tam, kde se použil jakýkoliv údaj, většinou neodpovídal, a já jenom stručně popíši hospodářské charakteristiky České republiky.

Míra inflace byla v minulém roce nulová, v posledním roce Klausových vlád se pohybovala kolem 10 %. To je rozdíl. Samozřejmě nulou se těžko dělí, takže se nedá vyjádřit, kolikanásobný je, ale kdybychom vyšli z toho, že blízko nule je jedna desetina procenta, tak je to stokrát méně. To je rozdíl.

Ekonomický růst se pohyboval kolem tří procent a od okamžiku, kdy nastoupila první sociálně demokratická vláda, tak země přešla do úrovně ekonomického růstu a v tomto růstu pokračovala. V době, kdy selhávaly vlády Václava Klause, byla ekonomická krize a byl zaznamenán ekonomický pokles. Ani na to bychom neměli zapomínat.

Reálná mzda v minulém roce vzrostla přibližně o osm procent, zahraniční obchod vykazuje postupně stále lepší údaje a je zřejmé, že naprostá většina parametrů, které se dají měřit v ekonomice, jsou parametry, které jsou kvalitativně dobré a svědčí o stabilním a dobrém ekonomickém rozvoji.

Je jediný parametr, který opravdu dobrý není, a tím je nezaměstnanost a je to úloha, které se nemůžeme vzdát.

Chtěl bych jenom zrekapitulovat, jaká doporučení navrhl pan poslanec Langer, protože to jsou doporučení, která podle představy, zřejmě ideologické, naší pravicové opozice mohou vést k cíli. První z nich je demontáž zákoníku práce, pokud možno jeho zrušení, ale k tomu chybí odvaha, aby se to řeklo zcela jasně, ale je tomu tak. Druhou představou je zavedení rovné daně, která v zásadě znamená zvýšení dolní sazby DPH, to znamená významné zdražení většiny zboží, ale o tom se také nehovoří.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP