Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
13. dubna 2004 v 11.08 hodin

Přítomno: 192 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, členové vlády, zahajuji další jednací den 30. schůze Poslanecké sněmovny. Přeji vám dobré dopoledne.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, případně mi jako pan poslanec Bílý, který mi nahlásil, že má kartu číslo 1, oznámili, kdo další žádá o vydání náhradní karty.

Sdělím omluvy z 30. schůze, jak jsem je obdržel. Omlouvá se pan poslanec Petr Bratský - je na zahraniční cestě, pan poslanec Hynek Fajmon - jednání orgánů Evropského parlamentu, od dvanácti hodin se omlouvá místopředseda Vojtěch Filip, který odjíždí do zahraničí, omlouvá se pan poslanec Stanislav Grospič - má vážné zdravotní důvody, z rodinných důvodů se omlouvá pan poslanec Petr Kott, na rehabilitačním léčení je pan poslanec Josef Mandík, stále je ještě hospitalizován pan poslanec Miloslav Vlček.

Omlouvají se také někteří členové vlády: paní ministryně Marie Součková do 14.30 hodin se účastní přijetí ministra zdravotnictví Saúdské Arábie, pan ministr Milan Šimonovský jedná s rakouským vicekancléřem a ministrem dopravy panem Herbertem Gorbachem ve Vídni. To jsou omluvy, které jsem obdržel dnes do kanceláře.

Paní ministryně Buzková má náhradní kartu číslo 4, paní poslankyně Orgoníková má náhradní kartu číslo 3.

Paní poslankyně, páni poslanci, jak jsem vás již informoval, Senát vrátil Poslanecké sněmovně dva návrhy zákonů s pozměňovacími návrhy a jeden návrh zákona zamítl. To jsou věci, které jsme ještě na pořad naší schůze nezařadili. Jedná se o tyto návrhy zákonů: návrh zákona o zásluhách Edvarda Beneše, sněmovní tisk 301/5, který Senát zamítl, návrh zákona o omezení plateb v hotovosti a o změně zákona 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, to je sněmovní tisk 264/4, který nám byl vrácen Senátem, a stejně tak návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 191/1999 Sb., o opatřeních týkajících se dovozu, vývozu a zpětného vývozu zboží porušujícího některá práva duševního vlastnictví a změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Je to sněmovní tisk 420/4. I tento návrh zákona byl Senátem vrácen. V souladu s ustanovením § 97 odst. 3 a 4 našeho jednacího řádu vám překládám tyto návrhy zákonů k projednání a navrhuji zařadit je jako první tři body dnešního jednání. O těchto třech návrzích bychom měli neprodleně hlasovat: jeden zamítnutý Senátem a dva vrácené Senátem.

S čím se hlásí pan poslanec Ransdorf?

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Pane předsedo, vzhledem k novému vývoji, který nastal v Iráku, žádám naléhavě pana ministerského předsedu o to, aby zde sdělil stanovisko k dalšímu postupu České republiky k tomu, jak se bude řešit také otázka životů českých občanů.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, mám informaci od ministra zahraničí, který chce v úvodu vystoupit. Pokud by s tím pan poslanec Ransdorf souhlasil, odhlasujme navržené body, jak se dohodlo vedení sněmovny. Pokud je mi známo, informace má být podána. Stačí vám to takto, pane poslanče?

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Myslím, že jste to pochopil špatně, pane předsedo. Berte tuto výzvu jako žádost o zařazení nového bodu na jednání schůze. Navrhuji, aby to byl vzhledem k naléhavosti situace první bod dnešního jednání.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásí se jako první pan poslanec Petr Ibl, potom pan ministr Cyril Svoboda.

 

Poslanec Petr Ibl: Vážený pane předsedo, vážená sněmovno, v rámci toho, když budeme hlasovat, předložil bych pozměňovací návrh na vyřazení dvou sněmovních tisků z programu dnešní schůze, sněmovní tisk číslo 514 a 533. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP