(11.20 hodin)

Poslanec Miloslav Ransdorf: Já jsem rád, že tento návrh byl v podstatě přijat vstřícně. Chtěl bych přistoupit na to, že by se tento bod zařadil jako první odpoledne, to znamená od 14. hodiny. - (Předseda Zaorálek: To už máme návrh na zařazení zprávy pana guvernéra Tůmy jako první bod.) - Pak tedy jako druhý bod.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, tedy jako druhý bod po zprávě o měnovém vývoji. Je tu tedy návrh pana poslance Ransdorfa, aby bod Zpráva o situaci v Iráku podaná ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou byl zařazen jako druhý bod našeho odpoledního jednání po zprávě guvernéra Tůmy o měnovém vývoji. To je tedy návrh, o kterém budeme hlasovat.

Pan ministr Svoboda chce k tomu ještě něco říci.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, já se znovu omlouvám, ale jasně říkám, že nechceme žádným způsobem komplikovat situaci našim občanům v Iráku, a proto jsem proti tomu, zařadit samostatný bod s debatou Poslanecké sněmovny. Budeme mít dostatek času tuto otázku diskutovat v budoucnu. Teď zazní zpráva o stavu, jak se vyvíjí situace dnes. Na požadovaný bod budeme mít určitě čas v budoucnu. Dnes zařazením bodu a debatou k němu bychom mohli situaci českým občanům v Iráku pouze komplikovat, protože podle mého názoru na základě nepřesných informací nemůžeme tady vést diskusi, která může být velmi kontroverzní a může mít dalekosáhlé dopady, pokud jsou ty věci monitorovány.

Proto jasně říkám, že jsem proti tomu, aby se tento bod zařadil. Informace ano, ale bod ne.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Zopakuji, že pan ministr ujišťuje, že informaci a zprávu podá. Apeluje znovu na to, aby nebyl zařazen samostatný bod. Je nyní na panu poslanci Ransdorfovi, který hodlá vystoupit, aby eventuálně svůj návrh na zařazení bodu stáhnul. Spokojí se s tím?

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dobře, jestliže tedy není námitek proti tomu, aby se toto stalo v budoucnu bodem, pak ano. Čili příští týden v úterý bude ta správná chvíle, kdy by mohla tato informace zaznít, abychom o ní mohli všichni diskutovat a aby koneckonců i ministerský předseda mohl říci stanovisko jménem své vlády. Jsem tedy přesvědčen, že nic nebrání tomu, abychom tu základní sumu informací se dozvěděli už dnes.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Chápu to tedy tak, že stahujete svůj návrh na zařazení bodu (souhlas), takže o tom hlasovat nebudeme. Informace podána bude, o tom nás pan ministr opakovaně ujistil. O návrhu pana poslance Ransdorfa tedy nemusíme hlasovat.

Další návrh, který tu zazněl, byl návrh pana poslance Ibla. Pan poslanec Ibl navrhoval, aby se stáhl bod 514, 533 - to jsou ale tisky, jako body jde o body č. 110 a 111, a pan poslanec Ibl navrhuje, aby byly vyřazeny z programu této schůze. Jde tedy o body č. 110 a 111 a jejich vyřazení z programu.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro vyřazení těchto bodů, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 465 se ze 192 poslanců pro vyslovilo 135, proti nebyl nikdo. Návrh na vyřazení těchto dvou bodů byl tedy přijat.

 

Pak jsem navrhoval, abychom pevně zařadili bod č. 130, zprávu o měnovém vývoji pana guvernéra Tůmy, jako první bod odpoledne ve 14 hodin. O této věci tedy hlasujeme.

 

Zahajuji hlasování Kdo je pro pevné zařazení tohoto bodu, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 466 ze 192 přítomných pro hlasovalo 160 poslanců, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Ptám se, jestli jsem eventuálně zapomněl nechat o něčem hlasovat, ale mám dojem, že ne, že jsme odhlasovali všechny návrhy, které tady zazněly. Nikdo žádný jiný návrh nevznášel.

 

Zopakuji tedy, že platí to, co se dohodlo, že schůze bude přerušena v 16 hodin a pokračovat bude v úterý 20. dubna v 11 hodin.

 

My můžeme nyní přikročit k programu, který jsme si schválili. Než přistoupíme k projednávání těchto bodů, navrhuji na žádost předsedy Senátu umožnit vystoupení senátorům Martinu Mejstříkovi, Alexandru Novákovi a Václavu Jehličkovi v Poslanecké sněmovně. Informace k pozměňovacím návrhům Senátu jste dostali poštou. Nyní tedy musíme odhlasovat souhlas s vystoupením jmenovaných senátorů. - (K diskusím v poslaneckém klubu KSČM.) - Pokud někdo něco navrhuje, nechť vystoupí. Prosím, hlásí se pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych navrhnout, aby se hlasovalo samostatně po jednotlivých senátorech. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Zazněl návrh na to, aby se hlasovalo jednotlivě. Budeme tedy hlasovat jednotlivě o senátorech Martinu Mejstříkovi, Alexandru Novákovi a Václavu Jehličkovi.

 

Jako o prvním budeme hlasovat o panu senátorovi Martinu Mejstříkovi. Zahajuji hlasování. Kdo je pro vystoupení Martina Mejstříka, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 467 se z přítomných 189 pro vyslovilo 57, proti 69. Tento návrh nebyl přijat.

 

Dalším je pan senátor Alexandr Novák. Budeme hlasovat o panu senátorovi Alexandru Novákovi. Zahajuji hlasování. Kdo je pro pana senátora Alexandra Nováka, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování nese pořadové číslo 468. Ze 192 přítomných hlasovalo pro 150, proti 9. návrh byl přijat.

 

Posledním je pan senátor Václav Jehlička, o kterém budeme hlasovat. Zahajuji hlasování. Kdo je pro vystoupení pana senátora, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 469 se ze 192 přítomných pro vyslovilo 179, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

O slovo se hlásí paní ministryně Petra Buzková.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, členové vlády, dámy a pánové! Já chápu, že lidé se mají vzájemně rádi nebo neradi, je to bezesporu právo každého. Nicméně existují situace, kdy bychom si své osobní dojmy měli ponechat stranou. Myslím si, že to, že tato velectěná sněmovna právě odmítla žádost předsedy Senátu o to, aby jeden řádně a demokraticky zvolený senátor mohl uvést Senátem vrácený zákon, k čemuž byl Senátem pověřen, je od této Sněmovny poněkud zvláštní. Ano, drahé kolegyně, drazí kolegové, kteří jste hlasovali proti této účasti, bezesporu jako recese to bylo zajímavé, nicméně si myslím, že recese je této Sněmovny nehodná, protože se této Sněmovně právě povedlo něco, co lze považovat minimálně za poměrně hloupou taškařici anebo klukovinu! Děkuji. (Potlesk poslanců klubu ČSSD.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP