(12.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 472. Z přítomných 187 pro hlasovalo 123, proti 29. (Potlesk ve sněmovně.) Konstatuji, že návrh zákona byl přijat.

 

Děkuji navrhovatelům. Končím projednávání tohoto bodu.

Hlásí se pan místopředseda Filip o slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedo, pane premiére, vážená vládo, paní a pánové, já bych chtěl říci o těch, kteří se tady různě uráželi a četli tady jiná prohlášení, připomenout těm, kteří hlasovali proti tomu, aby se mohl například při prezidentské volbě vyjádřit náš tehdejší prezidentský kandidát Stanislav Fischer - také jste mu nedali možnost a musel jsem to číst za něj. A šlo o vážnější věc než přehlasování Senátu. Takže prosím vás, vy všichni, kteří se tady urazili, vzpomeňte si na svá jednání v minulosti. (Potlesk v levé části sněmovny.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, podle toho, co jsme schválili v úvodu dnešního jednání, naším dalším bodem je

 

157.
Návrh zákona o omezení plateb v hotovosti a o změně zákona č. 337/1992 Sb.,
o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 264/4/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 264/5. Vítám mezi námi senátora Alexandra Nováka.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a předloženým pozměňovacím návrhům nejdříve vyjádřil místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Pane ministře, prosím, byl byste tak laskav, vyjádřil byste se k tomu, co jsme obdrželi? Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, pozměňující návrh Senátu spočívá především ve výši limitu, to znamená v ustanovení § 4 odst. 1 a 2 zákona. Sněmovna při schvalování návrhu zákona hlasovala v několika variantách. Největší podporu získal limit stanovený v rozsahu 500 tisíc korun, resp. 15 tis. eur. Vzhledem k tomuto doporučuji Poslanecké sněmovně, aby setrvala na svém původním rozhodnutí, a doporučuji tedy hlasovat pro zákon v podobě, tak jak byl schválen Poslaneckou sněmovnou. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také děkuji. Ptám se pana poslance Antonína Macháčka, jestli jako zpravodaj rozpočtového výboru se chce k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřit. Nechce. Pan poslanec Macháček nechce.

Otevírám tedy rozpravu. Uvádím pro pořádek, že v tomto projednávání nelze předkládat žádné pozměňovací návrhy. Nejsou v této fázi přípustné. Pan senátor Alexandr Novák v této části by měl vystoupit jako první. Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Alexandr Novák: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové. Já budu velice stručný a nebudu tady obhajovat senátní verzi, kterou vám vracíme. Chtěl bych jenom říci, a tím i omluvit senátora Jedličku, že také nevystoupí, já také nebudu vystupovat k tomuto bodu, protože to, co se tady odehrálo při hlasování, tak myslím si, že to byl jakýsi políček Senátu, a my se tímto omlouváme z dnešního jednání vaší ctěné sněmovny. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásí se někdo další do rozpravy? Pokud tomu tak není, tak rozpravu končím. Znovu vás pozvu do sněmovny. Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Takže prosím, vraťte se do sněmovny, kdo jste ji opustili. K přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Mám tady žádost o odhlášení, takže vás ještě znovu odhlásím. Prosím, přihlaste se, vážení kolegové.

Nyní přednesu návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o omezení plateb v hotovosti a o změně zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 264/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 264/5."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 473. Přítomno bylo 190 poslanců, pro hlasovalo 75, proti 91, takže konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

A nyní budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance. Kvorum je nastaveno.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona o omezení plateb v hotovosti a o změně zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 264/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 474. Z přítomných 190 pro hlasovalo 124, proti 59. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali.

 

Děkuji panu ministrovi jako navrhovateli i zpravodajům a končím projednávání tohoto bodu.

 

Třetím bodem našeho dnešního programu je bod číslo

 

158.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 191/1999 Sb.,
o opatřeních týkajících se dovozu, vývozu a zpětného vývozu zboží
porušujícího některá práva duševního vlastnictví
a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 420/4/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 420/5. Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil opět místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci. Musím říci, že Senát schválil několik návrhů, které mají spíše legislativně technický charakter. Nedotýkají se věcně obsahu tohoto návrhu zákona, a proto se domnívám, že mohu doporučit, aby Poslanecká sněmovna schválila tento návrh ve znění Senátu. V případě, že tento návrh nebude ve znění Senátu schválen, může být stejně tak dobře schválen ve znění Poslanecké sněmovny. Ty legislativně technické výhrady, které Senát přijal na základě práce svého legislativního odboru, nemají zásadní charakter a neovlivní účinnost zákona v praxi. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Ptám se, jestli se k pozměňovacím návrhům Senátu chce vyjádřit poslanec a zpravodaj hospodářského výboru Ivo Vykydal. Nechce.

Otevírám tedy rozpravu. Ptám se, kdo se do rozpravy hlásí. Hlásí se pan poslanec Vymětal do rozpravy. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP